Σίγουρα η πληροφορία “οι σκύλοι σιχαίνονται τις αγκαλιές” έχει περάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από μπροστά σου. Αν αυτό είναι κάτι που ακούς πρώτη φορά, βέβαια, πριν φρικάρεις, να σε ενημερώσουμε για το εξής: Δεν πρόκειται για πληροφορία βασισμένη σε κάποια έρευνα, αλλά σε ένα άρθρο δημοσιευμένο στο Psychology Today.

O συγγραφέας του άρθρου, Stanley Coren, Ph.D., ανέλυσε πάνω από 200 φωτογραφίες με ανθρώπους που αγκαλιάζουν τους σκύλους τους. Έψαξε για σημάδια ότι τα σκυλιά εκείνη τη στιγμή ήταν στεσαρισμένα. Σημάδια όπως κατεβασμένα αυτάκια και μισόκλειστα μάτια ή γυρισμένα κεφάλια από την άλλη. Ο Coren κατέληξε ότι σε όλες τις φωτογραφίες υπήρχε ένα τουλάχιστον από αυτά τα σημάδια.

Η θεωρία του;

Οι σκύλοι από τη φύση τους είναι προορισμένοι για να τρέχουν. Οπότε οτιδήποτε τους περιορίζει από το να κινηθούν, τους προκαλεί στρες.

Ίσως από τα πιο λυπηρά νέα που έχουμε ακούσει ποτέ, ναι. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για τις παρατηρήσεις μιας μόνο έρευνας. Και όχι μιας εμπεριστατωμένης μελέτης. Όπως διαβάσαμε και στη The Washington Post, δεν ξέρουμε πόσο τυχαία επιλέχθηκαν οι φωτογραφίες, αλλά ούτε και το backround των φωτογραφιών. Ήταν τα σκυλιά ήδη στρεσαρισμένα από πριν; Ή πώς αντιδράει το κάθε ένα από αυτά σε μια αγκαλιά;

Η γνώμη μας;

Σίγουρα δεν σε προτρέπουμε να κάνεις ασφυκτικές αγκαλιές του κουτάβι σου και σίγουρα το επιχείρημα της φύσης είναι εξαιρετικά δυνατό. Ναι, τα ζώα δεν δείχνουν την αγάπη τους με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, πριν σταματήσεις τις αγκαλιές μαζί του, απλά δες τις αντιδράσεις του. Αν δεις ότι όντως δεν είναι και η αγαπημένη του στιγμή στη μέρα, περιορίσου στο κλασσικό τρίψιμο στην κοιλίτσα του ή σε ένα πατ στο κεφαλάκι του.


featured image: SHUTTERSTOCK