Καλοκαίρι ίσον παγωτό, νομίζω όλοι το ξέρουμε αυτό. Το ερώτημα είναι, ποιες οι διαφορές μεταξύ του παγωτού και του sorbet;!

Και πριν αναλύσουμε τις διαφορές να τονίσω ότι τόσο το παγωτό όσο και το σορμπέ είναι εξίσου νόστιμα, καλοκαιρινά γλυκίσματα και φυσικά μπορείς να καταναλώσεις όποιο προτιμάς.

Παγωτό 

Αποτελεί συνήθως ένα μείγμα γάλακτος, κρέμας γάλακτος, αυγών και ζάχαρης – και οι θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά ποικίλλουν ευρέως ανάλογα με την αναλογία του καθενός. Οι θερμίδες που περιέχονται στο παγωτό ποικίλουν ανάλογα με τη γεύση και το είδος. Τα 100 γραμμάρια παγωτού μπορεί να αποδώσουν από 100 έως 250 θερμίδες ανάλογα με το εάν περιέχουν ξηρούς καρπούς, σιρόπι- μέλι, φρούτα, κομμάτια σοκολάτας/ μπισκότου και πολλά ακόμη.

Σορμπέ

Αυτό είναι φτιαγμένο από δύο κύρια συστατικά: παγωμένα φρούτα και νερό ή ελάχιστο γάλα χαμηλών λιπαρών. Πουρές ή χυμός φρέσκων φρούτων και λίγη ζάχαρη (Σε σύγκριση με τα κανονικά παγωτά) που στη συνέχεια καταψύχονται. Τα 100 γραμμάρια σορμπέ περιέχουν περίπου 80-100 θερμίδες.

Διατροφική αξία κανονικού παγωτού: 

Τα περισσότερα παγωτά παρασκευάζονται με πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος, έτσι περιέχουν και σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες ενός σορμπέ και σημαντικά περισσότερα λιπαρά. Ωστόσο, τα παγωτά που παρασκευάζονται με γάλα/ κρέμα γάλακτος είναι επίσης υψηλότερα σε περισσότερα θρεπτικά συστατικά, ειδικά σε ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ιώδιο, βιταμίνη Α και ριβοφλαβίνη, ακριβώς επειδή περιέχουν γάλα. Οι εκδοχές με χαμηλά λιπαρά τείνουν να παρασκευάζονται από αποβουτυρωμένο γάλα και γλυκαντικά, επομένως έχουν παρόμοιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών αλλά λιγότερες θερμίδες, γεγονός που τις καθιστά καλύτερη επιλογή αν θέλεις να έχεις καλύτερη διαχείριση του βάρους σου.

Διατροφική αξία σορμπέ:  

Επειδή περιέχει λιγότερα συστατικά και κυρίως προέρχονται από φρούτα και ελάχιστο γάλα, το σορμπέ τείνει να είναι πολύ χαμηλότερο σε θερμίδες και λιπαρά από το παγωτό. Αλλά, με εξαίρεση τη βιταμίνη C, τείνει επίσης να είναι χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά (η ποσότητα της βιταμίνης C θα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την ποσότητα των φρούτων που χρησιμοποιούνται). Ωστόσο, δεν είναι αλήθεια ότι το sorbet δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, εκτός κι αν το παρασκευάσεις εσύ στο σπίτι σου. Όλα τα προϊόντα τύπου sorbet στο εμπόριο περιέχουν σημνατική ποσότητα ζάχαρης, απλώς όχι όση περιέχει ένα κανονικό παγωτό.

Ποιο να επιλέξεις;  

Όποιο σου αρέσει περισσότερο είναι η απάντηση. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και σε αυτό το διατροφικό δίλημμα, είναι οι ποσότητες που θα καταναλώσεις από το καθένα. Ωστόσο, εάν οι στόχοι σου είναι η απώλεια βάρους, άρα και η μείωση των θερμίδων είναι πιο “συνετό” να επιλέξεις το σορμπέ.

Αλλά να μην ξεχνάς πως το παγωτό είναι πιο θρεπτικό, με υψηλότερα επίπεδα ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, κι αυτό σου το αναφέρω για να μην βιαστείς να στερηθείς το αγαπημένο σου παγωτό!  Όπως πάντα συνηθίζω να λέω, το κλειδί και σε αυτή την περίπτωση, είναι η ισορροπία στην ποσότητα και το μέτρο κατανάλωσης τους!