Οι άντρες δεν είναι δύσκολοι, θέλουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα για να σε βάλουν στην κατηγορία “μακρόχρονη σχέση” ή “κορίτσι για σπίτι”, και να σε κυνηγούν αυτοί για σε “κλειδώσουν”. Δεν πιστεύω να μην έχεις ξανακούσει ότι οι άντρες βάζουν τις γυναίκες σε κατηγορίες; Σε αυτές τις κατηγορίες ξεχωρίζουμε τις γυναίκες που έχουν την προσοχή μας για μια νύχτα, από τις γυναίκες που απορρίπτουν αλλεπάλληλες προτάσεις γάμου.

Μπορεί να ακούς ότι οι άντρες είναι γουρούνια, θέλουν μόνο σεξ, και ότι αν μια γυναίκα έχει όμορφο πρόσωπο και σώμα μοντέλου της Victoria’s Secret, δε μετράει η προσωπικότητα. Και εδώ είναι το λάθος μήνυμα: οι άντρες δε θέλουν απλά ένα όμορφο πρόσωπο.

Η αλήθεια είναι ότι μια όμορφη γυναίκα πάντα θα παίρνει την προσοχή από ένα συγκεκριμένο ποσοστό αντρών, ακριβώς όπως ένας πλούσιος και δυνατός άντρας από ένα συγκεκριμένο ποσοστό γυναικών. Αλλά αυτό αφορά την αρχική προσοχή, όχι την γενικότερη έλξη. Γιατί η αρχική προσοχή είναι μόνο η αρχή. Είναι σαν να έχεις ένα τέλειο βιογραφικό για μια δουλειά. Είναι θέμα χρόνου. Τραβάει το βλέμμα κάποιου, γυρίζει κεφάλια και σε ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά για ένα μικρό διάστημα. Αν τα πας χάλια στη συνέντευξη ή είσαι άχρηστη στη δουλειά (και δεν είναι ευφημισμός), τότε το βιογραφικό δεν βοηθάει.

Και μπορείς, και πρέπει να φροντίζεις να είσαι όμορφη. Η βιομηχανία ομορφιάς το κάνει να φαίνεται λαβύρινθος, αλλά είναι απλό: να γυμνάζεσαι τακτικά και να έχεις ένα σφιχτό κορμί, να τρως υγιεινά, να φροντίζεις το δέρμα σου, τα μαλλιά σου, τα νύχια σου, το ντύσιμό σου να αναδεικνύει τα καλύτερα περιουσιακά σου στοιχεία, να είσαι στη μόδα, να διατηρείς μια καλή στάση του σώματος και ένα ζεστό χαμόγελο. Αυτά τα πράγματα είναι όλα υπό τον έλεγχό μας.

Κι αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι θα τα κατακτήσεις όλα αυτά και γίνεις η πιο λαμπερή, σέξι γυναίκα στο δωμάτιο και είσαι εντελώς ο τύπος του – το μόνο που θα κάνει είναι να διεγείρει στο κεφάλι του μια βασική αρσενική απόκριση: Θα ήθελα να κάνω σεξ μαζί της.

Οι περισσότεροι άντρες δεν προσεγγίζουν ποτέ. Προσεγγίζουν μόνο όταν το ρίσκο φαίνεται χαμηλό, αν δηλαδή μια γυναίκα φαίνεται ανοικτή, ζεστή, αστεία, προσιτή και φιλική. Σπάνια οι άντρες θα προσεγγίσουν την πιο όμορφη σε ένα μέρος. Θα προσεγγίσουν την πιο όμορφη ΚΑΙ την πιο προσιτή. Θα μπορούσε μια γυναίκα να μοιάζει στη Scarlett Johansson, αλλά αν αυτός είναι φοβισμένος ότι θα του ρίξει το κοκτέιλ στη μούρη, θα μπορούσε να είναι στο δωμάτιο μαζί της για δέκα ώρες και να ποτέ να μην ξεκινήσει κουβέντα.

Όλα αυτά στα λέω για να σου δείξω ότι η ομορφιά δεν είναι το παν.

Να αγαπάς τον εαυτό σου, τους ανθρώπους, τον κόσμο γύρω σου. Το ποια είσαι και τι θέλεις θα το μάθεις, θα στο διδάξει η ζωή, αρκεί να είσαι αισιόδοξη και ανοιχτόμυαλη. Και να μη βιάζεσαι.

Να εξελίσσεις το μυαλό σου, να παρατηρείς, να διαβάζεις, να μαθαίνεις από το κάθε τι που συμβαίνει γύρω σου, και μέσα σου. Και να χαίρεσαι που μαθαίνεις από τα λάθη σου, είναι δείγμα ότι προχωράς, ότι γίνεσαι πιο δυνατή. Και όταν διακρίνεις ποια είσαι μέσα σου, θα μπορείς με φόβο, αλλά και με επιμονή, να το ζήσεις και έξω στον κόσμο.

Διάλεξε το όνειρό σου. Όχι ψεύτικο όνειρο, αλλά κάτι αληθινό, που σε εμπνέει. Διάλεξε τι θες να κάνεις στον κόσμο, και επιδίωξε το, με ακεραιότητα και με ελπίδα.

Να είσαι αληθινή. Σίγουρα είναι ωραίο χρώμα και το ροζ, αλλά δεν υπάρχει ομορφιά που να συγκρίνεται με αυτή της καλοσύνης και της ζεστασιάς. Διάλεξε τους ανθρώπους που έχεις κοντά σου προσεκτικά, σαν ένα κήπο που φύτευες δέντρα. Και έχε στο νου σου ότι κι εσύ θα μεγαλώσεις, και εύχομαι να μεγαλώσεις με χάρη και με σοφία, και η αγάπη σου να γίνει τόσο μεγάλη που θα αγκαλιάσει όλο τον κόσμο, και φυσικά θα είναι ένα δώρο για τους δικούς σου ανθρώπους.

Χάρης Ρωμανός

Διάβασε ακόμα ‘Οσα θα ήθελα να ξέρει ο γιος μου για να γίνει ένας αληθινός άντρας.