Δεν είναι λίγες οι φορές που θα νιώσεις ότι η ζωή μπορεί να έχει γίνει πολύ απαιτητική κι εσύ βρίσκεσαι αγχωμένη και πιεσμένη στο κατώφλι δύσκολων καταστάσεων.

Μπορεί να σου είναι δύσκολο να παραδεχτείς την ύπαρξη αυτών των συναισθημάτων αλλά από την άλλη κράτα μέσα στο μυαλό σου ότι μέσα στην ευθραυστότητά σου πολλές φορές κρύβεται η δύναμη και μέσα στην αποδοχή της πραγματικότητας το θάρρος.

Στη προσπάθεια σου να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που σε δοκιμάζουν, το να παραδεχτείς την ύπαρξή τους είναι το πρώτο βήμα. Το να αποφασίσεις συνειδητά ότι θέλεις να τις ξεπεράσεις κοιτώντας τα συναισθήματά σου κατάματα είναι το δεύτερο.

 Μη ξεχνάς ότι όταν τα φώτα σβήνουν έχεις τις ίδιες αδυναμίες, τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες αμφιβολίες και ανασφάλειες με όλους τους άλλους ανθρώπους εκεί έξω. Αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι να αποφύγεις τις αντιξοότητες αλλά να αλλάξεις τη στάση σου απέναντι τους με τέτοιο τρόπο ώστε να νιώσεις εσύ καλύτερα.

Άλλαξε την οπτική σου απέναντι στα πράγματα

Κάθε φορά που έρχεσαι αντιμέτωπη με μία δυσκολία στη ζωή, έχε υπόψιν σου ότι υπάρχει πάντα και ένας άλλος τρόπος να δεις τα πράγματα. Μπορείς να διαλέξεις να υποφέρεις ή να γυρίσεις το διακόπτη του εγκεφάλου σου και να αλλάξεις mindset. Πολλοί καλλιτέχνες προσπάθησαν να μας πουν κατά καιρούς ότι η στάση μας απέναντι στα πράγματα έχει να κάνει με το ‘πρίσμα’ μέσα από το οποίο κοιτάμε τη ζωή. Η  Edith Piaf τραγουδά στο διάσημο ‘La vie en rose’ «βλέπω τη ζωή μέσα από ροζ φακούς» δηλαδή με μία νότα αισιοδοξίας. Ο Σταμάτης Κραουνάκης στο τραγούδι του «Κόκκινα γυαλιά» φοράει τα  κόκκινα γυαλιά του και όλα γύρω παίρνουν την αίσθηση του σινεμά. Και το σινεμά σημαίνει μαγεία και happy ending. Γι’αυτό όταν νιώθεις το βάρος του κόσμου στους ώμους σου θυμήσου να αλλάξεις τους «φακούς» σου. Όχι κυριολεκτικά αλλά μεταφορικά.

Μην ξεχνάς ότι όλα είναι προσωρινά

Ό,τι κι αν αντιμετωπίζεις αυτή τη στιγμή το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσει. Αυτό που σε αγχώνει μία δεδομένη στιγμή,  θα έχει ξεχαστεί σε μία άλλη στιγμή στο μέλλον. Μην σταματάς να το υπενθυμίζεις αυτό στον εαυτό σου όταν σε «καταπίνει» η πραγματικότητα και οι εκάστοτε συνθήκες. Αντί να αφήνεσαι να σε απορροφούν οι καταστάσεις και να διαιωνίζεις το παρόν, σκέψου ότι ακόμα κι αυτό που σου συμβαίνει τώρα είναι προσωρινό και δεν θα κρατήσει για πάντα.

photo: becca tapert από unsplash.com

Μίλησε στους αγαπημένους σου

Ακόμα κι αν είσαι πεισματάρα και θεωρείς ότι μπορείς μόνη σου να χειριστείς καλύτερα τις καταστάσεις, θα εκπλαγείς από το πόσο καλό μπορεί να σου κάνει σε μία δύσκολή στιγμή να ανοιχτείς στους δικούς σου ανθρώπους. Όσο δύσκολο κι αν είναι να παραδεχτείς την αδυναμία σου σ’ αυτούς που αγαπάς, αν βρεις το κουράγιο να το κάνεις θα μοιραστείς το φορτίο που σε βασανίζει και τότε σίγουρα δε θα είναι τόσο μεγάλο. Και μέσα από αυτή την εμπειρία θα δημιουργήσεις μια καινούρια, πιο ουσιαστική σχέση με τους αγαπημένους σου. Θυμήσου τα λόγια της Cindy Lauper στο ‘True Colors’, ‘I see your true colours, and that’s why I love you, so don’t be afraid to let them show’. ‘Άφησε να φανούν τα πραγματικά σου χρώματα και δεν έχεις τίποτα να χάσεις.

Αφιέρωσε χρόνο σε κάτι που σε ευχαριστεί

Μπορεί να είναι το χόμπι σου, το πάθος σου ή κάτι που σε γεμίζει και σε ευχαριστεί. Μέσα από την ενασχόληση σου με αυτό θα νιώσεις ελεύθερη, ασφαλής και σε αρμονία με τον εαυτό σου. Κι αν δεν το έχεις βρει ακόμα μην ανησυχείς. Οι δυσκολίες γίνονται καμιά φορά η καλύτερη ευκαιρία για να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και να εξελιχθείς σαν άνθρωπος.

Βίωσε τα συναισθήματά σου όπως τους αξίζει

Μόνο έτσι θα καταφέρεις να απαλλαγείς από αυτά εν καιρώ. Μη προσπαθείς να κρυφτείς από τα αρνητικά συναισθήματα και τον πόνο που μπορεί να νιώθεις. ‘Έτσι θα τα παίρνεις πάντα μαζί σου όπου πηγαίνεις και με όποιον κι αν βρίσκεσαι. Ο μόνος τρόπος για να τα αποχωριστείς μια μέρα, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου, είναι να τους δώσεις τη σημασία που τους αξίζει και να τα αντιμετωπίσεις χωρίς υπεκφυγές. Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, αφού απαιτεί από σένα να αφήσεις τον εαυτό σου να πονέσει, θα μεταμορφώσει την αρνητική σου εμπειρία σε ένα μάθημα ζωής και μία κρίσιμη στιγμή για τη ζωή σου.  Τη στιγμή που όλα άλλαξαν για το καλύτερο.

featured photo: Bruno-van-den-Kraan από unsplash.com