Η γκαρνταρόμπα ενός άντρα, κλείνοντας τη πρώτη δεκαετία της ενήλικης ζωής του, πρέπει να απαρτίζεται από ορισμένα βασικά αξεσουάρ και ρούχα, δεδομένου ότι τότε είναι η χρονική στιγμή που αρχίζει να “κλειδώνει” το στυλ καταλήγοντας σε ο,τι του αρέσει, του ταιριάζει και τον αναδεικνύει και έχοντας πριν δοκιμάσει πολλά διαφορετικά. Γνωρίζοντας αυτά, στα βασικά συγκαταλέγεται και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου και εδώ θα διαβάσεις για τα βήματα που θα σε οδηγήσουν στην καλύτερη επιλογή, αν θες μάλιστα να αποδείξουν την αξία τους για πάνω από μία σεζόν.

Διαλέγοντας το σωστό “πλαίσιο” γυαλιών, ανάλογα με το σχήμα του προσώπου σου, θα αποφύγεις βλέμματα και σχόλια ότι κάτι φταίει με αυτά (χωρίς κανένας να μπορεί να σου πει τι) και θα έχεις έναν επιπλέον τρόπο να αναδείξει τα φυσικά χαρακτηριστικά σου. Όπως συμβαίνει συνήθως με το κούρεμά σου, έτσι και με τα γυαλιά, στα πιο στρογγυλά ή οβάλ πρόσωπα ταιριάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο όπως τα τετραγωνισμένα, που φορούσε κι ο καθηγητής των μαθηματικών στο φροντιστήριο και όλες καθόμασταν στο πρώτο θρανίο αλλά και που θα του προσθέσουν γωνίες, οι οποίες λείπουν. Στα πρόσωπα που έχουν σχήμα “καρδιάς”, ταιριάζουν περισσότερο οι καμπύλες που συνεχίζουν αυτές του προσώπου και ισορροπούν το στενό σαγόνι, τα γυαλιά που οι σκελετοί δηλαδή είναι στρογγυλοί ή που καλύπτουν μόνο το επάνω μέρος. Το ίδιο συμβαίνει και με το λιγότερο σύνηθες σχήμα προσώπου, το “τετραγωνισμένο”, όπου γυαλιά που μοιάζουν με μεγάλες καμπύλες στο κάτω μέρος (σαν το βάρος να συγκεντρώνεται εκεί) είναι η ιδανική λύση.

Το χρώμα που θα επιλέξεις στα επόμενα γυαλιά, που θέλεις να αποτελούν κλασική αξία στη συλλογή σου και όχι ένα trend για να προσθέσεις σε αυτή, θα πρέπει να πληροί μερικές βασικές προϋποθέσεις. Αυτό, υποστηρίζουν οι ειδικοί, εξαρτάται κυρίως από τον τόνο της επιδερμίδας σου και από την απόχρωση των μαλλιών σου (θα προσθέσω με τη σειρά μου). Και δεν χρειάζονται πολλά για να σε πείσω, παρά μόνο να παρατηρήσεις τους ανθρώπους γύρω σου. Σε εκείνους με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, φαίνεται να ταιριάζουν γυαλιά με πιο σκούρες αποχρώσεις στους σκελετούς ή όσες πλησιάζουν γλυκούς τόνους, ενώ αντίστοιχα σε άντρες με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα, γυαλιά με ανοιχτόχρωμο σκελετό ή φακό. Έχοντας στο μυαλό σου, την αποφυγή του ίδιου χρώματος με την επιδερμίδα ή τα μαλλιά, θα καταλάβεις ευκολότερα τον παραπάνω κανόνα.

Το μέγεθος των γυαλιών, είναι ακόμη ένας κανόνας σημαντικός πριν την αγορά τους και όχι μόνο για την άψογη εφαρμογή τους. Το μήκος τους από άκρη σε άκρη ή η απόσταση από τη μύτη σου ή το πόσο σταθερά στέκεται στα αυτιά σου, είναι όσα πρέπει να έχεις υπόψιν σου, γνωρίζοντας επιπλέον πόσο μοναδικά είναι αυτά τα νούμερα για τον καθένα, όσο και αν νομίζεις το αντίθετο. Μπορεί ακόμα να ευθύνονται ή να αποτρέψουν από επιπλέον ακτινοβολία αν είναι κατάλληλα για το πρόσωπό σου και δεν αφήνουν για παράδειγμα να εισβάλλει, από τα πλαϊνά τους.

Οι φακοί, και το υλικό με το οποίο είναι φτιαγμένος ο σκελετός, είναι μερικά ακόμα για να έχεις κατά νου αν επιθυμείς ένα κλασικό και ανθεκτικό ζευγάρι. Μπορεί να σου αρέσουν τα ανοιχτά χρώματα ή το ντεγκραντέ στυλ στους φακούς, όμως μόνο φορώντας και δοκιμάζοντας αρκετά ζευγάρια θα καταλάβεις τι τελικά ταιριάζει με τις ανάγκες σου. Ενώ δεν αμελείς να κοιτάξεις πόσο προστατεύουν παράλληλα από την ακτινοβολία, πόσο αντοχή έχουν σε γρατσουνιές και χτυπήματα. Οι σκελετοί ωστόσο δεν έχουν να κάνουν μόνο με το χρώμα αλλά και την ποιότητα. Αφού πρέπει πια να επιλέξεις από μια πιο μεγάλη γκάμα υλικών: μεταλλικών, πλαστικών, ξύλινων ή σε άλλη περίπτωση ακόμα και χειροποίητων σκελετών, που αποτελούν πολύ δημοφιλή επιλογή τα τελευταία χρόνια. Τι από αυτά ταιριάζουν με την εμφάνιση (που αναλύσαμε πιο πάνω) αλλά και τη χρήση που προορίζονται να έχουν στη καθημερινότητά σου.

Σημ: Αν όλα αυτά τα λάβεις λίγο πιο σοβαρά υπόψιν σου σε συνδυασμό με μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, ισχύουν και για τα γυαλιά μυωπίας σου!