Πέρασε ακόμα ένας χρόνος. Ευκαιρία να κατηγορήσεις για άλλη μια φορά τη γκίνια που φέρνουν τα δίσεκτα έτη στο πέρασμά τους, ότι ο Ερμής ήταν όμως κάπως ανάδρομος και η Σελήνη δεν ευνοεί τα οικονομικά σου. Α και ο Γιωργάκης τις έκανε τις κουτσουκέλες του, δεν φταις εσύ που γκρινιάζεις όλη την ώρα κι σου έδωσε τα παπούτσια στο χέρι. Κι άλλα πολλά. Αν θες να βρεις, θα βρεις- το ξέρω και το ξέρεις.

Το θέμα είναι ποιος στ’ αλήθεια σου φταίει;  Για ό,τι σου συμβαίνει, για τις σχέσεις που χτίζεις ποιος είναι ο πραγματικός υπεύθυνος;

Τα αστέρια, το φεγγάρι και το κακό σου το ριζικό; Δεν είναι έτσι. Είναι κάπως πιο περίπλοκα τα πράγματα. Και για να τα ξεμπερδέψεις στο κεφάλι σου πρέπει να ξέρεις από που ξεκινάνε. Όλο ευθεία μέσα σου να κοιτάξεις και φύγαμε…

Για αρχή, δεν μπορείς να κατηγορείς κανέναν άλλον εκτός από εσένα για σχέσεις και καταστάσεις που εξαρτώνται αποκλειστικά -ή σχεδόν αποκλειστικά- από εσένα. Οι σχέσεις μας που δημιουργούμε, από την πρώτη μέρα κιόλας στο σχολείο μέχρι την πρώτη μέρα στη δουλειά, την πρώτη μας ερωτική περιπέτεια, την οικογένειά μας είναι και γίνονται κομμάτι μας, μέρος του εαυτού μας. Το “δείξε μου τον φίλο σου” ξέρεις ισχύει για τα πάντα. Δείξει μου τον συνεργάτη σου κι όλα τα επακόλουθα. Είναι επιλογές σου και δείχνουν τον χαρακτήρα σου. Ακόμα και η σχέση που χτίζεις με την οικογένειά σου που δεν επέλεξες, ακόμα και αυτή είναι καθοριστική σχεδόν και μόνο από εσένα τον ίδιο.

Και πάμε τώρα στο επίμαχο θέμα. Στη σχέση που έχεις διεκδικήσει να έχεις εσύ ο ίδιος με τον εαυτό σου

Ένα καλό τεστ για να συνειδητοποιήσεις πόσο καλός φίλος είσαι με εσένα είναι να αναρωτηθείς αν κάνετε καλή παρέα όταν είστε μόνοι. Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις με το πιο απλό βήμα, να μπορείς και να θες, να έχεις ανάγκη να μένεις μόνος σου κάποιες ώρες και να περνάς καλά, πραγματικά καλά τότε ξεκινάμε λάθος αν με ρωτάς. Σίγουρα η μοναχικότητα στον υπερθετικό της βαθμό δεν είναι δείγμα “ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον”. Χρειάζεται όμως η απομόνωση και είναι απαραίτητο να δεις ότι ο καλύτερος σου φίλος είσαι εσύ. Όταν περνάτε εσείς καλά μεταξύ σας, όταν τον φροντίζεις και του λες όμορφα λόγια για το τι έχει καταφέρει, για τη δύναμη και την επιμονή του, για τις φορές που έπεσε και ξανασηκώθηκε, τότε θα δεις τις αντοχές σου να αυξάνονται και για τους άλλους.

Κανένας δεν κατάφερε να δοθεί ολοκληρωτικά σε μια σχέση. Αν δεν έχεις μια όμορφη εικόνα όταν κοιτάς τον καθρέπτη σου, δεν θα δεις τίποτα όμορφο ποτέ στον άνθρωπό σου, στον συνεργάτη και στον φίλο σου. Από την άλλη αν δεν είσαι δίκαιος με σένα, πως θα καταφέρεις να συμβουλέψεις σωστά τον κολλητό, να έχεις μια υγιή συναναστροφή στη δουλειά σου; Είναι αλληλένδετες αυτές οι σχέσεις.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις πως μια σχέση σου δεν εξελίσσεται, μην ξεκινάς να ψάχνεις από τα λάθη των άλλων σε αυτή

Ούτε από τον αστρολογικό σου χάρτη, προφανώς. Ξεκίνα να δεις πόσο υγιή σχέση έχεις κατακτήσει με τον εαυτό σου. Δεν θα είναι σίγουρα η αψεγάδιαστη όπως δεν πρόκειται να είναι καμία σχέση σου. Θα έχει ουλές και αυτή όπως όλες. Το επόμενο βήμα, η τελειότητα, είναι να τις αγαπήσεις κι αυτές. Να τις αποδεχτείς και να πας παρακάτω. Αν μπορείς να τις επουλώσεις με χρόνο και προσπάθεια να το κάνεις. Αν δεν μπορείς ακόμα δεν πειράζει. Απλά μη τις αγνοείς, μην τις τιμωρείς. Τώρα, κλείσε το κινητό κάνε μια όμορφη βόλτα μόνος σου στην πόλη και πέρνα όμορφα.

featured photo: Twenty20.com/carleyscamera