Οι άνθρωποι με άγχος γίνονται καλύτεροι υπάλληλοι σύμφωνα με την επιστήμη

Οι άνθρωποι με άγχος γίνονται καλύτεροι υπάλληλοι σύμφωνα με την επιστήμη

Πώς γίνεται αυτό;

Στη σύγχρονη πραγματικότητα το άγχος είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Όλες έχουμε νιώσει πολλές φορές τα χέρια μας να ιδρώνουν, το στομάχι να σφίγγεται και την καρδιά μας να χτυπάει γρήγορα. Η ανάσα μας επιταχύνεται και μας κατακλύζει ανασφάλεια. Φοβόμαστε αν θα τα καταφέρουμε όλα στην ώρα που πρέπει και με τον σωστό τρόπο.

Ωστόσο, το άγχος αποτελεί μια φυσιολογική προσπάθεια του σώματος, να προστατευτεί από μια ενδεχόμενη απειλή. Ειδικά οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τα συμπτώματά του. Αυτό σαφώς δεν αποτελεί έκπληξη. Ο ρόλος μιας γυναίκας επιφυλάσσει πολλές ευθύνες. Και η εύρεση ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμα και αν προσπαθείς να κοιμάσαι οχτώ ώρες, προσέχεις τη διατροφή σου και κάνεις διαλογισμό. Η καθημερινότητα για τις περισσότερες γυναίκες περιλαμβάνει πολλές τέτοιες στιγμές. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Beyond Blue και αναφέρονται στο Marie Claire, μια στις οκτώ γυναίκες δηλώνει ότι έρχεται αντιμέτωπη με μια κατάσταση που της προκαλεί άγχος.

Φαίνεται όμως ότι παρά τα ανησυχητικά συμπτώματα, μπορεί τελικά να αποβεί πολύ χρήσιμο συναίσθημα - ειδικά όταν πρόκειται για τον εργασιακό χώρο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ScienceDirect, τα αγχώδη άτομα νιώθουν μεγαλύτερη ανάγκη να αποδείξουν την αξία τους, αντίθετα από τους πιο χαλαρούς συναδέλφους τους. Και, ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να αποδίδουν καλύτερα.

Επιπλέον, τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εργασία τους. Κι αυτό, επειδή υποτιμούν τα επιτεύγματά τους. Έτσι, προσπαθούν περισσότερο, ώστε να είναι παραγωγικά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό το πώς διαχειρίζεσαι το άγχος. Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν καταστάσεις υψηλής πίεσης. Όσοι θεωρούσαν τα αγχωτικά γεγονότα ως προκλήσεις - και όχι ως απειλές - έλαβαν πραγματικά ενέργεια από το άγχος τους.

Αν, λοιπόν, αισθάνεσαι νευρική για την επερχόμενη συνέντευξη, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Όχι ως αφορμή, για να χάσεις τον ύπνο σου.


gif: Giphy
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.