«Είχα μια πολύ ιδιαίτερη παιδική ηλικία. Ένιωθα πως δεν ταίριαζα πουθενά γιατί ήμουν μια Ιρλανδή σε σχολείο στο Λονδίνο. Δεν το θεώρησα αρνητικό όλο αυτό και ποτέ δεν με έκαναν να νιώσω διαφορετική απλά ήξερα μέσα μου πως ήμουν» Ruth Negga

Γεννημένη το 1982 στην Αιθιοπία απο Ιρλανδή μητέρα και Αιθίοπα πατέρα, μοναχοπαίδι, τελείωσε το σχολείο στο Δουβλίνο και αποφοίτησε με πτυχίο στην υποκριτική. Μετακόμισε στο Λονδίνο στα 20 της και πήρε το βάπτισμα του πυρός παίζοντας την Οφηλία στο Εθνικό Θέατρο.

Εθνικό Θέατρο Λονδίνου – Οφηλία
Εθνικό Θέατρο Λονδίνου – Οφηλία

Η αναγνωρισιμότητα της άρχισε να εδραιώνεται και τηλεοπτικά με τους πρώτους ρόλους στις σειρές «Doctors», «Criminal Justice» αλλά και στο βιογραφικό φιλμ που υποδύθηκε τη Shirley Bassey και η ερμηνεία βραβεύτηκε με τον τίτλο της καλύτερης ηθοποιού απο τον IFTA (Independet Film & Television Alliance). Εν συνεχεία εμφανίστηκε στο κανάλι ΑΒC παίζοντας στη σειρά Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. και πρόσφατα το 2016 παίζοντας την Tulip O’Hare στην επιτυχημένη σειρά του ΑΜC Preacher που έχει προκαλέσει σάλο στο κοινό και έχοντας ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών κατακόρυφα.

The preacher 2016
The preacher 2016

Mνεία πρέπει να γίνει αναμφισβήτητα και για τους τηλεοπτικούς ρόλους στις ταινίες που έχει υποδυθεί όπως στο Twelve Years a Slave (2013), World War Z (2013), Warcraft (2016). Μέχρι σήμερα απο τους ρόλους με τη μεγαλύτερη απήχηση που έχει παίξει είναι αυτός της  Mildred Loving στην ταινία του Jeff Nichols’, το Loving. Το φιλμ βασίζεται στην αληθινή ιστορία  ενός ζευγαριού που συλλαμβάνεται το 1958 γιατί διετέλεσε διαφυλετικό γάμο και αυτή η σύλληψη τους οδηγεί στον ιστορικό νόμο του 1967 για την καταπολέμηση των διακρίσεων! Για το ρόλο της αυτό, το Δεκέμβριο του 2016, προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα την οποία όμως δεν κέρδισε.

Απονομή χρυσής σφαίρας
Απονομή χρυσής σφαίρας

Είναι μια πολλά υποσχόμενη ηθοποιός που με κάθε ρόλο της συνεισφέρει στην τέχνη. Άλλωστε η τέχνη δεν έχει όρια και μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τις βιωματικές εμπειρίες του για να δημιουργήσει τέχνη. Εξ ου και η φράση της,

«Μπορείτε να υποφέρετε για την τέχνη σας, και παράλληλα μπορείτε εσείς οι ίδιοι να κάνετε τον εαυτό σας να υποφέρει για την τέχνη σας»