Αν δεν έχεις ακούσει τον όρο mindfulness να σε ενημερώσω ότι πρόκειται για την απόλυτη συνειδητότητα σε πράγματα και καταστάσεις με απώτερο σκοπό την επίτευξη στόχων και ύπαρξη απαιτήσεων στη ζωή χωρίς να μειώνεται η αξία του παρόντος. Μπορεί να έχει εφαρμογή σε πολλές πτυχές της ζωής μας και μια από αυτές είναι το οικονομικό κομμάτι στο οποίο μπορεί να κάνει και μεγάλη διαφορά.

Με αυτές τις ερωτήσεις βασισμένες στο mindfulness θα βοηθηθείς ώστε να μπορέσεις να αποκτήσεις επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στα οικονομικά σου.

Έχεις κάνει κάποια οικονομικής φύσης κίνηση για την οποία αισθάνεσαι περήφανη;

Μπορεί να είναι οτιδήποτε. Από το να αποφύγεις μια αγορά που δεν χρειάζεσαι μέχρι το να βάλεις στην άκρη ένα μικρό ποσό κάθε μήνα το τελευταίο εξάμηνο. Ότι και αν είναι, μικρό ή μεγάλο, θα πρέπει να θυμάσαι ότι σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου. Και καλό είναι να σκέφτεσαι πού και πού το πώς αισθάνεσαι τη στιγμή που κάνεις την όποια τέτοια κίνηση, δηλαδή ικανή και άξια να πάρεις τη σωστή απόφαση. Σκεπτόμενη θετικά κάνεις και καλύτερες επιλογές.

Τι αλλαγή θα μπορούσες να κάνεις σήμερα που θα βελτίωνε τα οικονομικά σου;

Η οικονομική σταθερότητα για κάθε έναν μπορεί να είναι διαφορετική, αλλά για όλους είναι σίγουρα μια δύσκολη υπόθεση. Μια καλή αρχή είναι η οργάνωση. Αφιέρωσε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα ώστε να υπολογίσεις τα έσοδα, τα έξοδά , τις υποχρεώσεις και ανάγκες σου. Και για να φέρεις πιο κοντά την οικονομική σταθερότητα η κατάλληλη στιγμή είναι σήμερα, κάνοντας ένα μικρό βήμα. Μην πάρεις καφέ απ’ έξω, διάβασε άρθρα με τρόπους για την βελτίωση των οικονομικών, μην πάρεις ταξί για να πας στη δουλειά. Μικρές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες θα σε βοηθήσουν να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην οικονομική σταθερότητα.

Πόσο κοντά είσαι στους πιο μακροπρόθεσμους στόχους σου;

Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, πολλοί μακροπρόθεσμοι στόχοι επιτυγχάνονται με μικρές, καθημερινές προσπάθειες. Μικρές ή μεγαλύτερες αποταμιεύσεις, ανάλογα με την κατάσταση του καθενός, ικανοποιούν σε βάθος χρόνου στόχους που ο καθένας έχει θέσει. Από ένα ταξίδι στο εξωτερικό μέχρι την αγορά ενός σπιτιού, αν οι στόχοι σου είναι ρεαλιστικοί, πράγμα που έχει να κάνει και με το εισόδημά σου, αν είσαι πειθαρχημένη θα μπορέσεις να ανταποκριθείς. Μπορείς να συμβουλευτείς ακόμα και έναν ειδικό αν νιώθεις ότι η τακτική σου δεν έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Ποιος είναι ο επόμενος οικονομικός σου στόχος;

Πολλοί άνθρωποι βάζουν στόχους στη ζωή τους όπως σπουδές, αγορά σπιτιού, γάμος, δημιουργία οικογένειας. Κάθε μια από αυτές συνοδεύεται και από μια οικονομική δαπάνη, μεγαλύτερη ή μικρότερη. Καλό είναι βέβαια να μην υπολογίζουμε μόνο τα προσχεδιασμένα μας πλάνα αλλά και κάποια που μπορεί να μην έχουμε υπολογίσει όπως πχ. απώλεια εργασίας. Μάθε λοιπόν ότι μαζί με τους στόχους τους οικονομικούς καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου και αποταμιεύσεις για περιπτώσεις ανάγκης.

Γιατί κάνω αυτή την αγορά;

Η σκέψη πριν από μια δαπάνη είναι από τους καλύτερους τρόπους επίγνωσης των οικονομικών σου. Πολλές φορές παρασύρεσαι από το συναίσθημα και κάνεις αγορές από το internet ή το τηλέφωνο χωρίς να τις πολυσκεφτείς και χωρίς να νιώθεις ότι ξοδεύεις πραγματικά χρήματα. Αφαίρεσε τα στοιχεία των πιστωτικών σου καρτών από τις αγαπημένες σου shopping εφαρμογές και θα δεις ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει, όταν αναγκαστείς να σηκωθείς για να πάρεις την κάρτα από το πορτοφόλι σου, θα είναι ικανός πολλές φορές να σε βάλει σε δεύτερες σκέψεις για την επικείμενη αυτή αγορά.

Μήπως χρειάζομαι κάποιον να με βοηθήσει;

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός. Μπορεί να είναι η αδερφή σου που τα καταφέρνει καλύτερα στο θέμα αποταμίευση, ο σύντροφός σου ή ακόμα και τα κορίτσια που κάνεις παρέα. Οποιαδήποτε συμβουλή μπορείς να εκμαιεύσεις μόνο μπροστά θα σε πάει.

Με τι δεν μου αρέσει να ασχολούμαι στο οικονομικό κομμάτι;

Για όλους υπάρχει αυτό το κομμάτι που φέρνει πονοκέφαλο μόνο στο άκουσμα. Είτε οι λογαριασμοί, είτε η ασφάλειά σου, το δάνειο ή η πιστωτική κάρτα. Και αυτό μπορεί να πει πολλά για το πού τα πας καλά και που όχι. Και ξέρεις ότι σε ό,τι αντιστέκεσαι, αυτό επιμένει. Οπότε η λύση είναι στο να το πάρεις απόφαση να ασχοληθείς και να βάλεις μια σειρά. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Πώς έχω διαμορφώσει και πως μπορώ να αλλάξω τις οικονομικές μου συνήθειες;

Αν έχεις πλήρη συνείδηση της οικονομικής σου κατάστασης και πώς ήταν το πλάνο σου μέχρι τώρα μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε αλλαγή θέλεις. Σίγουρα έχεις επιρροές από την οικογένειά σου ή από κάποιους ανθρώπους πολύ κοντά σου πχ. η σκληρή αποταμίευση που μπορεί να έκαναν οι γονείς σου μπορεί να αποβεί μοιραία για τον δικό σου σχεδιασμό μιας και θα αισθανόσουν πάντα καταπιεσμένη. Θετικές ή αρνητικές επιρροές, όλες έχουν κάτι να μας διδάξουν.

featured image: StyleCaster