Μια καθιστική ζωή εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας σε ένα γραφείο ή έντονη φυσική δραστηριότητα μπορούν να σε αφήσουν «πιασμένη», με πόνο και σφιγμένους μυς. Οι ειδικοί σε αυτές τις περιπτώσεις εύλογα προτείνουν διατάσεις. Πράγματι, ένα καλό stretching στις περιοχές που υποφέρουν, είναι ο, τι πρέπει για το σώμα να χαλαρώσει.

Δεν είναι όμως μόνο οι μυς στα πόδια και τα χέρια ή η πλάτη που χρειάζονται μια καλή διάταση. Υπάρχουν και άλλες μυϊκές ομάδες που χρειάζονται την προσοχή σου. Και πιο συγκεκριμένα, μια που πλήττεται συχνότερα από τον καθιστικό τρόπο ζωής σου: Η βουβωνική περιοχή.

Ανατομικά, η βουβωνική χώρα βρίσκεται μεταξύ του τέλους της κοιλιάς και της αρχής των ποδιών. Στον άνω μηρό γύρω από το ηβικό οστό που περιλαμβάνει τους προσαγωγούς. Τους μύες, δηλαδή, που συνδέονται στη βάση της λεκάνης και εκτείνονται κατά μήκος του εσωτερικού του μηρού.

Αυτό το μέρος του σώματος το παραβλέπουμε συχνά. Αν σκεφτείς όμως πόσο σε βοηθάει να κάνεις τα πάντα-από το να κάθεσαι συνεχόμενα από τις 9 έως τις 5 μέχρι την HIIT προπόνηση σου-μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς. Όσο αφήνεις τους μύες της βουβωνικής κοιλότητας να “πιάνονται”, υπονομεύεις την κίνηση του ισχίου και του ποδιού σου. Έτσι όμως αυξάνεις την ένταση στις αρθρώσεις και κατά συνέπεια τις πιθανότητες να τραυματιστείς.

Οι πολλές ώρες καθιστικής ζωής ή και η έντονη δραστηριότητα χωρίς χρόνο για ανάκαμψη σίγουρα θα σε οδηγήσουν εκεί. Κάτι που θα προκαλέσει πόνο τόσο στο κάτω μέρος της πλάτης, όσο και στα γόνατα.

Δοκίμασε, λοιπόν, να κάνεις stretching εκεί με την κίνηση «The Side Sweeper». Την προτείνει ο Jeff Brannigan στο περιοδικό Well and Good. Είναι υπεύθυνος των προγραμμάτων στο Strech*d στη Νέα Υόρκη. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα λάστιχο, σαν αυτό που χρησιμοποιείται στη yoga. Όλες οι εκτάσεις πρέπει να γίνονται σε σύντομες, ελεγχόμενες ενεργές επαναλήψεις.

Αν είσαι έτοιμη να δοκιμάσεις, ακολούθησε τα παρακάτω:

1. Ξάπλωσε με την πλάτη. Το ένα σου πόδι να πατάει λυγισμένο για σταθερότητα. Στο άλλο πόδι πέρνα το λάστιχο στο πέλμα, κάτω από τη φτέρνα σου.

2. Τέντωσε το πόδι με το λάστιχο στο πλάι με το πέλμα σε flex και στραμμένο προς τα έξω.

3. Τραβώντας το λάστιχο προς τα σένα, πίεζε σταθερά (αλλά όχι πολύ).

4. Μείνε για δύο έως τρία δευτερόλεπτα, στη συνέχεια γύρισε στην αρχική χαλαρή θέση και επανάλαβε.

Αυτή η διάταση συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή και επιτρέπει στους μυς να χαλαρώσουν.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


featured image: Elite Daily