Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις μια παράλληλη σχέση είναι να αναγνωρίζεις τα άτομα που δεν ενδιαφέρονται για την ευτυχία του γάμου σου. Πολλοί πιστεύουν πως η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να μη συναναστρέφεσαι με άτομα του αντίθετου φύλου – αλλά αυτό είναι λάθος! Σκέψου το: αν αυτή η ‘συμβουλή’ ήταν σωστή, τότε ο μισός κόσμος δεν θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με κάποιο άλλο άτομο!

Άντρες και γυναίκες αλληλεπιδρούν συνεχώς – και ας υπάρχει η πιθανότητα να ελκύεται ο ένας απο τον άλλο. Καλοντυμένες γυναίκες βρίσκονται στο ίδιο meeting με εξίσου κομψούς άντρες. Στυλάτες αντιπρόσωποι πωλήσεων έρχονται σε επαφή με γιατρούς κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλλείματος τους ενώ καλογυμνασμένοι προπονητές βοηθούν τις γυναίκες πελάτισσες τους να χρησιμοποιήσουν σωστά το ελλειπτικό μηχάνημα. Επιπλέον, γυναίκες και άντρες αλληλεπιδρούν στα διπλανά γραφεία, στα ιατρικά εργαστήρια, σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και μαθήματα γιογκα σε όλο τον κόσμο.

Είναι δυνατό να νιώσει κάποιος έλξη για ένα άλλο άτομο και να  σχηματίσει μαζί του μια φιλία ενώ ταυτόχρονα παραμένει πιστός στο γάμο του; Πιστεύω πως ναι. Είναι πιθανό να είσαι ανοικτός στο να περνάς χρόνο, να εργάζεσαι, να μελετάς ή να δημιουργείς δίπλα σε κάποιον του αντίθετου φύλου (αν είσαι ετερόφυλος) ή του ιδιου (αν είσαι ομοφυλόφιλος).

Καθώς όμως αυτή η φιλία αναπτύσσεται, το άτομο που βρίσκεται σε γάμο πρέπει να προσέξει για την εξέλιξη και φύση της σχέσης αυτής. Το να νιώθεις άνετα με κάποιον είναι πολύ θετικό. Αλλά, όταν η φιλία ξεπερνά τα όρια και αναπτύσσονται άλλα συναισθήματα, τότε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Οταν κάνεις παρέα με ένα άτομο που σου ζητά να κάνεις συμβιβασμούς  απέναντι στο/στη σύζυγο σου, ρώτησε τον εαυτό σου την εξής ερώτηση: Είναι αυτό το νέο άτομο φίλος του γάμου μου; Εαν περνάς καλά αλλά αυτός ο νέος φίλος δεν ενδιαφέρεται να μάθει για το γάμο σου ή δεν περάσει χρόνο με το/τη σύζυγο σου, τότε αυτό ίσως να προκαλέσει προβλήματα στο γάμο σου.

Αν δεν είσαι ακόμη σίγουρος για τη φύση της φιλίας σας, τότε θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσπάθεια απο μέρους σου να το ανακαλύψεις. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ενας φίλος ξεπερνά τα όρια και δεν είναι ξεκάθαρο το αν αποτελεί απειλή για το γάμο σου ή όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να ζητήσεις τη γνώμη του συντρόφου σου.

Ορίστε μερικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν το άτομο που θεωρείς φίλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το γάμο σου ή οχι:

  1. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να γίνουν κολλητοι, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένας βαθμός άνεσης μεταξύ τους όταν εσείς οι δυο κάνετε παρέα.
  2. Οποιαδήποτε επικοινωνία και επαφή με το φίλο σας θα πρέπει να γίνεται εν γνώσει του συντρόφου σας. Ακομη και αν βρεθείτε τυχαία και αποφασίσετε να κάνετε κάτι, καλό θα ήταν να στείλετε ένα μήνυμα ενημερώνοντας το σύντροφο σας.
  3. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συζητήσετε θέματα που αφορούν το σύντροφο σας καθώς και παράπονα που ίσως να έχετε απο αυτόν.
  4. Ποτέ μη βρεθείτε στη θέση να πείτε στο φίλο σας ‘στο λέω αυτό επειδή ο σύντροφος μου δεν θα με καταλάβει’. Με αυτό το τρόπο δίνετε την εντύπωση πως ο φίλος σας, σας εκτιμά και σας κατανοεί περισσότερο απο οτι ο σύζυγος σας.
  5. Μην συζητάτε με το φίλο σας για σεξουαλικά ζητήματα. Οποιαδήποτε συζήτηση για τις σεξουαλικές προτιμήσεις ή εμπειρίες σας είναι εκτός ορίων.
  6. Κανονίστε εξόδους όπου περιλαμβάνεται και η οικογένεια σας.
  7. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιείτε παραπάνω ή να κάνετε χρήση παράνομων ουσιών μαζί. Το να μοιραστείτε ‘την αμαρτία’ θα αναπτύξει λανθασμενη εντύπωση οικειότητας ενώ η κατανάλωση παράνομων ουσιών μπορεί να μειώσει τις αντιστάσεις σας.
  8. Δώστε προσοχή στα συναισθήματα σας. Εαν νιώσετε πως αρχίζει να σας ελκύει ερωτικά ο φίλος σας ή αντιστοίχως, ο φίλος σας εκφράζει αυτη την έλξη για εσάς, θα πρέπει άμεσα να σταματήσετε οποιαδήποτε σχέση μαζι του.