Ύστερα από δύο χρόνια καραντίνας και κοινωνικής απομόνωσης, ήρθε η ώρα να κάνεις κι εσύ ένα Πασχαλιάτικο τραπέζι με την οικογένειά σου και τους φίλους σας, όπως ακριβώς σας αξίζει. Θα τηρηθούν αυστηρά οι παραδόσεις, που αυτό σημαίνει ότι ο οβελίας θα έχει την τιμητική του, μεταξύ άλλων, όπως μαγειρίτσα, κοκορέτσι και άπειρα κόκκινα αυγά.

Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά τι γίνεται όταν θα υπάρχει και κάποιος που θα είναι vegetarian σ αυτό το τραπέζι; Ή αν είσαι εσύ;

Σίγουρα η φίλη σου δεν περνάει τέλεια αυτή τη συγκεκριμένη μέρα. Νιώθει άσχημα με αυτό το “βάρβαρο” έθιμο και γενικά, δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία γι΄ αυτή. Ακόμα χειρότερα, που όλο το μενού εκείνης της ημέρας είναι απαγορευτικό κι αντίθετο με την ιδιοσυγκρασία και τις vegan πεποιθήσεις της.

Ωστόσο, πρέπει να υπάρχει ένας τρόπος να μπορέσεις να περάσετε καλά και οι δύο και να ευχαριστηθείτε αυτή τη γιορτή.

Το φαγητό είναι αυτό, με το οποίο πρέπει να ξεκινήσεις. Μάθε ποιο είναι το αγαπημένο της φαγητό και ψάξε στο διαδίκτυο για απλές και νόστιμες συνταγές για χορτοφάγους. Μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από τη μητέρα σου ή τη γιαγιά σου, ειδικά στα λαδερά και τα όσπρια, θα είναι master chef. Σιγουρέψου, όμως ότι δεν είναι σαν τη δική μου τη γιαγιά, που είχε τη μανία να αυγοκόβει τα πάντα.

Αφού αποφασίσεις τι vegan συνταγή θα φτιάξεις, κάνε και μια πρόβα, μόνο και μόνο για να αποφύγεις τον κίνδυνο μιας αποτυχίας.

Επόμενο βήμα είναι, να βρεις ορεκτικά και επιδόρπιο, που θα ανταποκρίνονται στα vegan στάνταρ. Για τα προεόρτια υπάρχουν πολλά να ετοιμάσεις. Για το γλυκό, αν δεν το έχεις εκατό τοις εκατό, πάρε ένα έτοιμο -υπάρχουν στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία vegan εκδοχές των δημοφιλέστερων γλυκών.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να φροντίσεις ο οβελίας να μην είναι στο κέντρο του οπτικού της πεδίου. Μπορείς κάλλιστα να διαμορφώσεις το χώρο έτσι ώστε, να μην έχει οπτική επαφή με τα διαδικαστικά, ή τουλάχιστον να μη συντελείται μπροστά της το “κακό”.

Γενικά, καλό θα ήταν για να μην αισθάνεται άσχημα, να κρατήσουν όλοι οι παρευρισκόμενοι μια συγκαταβατική στάση και να είναι λίγο διακριτικοί. Βέβαια, όλοι έχουν το δικαίωμα να τρέφονται, όπως αυτοί θέλουν και ιδιαίτερα αυτή τη μέρα, αλλά ας κρατήσουν τα προσχήματα.

Εντούτοις, αν θες να κάνεις το κάτι παραπάνω για να ευχαριστήσεις τη φίλη σου και φυσικά έχεις χρόνο, παρακάτω σου δίνουμε τρεις ιδέες για ορεκτικά, τρεις ιδέες για vegan παραλλαγές των κλασικών πασχαλινών πιάτων και μια συνταγή για ένα τσουρέκι, που κι εσύ θα λατρέψεις.

Ορεκτικά

Πολύχρωμη σαλάτα φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι. Υπέροχη, δροσερή και χορταστική. Συνταγή εδώ.

Χούμους με αβοκάντο και σπιτικά νάτσος. Το αντίστοιχο τζατζίκι για τους vegetarian, που θα λατρέψεις κι εσύ. Εύκολο, υγιεινό και νόστιμο. Συνταγή εδώ.

Κρεμμυδόπιτα χωρίς φύλλο. Είναι μια εύκολη πίτα, που μπορείς να ετοιμάσεις από την προηγούμενη μέρα και να είναι φρέσκια και την επομένη. Συνταγή εδώ.

Κυρίως πιάτα

Εδώ έχουμε να σου προτείνουμε, πέρα από τα βασικά (όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά), παραλλαγές των κλασικών πασχαλινών πιάτων.

Vegan κοκορέτσι. Φτιάχνεται κυρίως από σόγια και μακαρόνια παστίτσιου και είναι μια συνταγή που θα εκπλήξει ευχάριστα τη φίλη σου. Συνταγή εδώ.

Μαγειρίτσα με μανιτάρια και κινόα. Είναι πιο εύκολη από την κανονική μαγειρίτσα κι εξίσου νόστιμη. Συνταγή εδώ.

Σουβλάκια μανιταριών. Απλό, λιτό κι εξίσου χορταστικό. Τα λατρεύουν όλοι οι vegetarian και μπορεί να συνδυαστεί πολύ ωραία με το χούμους αβοκάντο η με σος ταχίνι. Συνταγή εδώ.

Το απόλυτο vegan τσουρέκι

Είναι σαν γλυκό ψωμί, πολύ κοντά σε γεύση με το τσουρέκι, αλλά με λιγότερο κόπο. Συνταγή εδώ.

Γενικά, να θυμάσαι ότι οι vegetarian “υποφέρουν” κάθε μέρα, γιατί  αντιμετωπίζουν συχνά αυτά τα “πασχαλινά” τραπέζια. Ωστόσο, με λίγη καλή θέληση και θετική διάθεση όλα λύνονται και όλα θα πάνε καλά.