Η γλάστρα λοιπόν που θα επιλέξεις για την καλλιέργεια σου, παίζει σημαντικό ρόλο. Ιδανική επιλογή ,τις περισσότερες φορές, αποτελούν οι κεραμικές γλάστρες.

Οι ειδικοί σε θέματα κηπουρικής απαντούν σε όλα όσα θέλεις να ρωτήσεις για τις κεραμικές γλάστρες.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει μια κεραμική γλάστρα;

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα κηπουρικής «PlantIn», Melvin Cubian, οι κεραμικές γλάστρες είναι γνωστές για τη μεγάλη απορρόφηση που πραγματοποιούν. «Επειδή οι κεραμικές γλάστρες είναι πορώδεις, θεωρητικά, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υπερβολικού ποτίσματος και των μυκητιακών ασθενειών. Αυτό γίνεται διότι απορροφούν περισσότερο νερό στον πάτο τους», εξηγεί.

Αν και υπήρχαν μεγάλες διαφορές στο θέμα απορρόφησης ανάμεσα στις κεραμικές και πλαστικές γλάστρες, τα τελευταία χρόνια οι πλαστικές γλάστρες έχουν οπές αποστράγγισης, που βοηθούν εξίσου καλά.

Πέρα από τα προνόμια απορρόφησης, ο Cubian αναφέρει ότι οι κεραμικές γλάστρες είναι αρκετά πιο βαριές από τις πλαστικές, γεγονός που τις καθιστά πιο σταθερές για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, όπου οι άνεμοι και η δυνατή βροχή θα μπορούσαν ενδεχομένως να τις αναποδογυρίσουν.

Ένα ακόμα όφελος των κεραμικών γλαστρών είναι η εμφάνιση τους. Αν και δεν έχουν κάτι ιδιαίτερο στο σχεδιασμό τους, αποτελούν σήμα κατατεθέν της vintage αισθητικής. Η Rebecca Sears, επικεφαλής κηπουρικής στο Ferry-Morse, εκτός από την εμφάνισή τους, αναφέρει ότι εξοικονομούν χώρο σε μια αυλή, καθώς είναι κατάλληλες για να φυτευτούν μέσα τους οι περισσότεροι σπόροι που ενδεχομένως να χρειάζονται γη.

Γιατί οι κεραμικές γλάστρες είναι επιρρεπείς στο ράγισμα;

Μια κεραμική γλάστρα μπορεί να είναι πιο ανθεκτική για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, αλλά χάρη στην πορώδη φύση της, μπορεί να ραγίσει με την πάροδο του χρόνου. «Όταν οι μικροπόροι της γλάστρας γεμίζουν με νερό και εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες, το νερό μπορεί να διασταλεί και να προκαλέσει πίεση στις κοιλότητες», λέει ο Cubian.

«Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία του να «παγώνει» και να «ξεπαγώνει» αποδυναμώνει τη συνολική δομή της, με αποτέλεσμα να ραγίζει με την πάροδο του χρόνου».

Πώς μπορώ να αποτρέψω το ράγισμα στις κεραμικές γλάστρες;

Η πιο αποτελεσματική λύση για να μη ραγίσει η κεραμική σου γλάστρα είναι να την τοποθετήσεις σε ελεγχόμενο κλίμα. Φυσικά, αν οι γλάστρες σου βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να προσέξεις λίγο περισσότερο. Αυτό θα γίνει αλλάζοντας τους τοποθεσία όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Η βροχή δεν θα κάνει την γλάστρα σου να ραγίσει, η επαναλαμβανόμενη όμως έκθεση της σε βροχή και χαμηλή θερμοκρασία θα κάνει τους πόρους της να εξασθενήσουν, αφού θα «παγώνει» και θα «ξεπαγώνει».

Αν και οι μεγάλες ρωγμές είναι μάλλον ανεπανόρθωτες, η Sears λέει ότι αν βρεις μερικές μικρές ρωγμές στην κεραμική σου γλάστρα , μπορείς να τις «σφραγίσεις» χρησιμοποιώντας εποξειδικό.

Πως θα φροντίσω τις κεραμικές γλάστρες ώστε να είναι καθαρές και χωρίς παράσιτα;

«Είναι σημαντικό να καθαρίζεις τις γλάστρες στο τέλος κάθε καλλιεργητικής περιόδου για να αποφύγεις παράσιτα και ασθένειες που θα επιτεθούν στα φυτά», λέει η Sears. «Μερικοί κηπουροί βυθίζουν τις γλάστρες σε ένα μείγμα που αποτελείται από ένα μέρος χλωρίνης και εννέα μέρη νερού, για να εξασφαλίσουν ότι είναι απολύτως αποστειρωμένες».