Σίγουρα το 2020 ήταν η χρονιά που πάτησες ένα pause στη γυμναστική με τον personal trainer σου και αφιερώθηκες στο καθημερινό περπάτημα. Για πολλούς αυτή ήταν η πιο συχνή επιλογή εκγύμνασης, εξαιτίας των περιορισμών που τέθηκαν στη χώρα, λόγω της πανδημίας.

Αδιαμφισβήτητα τα γυμναστήρια κάποια στιγμή θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους, όμως αρκετοί αναρωτιούνται αν το περπάτημα είναι τελικά επαρκές για να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση. Για αυτό το άρθρο αυτό θα σου λύσει όλες σου τις απορίες, σχετικά με αυτή τη μορφή άσκησης, πάντοτε σύμφωνα με τις γνώμες των ειδικών.

Ποια είναι τα οφέλη;

Ο personal trainer, Kerry Dixon θεωρεί πως το περπάτημα είναι αρκετά υποτιμημένο. Αν και δεν είναι τόσο έντονο όσο άλλες μορφές εκγύμνασης είναι αποτελεσματικό και εξαιρετικά ευεργετικό για τον αθλούμενο, όπως αναφέρει. Ακόμη, είναι ιδανικό για εκείνους που υποφέρουν από προβλήματα στα γόνατα, στους αστραγάλους και στην πλάτη, καθώς μειώνει τον πόνο και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ταυτόχρονα σύμφωνα με την Δρ Sarah Davies το περπάτημα δύναται να βελτιώσει την αναπνοή, να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς και να δημιουργήσει αίσθημα ευεξίας και ευημερίας. Παρόλα αυτά, υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να αλλάζουμε τον τρόπο εκγύμνασης μας, καθώς αυτή η διαφοροποίηση είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μυών και την ορθή εγκεφαλική λειτουργία.

Πόσο συχνά πρέπει να περπατάς;

Σύμφωνα με το NHS οι ενήλικες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει να χτίσεις την αντοχή σου και να βελτιώσεις καρδιαγγειακή υγεία, όμως βεβαιώσου πως γίνεται με γρήγορο ρυθμό. Ουσιαστικά πρέπει να νιώσεις πως οι καρδιακοί παλμοί είναι πιο έντονοι, όπως και η αναπνοή εξηγεί η Δρ Davies. Ο Kerry προτείνει πως μια καθημερινή βόλτα 30 λεπτών αυξάνει τη φυσική κατάσταση, ενισχύει την αντοχή και τη μυϊκή δύναμη.

Τι χρειάζεται να κάνεις

Ο Kerry εξηγεί πως η στάση του σώματος είναι σημαντική, ώστε η άσκηση να είναι αρκετά αποτελεσματική. “Κράτησε το κεφάλι ψηλά, ίσιωσε την πλάτη, χαλάρωσε τον λαιμό και τους ώμους και ενεργοποίησε τον πυρήνα σου. Τέλος, βεβαιώσου πως κουνάς τα χέρια σου καθώς περπατάς για περισσότερη ορμή και δύναμη.” καταλήγει.

Εν τέλει, το περπάτημα μπορεί να σε βοηθήσει να αυξήσεις την αντοχή και να βελτιώσεις την υγεία σου. Παρόλα αυτά, μην ξεχνάς πως οι ειδικοί συμβουλεύουν πως χρειάζεται να τροποποιείς τον τρόπο εκγύμνασης σου, θέτοντας κάθε εβδομάδα νέους στόχους στον εαυτό σου και στο σώμα σου.

 featured photo: Twenty20.com/beachbumledford