Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει από μόνο του κρίσιμη καμπή στη σχέση ενός ζευγαριού. Όσο πιο σοβαρή η σχέση τόσο πιο κρίσιμη η καμπή. Και μεγάλη σημασία έχει η υποστήριξη (ή η απουσία αυτής) του άλλου. Αυτός ο άλλος, που μπορεί να είσαι εσύ, είναι λογικό να πανικοβληθεί όταν έχει μόλις χάσει τη δουλειά του, είναι λογικό να νιώσει αμήχανα, αλλά από εκεί και μετά καλό είναι να δείτε τα πράγματα μαζί στην πραγματική τους διάσταση. Πώς όμως μπορείς να είσαι η ιδανική σύντροφος σε μια τέτοια κατάσταση;

Να είσαι υποστηρικτική

Πρέπει να μπεις στη θέση του άλλου για να καταλάβεις πώς νιώθει. Πολλές από τις προσωπικές μας επιδιώξεις έχουν να κάνουν με την καριέρα και τα χρήματα που βγάζουμε ώστε να μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή όπως την έχουμε ονειρευτεί, πράγμα που ανατρέπεται όταν ξαφνικά για κάποιο λόγο χάνουμε τη δουλειά μας. Αλλά, μην ξεχνάς ότι αυτά συμβαίνουν! Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος σου, σαν στήριγμα στον σύντροφο σου μιας και εκείνη τη στιγμή είναι ένας άνθρωπος πληγωμένος, με θιγμένο εγωισμό, ενδεχομένως και ντροπιασμένος. Εσύ πρέπει να είσαι αυτή που θα δώσεις το χέρι για να τον βοηθήσεις να σηκωθεί.

Άσε τις συμβουλές στην άκρη

Καλό είναι όταν θέλουμε να βοηθήσουμε κάποιον να τον βοηθάμε με πράξεις και όχι με λόγια και επιπλέον όχι επιθετικά, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον. Είδες μια αγγελία για μια δουλειά που μπορεί να τον ενδιαφέρει; Στείλε ένα email. Αλλά μην γίνεσαι πιεστική στέλνοντας αγγελίες 2-3 φορές την ημέρα. Επίσης μην τον ρωτάς κάθε μέρα αν έχει κάποιο νεότερο ή αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στα επαγγελματικά του. Μην του υποδεικνύεις τι πρέπει να κάνει για να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Δεν είσαι η μητέρα του, είσαι η σύντροφός του. Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια συμπεριφορά θα πλήξει τη σχέση σας. Μην ξεχνάς, είναι ένας ενήλικας, ο οποίος είχε δουλειά (μέχρι τώρα), πράγμα που σημαίνει ότι είναι ικανός να ξανά αποκτήσει μία. Συζητήστε λίγο γι’ αυτό και μετά συνέχισε να του μιλάς για πράγματα που μιλάγατε και την πριν την απώλεια της δουλειάς εποχή.

Περιποιήσου τον

Αν έχεις περάσει κάτι τέτοιο, ειδικά αν υπήρξες σε σοβαρή σχέση, αναγνωρίζεις τη γκρίνια σαν μια συνήθη αντίδραση το χρονικό διάστημα μετά την απώλεια της δουλειάς. Αυτό οφείλεται στην ανασφάλεια που δημιουργείται και σε εσένα για την εικόνα του «άνεργου» συντρόφου. Και ενώ θέλεις να βοηθήσεις συμβουλεύοντάς τον, κάθε άλλο παρά βοηθάς στην πραγματικότητα. Πολλές φορές όμως οι άνθρωποι δε χρειάζονται συμβουλές αλλά παραδείγματα. Κάνε αυτό που θα ήθελες να κάνει και εκείνος για εσένα. Ακόμη και αν τα οικονομικά σου δεν είναι και πολύ ανθηρά, βρες έναν τρόπο να τον ευχαριστήσεις.

Προγραμματίστε τα έξοδά σας

Ο προγραμματισμός είναι κάτι πολύ χρήσιμο σε πολλούς τομείς. Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικονομικά. Σίγουρα θα περάσει ένα διάστημα, μικρό ή μεγάλο, όπου οι απολαβές σας θα είναι μειωμένες. Υπολογίστε με βάση τα χρήματα που υπάρχουν, τακτοποιήστε τις βασικές σας υποχρεώσεις και δεν χάθηκε και ο κόσμος αν για κάποιους μήνες συμβάλλεις εξ’ ολοκλήρου σε αυτές. Περιορίστε τις εξόδους, τα ψώνια και τις σπατάλες και σύντομα θα συνειδητοποιήσετε ότι πολλά από αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να μην τα χρειάζεστε.

Δώσε του χρόνο

Η εύρεση εργασίας, το ξέρεις καλά, δεν είναι κάτι που διευθετείται εν μια νυκτί. Θέλει χρόνο για να βρει ο καθένας μια δουλειά που να του ταιριάζει και να τον ικανοποιεί, ειδικά τώρα. Ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να συμβιβαστεί, μην θυμώσεις αν δεν το κάνει, αλλά μπες στη θέση του. Μπορεί να αργήσει, αλλά πρέπει να τον εμπιστεύεσαι. Καλύτερα είναι να βρει κάτι πιο κοντά σε αυτό που θέλει έστω και αν καθυστερήσει , παρά να είσαι εσύ ο λόγος που θα επιλέξει μια δουλειά στην οποία δεν θα νιώθει καλά.

Διάβασε ακόμα: 17 πράγματα που σου σπάνε τα νεύρα στο γραφείο
featured image: castillocastrillonabogados.com