Αναμφίβολα, η τεχνολογία έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το αποτέλεσμα; Η τεχνολογική επέλαση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστα μέσα σε όλα τα άλλα, πράγματα και καταστάσεις όπως το φλερτ αλλά και το σεξ. Σήμερα, οι εφαρμογές γνωριμιών αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς και πλέον είναι αναρίθμητες, κάτι το οποίο προσδίδει μία νέα δυναμική και φέρνει νέα δεδομένα στον τομέα του dating. Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο; Πού οδηγούνται άραγε οι ανθρώπινες σχέσεις; Μήπως τελικά ο έρωτας και ο ρομαντισμός χάθηκαν;

Ψυχραιμία!

Οι εφαρμογές αυτές γνωρίζουν τεράστια επιτυχία μόνο και μόνο γιατί απλοποιούν πράγματα και καταστάσεις. Παλαιότερα ντρεπόμασταν και ήμασταν διστακτικοί στο να δείξουμε στον άλλο/η ότι μας αρέσει (όλοι έχουμε να διηγηθούμε αμέτρητες τέτοιες ιστορίες!). Τώρα όμως τα πράγματα είναι απλά, αφήνουμε ένα swipe στην οθόνη να αναλάβει το βαρύ φορτίο και να κάνει το πρώτο κρίσιμο και καθοριστικό βήμα χωρίς εμείς να λιώνουμε από την αγωνία αλλά και χωρίς να ανεβαίνουν οι σφυγμοί μας όπως τα παλιά τα χρόνια. So simple.

Κάποιοι είναι διστακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν ανάλογες εφαρμογές, κάποιους όλα αυτά τους ξενίζουν και τα βλέπουν επικριτικά, ορισμένοι θα απορρίψουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια εφαρμογή, ενώ ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που δε θα παραδεχθούν ότι διατηρούν προφίλ και ότι εναποθέτουν τις περισσότερες ελπίδες τους για dating σε apps τέτοιου είδους την ίδια ώρα που περιμένουν το πολυπόθητο matching ως μάννα εξ ουρανού.

Και αφού ταιριάξαμε με το πρόσωπο; Τώρα τι;

Το τι θα γίνει και το τι θα επακολουθήσει είναι καθαρά θέμα των εμπλεκομένων. Ενδεχομένως να περιοριστούν στο αμιγώς σεξουαλικό κομμάτι της υπόθεσης, ίσως να μη συμβεί απολύτως τίποτα και μετά το πρώτο αναγνωριστικό ραντεβού ο καθένας να τραβήξει το δρόμο του. Πιθανόν όμως να ξεκινήσει και κάτι όμορφο και σταθερό (όλοι μας ξέρουμε μια τέτοια περίπτωση ζευγαριού που γνωρίστηκαν μέσω εφαρμογής και τώρα είναι ερωτευμένοι).

-Ναι, μα είναι σωστό, λογικό, ή νορμάλ να γνωρίζονται έτσι οι άνθρωποι, θα αναρωτηθεί κάποιος καχύποπτος ή κάποιος εκπρόσωπος της παλαιάς και παραδοσιακής σχολής. Αλήθεια, ποιος ορίζει τι είναι σωστό και λάθος όταν εμπλέκονται τα συναισθήματα και ο έρωτας; Υπάρχει άραγε σωστό και λάθος όταν δύο άνθρωποι αρέσουν ο ένας στον άλλο και θέλουν να συνευρεθούν ερωτικά; Η απάντηση σε διλήμματα του τύπου καλό-κακό και σωστό-λάθος στον έρωτα είναι μάλλον προφανής. Στο κάτω κάτω ας αφήσουμε τις ερωτήσεις, τις καχυποψίες και τα διλήμματα. Ας επενδύσουμε με αυθορμητισμό στον έρωτα και ας χαρούμε το σεξ χωρίς να δώσουμε λογαριασμό σε κανέναν!

Συμπερασματικά: Παρά τους κινδύνους που ενδεχομένως να κρύβει η αλήθεια είναι ότι βοηθάει, απλοποιεί και διευκολύνει καταστάσεις. Τα παραδείγματα άπειρα. Στο κάτω κάτω χαμένος από κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να βγει κανείς. Στη χειρότερη των περιπτώσεων: Swipe left και η ζωή συνεχίζεται!

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Γεροντίδης, ψυχολόγος με ειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία.

featured image: Elle