Στα σύγχρονα εργασιακά πλαίσια -και ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα και στους ελεύθερους επαγγελματίες- σπάνια υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζουν το τι ακριβώς πρέπει να ολοκληρωθεί σε μια ημέρα εργασίας. Πάντα θα υπάρχει ένα ακόμα email που θα πρέπει να απαντηθεί ή μια ιδέα να εξερευνηθεί.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε να εργαζόμαστε, ακόμα και κατά τις βραδινές ώρες ή τα σαββατοκύριακα.

Πότε λοιπόν ξέρουμε ότι έχουμε κάνει «αρκετά»;

Η αδυναμία μας να «αποσυνδεθούμε» απο την εργασία μας δεν μας εξουθενεί απλώς σωματικά αλλά έχει σοβαρό αντίκτυπο στην προσωπική μας ευτυχία αλλά και την δημιουργικότητα μας.

Αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την παραγωγικότητα.

Ο πυρήνας του προβλήματος, όσο τολμηρό και αν ακούγεται, είναι ενδεχομένως η λανθασμένη ερμηνεία που αποδίδουμε στην παραγωγικότητα. Για πολλούς απο εμάς παραγωγικότητα σημαίνει ποσότητα. Όσα περισσότερα έργα φέρεις εις πέρας μέσα στη μέρα σου, όσο περισσότερα (και πολλές φορές ανούσια) to-dos σβήσεις απο τη λίστα σου, τόσο πιο επιτυχημένη ήταν η μέρα σου.

Η αλλαγή στο πως ερμηνεύεις την παραγωγικότητα σου σημαίνει να ορίζεις με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση το πως «ξοδεύεις « τον χρόνο σου (το λεγόμενο και quality over quantity).

Αυτό σημαίνει πως προγραμματίζεις και θέτεις τις προτεραιότητες σου ανάλογα με το ποιες θα σε βοηθήσουν να φτάσεις τους στόχους σου, εξαλείφοντας τους αντιπερισπασμούς και περιορίζοντας τις φορές που λες «ναι» σε πράγματα που εξυπηρετούν τους άλλους αλλά «αδειάζουν» ψυχικά εσένα.

  • Δοκίμασε να προγραμματίσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ολοκληρώσεις οποιοδήποτε σημαντικό έργο για εσένα
  • Προσπάθησε να απαλλαγείς από την “τέχνη του multitasking”, αντί αυτού εστίασε την προσοχή σου μόνο στο παρόν έργο που έχεις μπροστά σου την δεδομένη στιγμή
  • Θέσε ρεαλιστικούς στόχους σχετικά με το πόσα μπορείς να κάνεις σε μια ημέρα. Μπορείς να τα κάνεις τα πάντα, απλά όχι όλα μαζί.

Και το σημαντικότερο: Mη συνδέεις την προσωπική σου αξία με την παραγωγικότητα σου.

Οι λίστες που ολοκλήρωσες σε μια ημέρα ή τα tasks που έσβησες θριαμβευτικά με το στυλό σου, δεν καθορίζουν το πόσο ζεστό άτομο είσαι, το πόσο καλός φίλος ή σύντροφος, και κανένα άτομο που νοιάζεται με ειλικρίνεια για εσένα δεν θα σε κρατήσει υπόλογο ανάλογα με το πόσο παραγωγικός ήσουν σε μια ημέρα , για να συνεχίσει να σε αγαπάει.

featured photo: @titovailona