Με δάκρυα στα μάτια, η 46χρονη γυμνάστρια Οξάνα Τσουσοβίτινα άρχισε να χαιρετάει το πλήθος. Αργότερα είπε στην κάμερα «μπολσόι σπασίμπα» στα ρώσικα και «bye bye» στα αγγλικά, ενώ όλοι όσοι βρίσκονταν στην αρένα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Είχε δει την τελική βαθμολογία της και ήξερε καλά τι σήμαινε. Την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021 μπήκε μια τελεία στην Ολυμπιακή καριέρα της. Οι συναγωνιστές της το ήξεραν επίσης, σπεύδοντας να την αγκαλιάσουν μπροστά από τις κάμερες, στο κέντρο γυμναστικής Ariake του Τόκιο.

Σε ένα άθλημα στο οποίο όταν φτάνεις κοντά στην ηλικία των 30 θεωρείσαι “μεγάλος” η Τσουσοβίτινα κατάφερε να κάνει το θαύμα. Ξεκίνησε την καριέρα της το μακρινό 1990 υπό τη σημαία της Σοβιετικής Ενωσης, συνέχισε με τα χρώματα της Γερμανίας και τελείωσε με το εθνόσημο του Ουζμπεκιστάν. Αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, της Ατλάντα, του Σύδνευ, της Αθήνα, του Πεκίνου, του Λονδίνου, του Ρίο και τέλος στο Τόκυο. Συμμετείχε έτσι 8 φορές σε ολυμπιακή διοργάνωση, σπάζοντας το ρεκόρ για τις Ολυμπιακές συμμετοχές στην ενόργανη γυμναστική.

Αυτό που κατάφερε είναι κάτι παραπάνω από θαύμα. Μας δίδαξε πως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν αθλητή με θέληση και ταλέντο. Ούτε η ηλικία, ούτε τα χρήματα, ούτε οι ελλιπείς υποδομές.

Και πάνω όλα μας έδειξε πως περισσότερο από ένα χρυσό μετάλλιο λάμπει κάτι άλλο. Η ανθρωπιά της.

Το 2002 ο γιος της διαγνώστηκε με λευχαιμία και όπως έχει δηλώσει η ίδια σε πολλές συνεντεύξεις της “δεν θα ήθελα ποτέ να πάω πίσω στην περίοδο που το παιδί μου ήταν άρρωστο. Όλες τις υπόλοιπες στιγμές της ζωής μου, ευχαρίστως θα τις ξαναζούσα”. Αυτό ήταν και ο λόγος που μετανάστευσε στην Γερμανία, με τα χρώματα της οποίας αγωνίσθηκε από το 2006 μέχρι το 2012.

Τώρα αποχαιρετάει τη γυμναστική και είναι χαρούμενη αφού όπως είπε θέλει να ζήσει κοντά στον γιο της ο οποίος μετακόμισε στην Ιταλία πριν δύο χρόνια για σπουδές. Και εμείς απλά την ευχαριστούμε για αυτά τα 30 χρόνια που έγραψε ιστορία.