Αυτό πιστεύει και η Melissa Urban, συγγραφέας του «The Book of Boundaries», η οποία ακούει πολλά, από πιστούς ακόλουθους και θαυμαστές που ζητούν τη συμβουλή της μέσω Instagram και TikTok, για το «γιορτινό άγχος».

Η Urban, έγραψε το βιβλίο της, βασισμένη στις δικές της εμπειρίες άγχους, εξουθένωσης και εθισμού. Είναι ένας άκρως ελκυστικός και χρήσιμος οδηγός για τις γιορτές που έρχονται. Σε μια συγκινητική παράγραφο, η Urban γράφει ότι το πρώτο όριο που έθεσε ποτέ της έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή. Το βιβλίο είναι απόδειξη ότι τα όρια σε όλους τους τομείς της ζωής μπορούν να κάνουν τις δύσκολες καταστάσεις υποφερτές, ακόμη και ευχάριστες.

Για αυτό, αν αισθάνεσαι ότι τα Χριστούγεννα μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα, οι παρακάτω συμβουλές της Melissa, θα σε βοηθήσουν.

Δεν έχεις τα χρήματα ή την ενέργεια να αγοράσεισ δώρα για όλους, από φίλους μέχρι συγγενείς;

«Ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της πρακτικής μου είναι ότι «μπορείς να κάνεις κάτι όπως εσύ θέλεις» αναφέρει η συγγραφέας. Αφιέρωσε χρόνο και σκέψου πως πραγματικά θέλεις να «κανονίσεις» τα δώρα σου για φέτος. Μπορείς να επιλέξεις αν θα κάνεις δώρο π.χ. μόνο σε παιδιά κάτω των 12 ετών, ή μπορείς να βάλεις ένα όριο τιμής για όλα τα δώρα ή να επιλέξεις να διοργανώσεις Secret Santa , ώστε να έχεις μόνο ένα δώρο να αγοράσεις. Θα μπορούσες να δωρίσεις σε μια φιλανθρωπική οργάνωση για φέτος και να μην κάνεις άλλα δώρα.

Ακόμα, θα μπορούσες να κάνεις μια λίστα από πράγματα που οικογένεια και φίλοι μπορεί να έχουν ανάγκη, για να αποφύγεις τα «ανούσια» δώρα και έξοδα. Φυσικά, θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, π.χ. σ’ ένα δάσκαλο που θα θέλεις να δώσεις κάτι πιο συγκεκριμένο όπως μια δωροκάρτα.

Νιώθεις ότι δεν μπορείς να πεις όχι στην πρόσκληση των συναδέλφων σου ή στους φίλους σου που σχεδιάζουν τόσο καιρό το ρεβεγιόν;

«Πρώτα απ’ όλα, μπορείς να πεις όχι όπου θέλεις. Αυτό σίγουρα χρειάζεται δύναμη. Λατρεύω τα parties των χριστουγεννιάτικων διακοπών, αλλά αν η χρόνια ασθένειά μου φουντώσει, ίσως χρειαστεί να απορρίψω τα πάντα —ό,τι κι αν γίνει— εκείνη την εβδομάδα.

Δεύτερον, να θυμάσαι ότι έχεις περισσότερες επιλογές από το απλώς «πάω» ή «δεν πάω». Μπορείς να δεχτείς αλλά να πεις στον οικοδεσπότη: «Μπορώ να μείνω μόνο για μία ώρα» ή «θα είμαι εκεί αν θέλεις νωρίτερα να σε βοηθήσω γιατί δε θα μπορέσω να κάτσω ως αργά» Εάν πεις όχι, θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να δικαιολογήσεις ή να εξηγήσεις.

Αρκεί να πεις, «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση—δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ, αλλά ελπίζω να διασκεδάσετε.» λέει χαρακτηριστικά η Melissa.

Υπάρχει αυτός ο θείος που ρωτάει πάντα γιατί δεν είσαι ακόμα παντρεμένος/έγκυος/CEO;

Μια καλή ιδέα είναι να πεις εξ ’αρχής αυτό που αισθάνεσαι: «Ανυπομονώ να σας δω, αλλά μην με ρωτήσετε πότε θα παντρευτώ. Ξέρω ότι ρωτάτε καλοπροαίρετα, αλλά με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Να ξέρετε ότι αν έχω κάποιο χαρμόσυνο νέο θα σας το πω εγώ πρώτη!» Εάν προκύψει όμως, μπορείς να το διακόψεις ευγενικά και αλλάξεις θέμα . «Ω, μην το κάνεις αυτό—δεν θέλω να μιλήσω τώρα για τη σχέση μου, πως πέρασες όμως εσύ στις διακοπές σου, δεν έχουμε βρεθεί από τότε.» Μπορείς όμως και να χρησιμοποιήσεις μια τέτοια κατάσταση για να δώσεις ένα μάθημα: «Παρακαλώ μην πιέζετε τις γυναίκες να μείνουν έγκυες. Ποτέ δεν ξέρετε αν κάποιος παλεύει με τη στειρότητα ή την αποβολή — ξέρω ότι δεν θα θέλατε να πληγώσετε κάποιον, για αυτό καλύτερα να μην το ρωτήσετε.» Αν συνεχίσουν να σε κοροϊδεύουν για την κατάσταση της σχέσης σου, τις επαγγελματικές σου επιλογές ή κάνουν άλλα ανεπιθύμητα «σχόλια», μπορείς απλά να φύγεις.

Δεν ξέρεις πως να αποφύγεις όλα αυτά τα ποτά και γλυκά που θα προσφέρουν σε κάθε σπίτι που θα πηγαίνεις;

Τώρα είναι που πρέπει να αγκαλιάσεις το «όχι, ευχαριστώ». Συχνά, πιστεύουμε ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας και όλοι θα μας κρίνουν αν δεν πίνουμε, αλλά αυτό δεν ισχύει. Όταν σου προσφερθεί κάποιο ποτό ή γλυκό, πες απλώς «όχι ευχαριστώ» ή «όχι απόψε».

Αν σε ρωτήσουν γιατί, μπορείς να μη δώσεις κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Δοκίμασε να πεις, «απλά δεν νιώθω ότι θέλω να πιώ», «δεν έχω διάθεση για γλυκό απόψε» ή «δεν πίνω αυτή τη στιγμή».

Επαγγελματική συμβουλή της Melissa: Πάρε ένα αλκοολούχο εορταστικό ποτό (όπως σόδα, αφρώδες τσάι ή ένα εμφιαλωμένο mocktail) για να μην αισθάνεσαι «αποκλεισμένος».

Σου ζητούν να μείνετε όλοι μαζί ή να τους φιλοξενήσεις τα Χριστούγεννα;

Κάνε αυτές τις συζητήσεις πολύ νωρίτερα από τις γιορτές. Πες προληπτικά: «Θέλω να σας πω ότι δεν πρόκειται να φιλοξενήσω κάποιον εδώ φέτος τα Χριστούγεννα» ή «δεν ταξιδεύω, ούτε θα δεχτώ καλεσμένους για τις γιορτές».

Αν σε ρωτήσουν γιατί, απάντησε κάτι απλό: «Έχω αποφασίσει ότι θέλω να κάνω πιο ήσυχες διακοπές φέτος» ή «Θέλω να περάσω τις γιορτές με την οικογένειά μου μόνο φέτος.»