Η μουσική πάντοτε είχε το προνόμιο να φέρνει ανθρώπους διάφορων χωρών, γλωσσών και πολιτισμών πιο κοντά. Μπορεί κι εμείς να βρισκόμαστε στην Ελλάδα, αλλά με μερικά κλικ μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις μουσικές άλλων λαών. Καλλιτέχνες όπως η YENDRY αναδεικνύονται μέσα από αυτήν την πολυπολιτισμικότητα της μουσικής σκηνής και μπαίνουν αμέσως στην κορυφή των playlist μας.

Η YENDRY έχει καταγωγή από τη Δομινικανή Δημοκρατία, αλλά μεγάλωσε στην Ιταλία

Ωστόσο, το να εκπροσωπήσει τις δύο αυτές χώρες δεν φαίνεται να έγινε ο αυτοσκοπός της. Αντίθετα, η ίδια μέσα από τη μουσική της φροντίζει να εκφράζεται όπως θέλει και όπως αισθάνεται. Στα τραγούδια της θα την δεις να γράφει στίχους στα ισπανικά. Για τα βίντεο κλιπ της επιλέγει να ταξιδεύει στη Δομινικανή Δημοκρατία και να τα γυρίζει στην παλιά της γειτονιά. Στο τέλος της ημέρας, όμως, γυρίζει πάντοτε στην Ιταλία.

Η YΕNDRY δεν προέρχεται από κάποια μουσική ή καλλιτεχνική οικογένεια. Μετακόμισε όταν ήταν 3 ετών με την οικογένεια της από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Ιταλία για ένα καλύτερο μέλλον. Ξεκίνησε να σπουδάσει φιλοσοφία, ενώ ήδη γνώριζε ότι το μέλλον της είναι στη μουσική. Παράλληλα, έκανε κι άλλες δουλειές για να βοηθά οικονομικά τους γονείς της. Η συμμετοχή της στο X-Factor της Ιταλίας της έδωσε μία περισσότερη ώθηση και αναγνωρισιμότητα, ωστόσο εκείνη χρειάστηκε να βρει τα δικά της πατήματα στο χώρο.

Πολλοί την κρίνουν λέγοντας ότι δεν είναι ούτε Δομινικανή ούτε Ιταλίδα

Εκείνη όμως με τη μουσική της τιμά και τις δύο κουλτούρες εξίσου. Σε συνέντευξή της άλλωστε παραδέχτηκε ότι τα ευρωπαϊκά και ναπολιτάνικα ερεθίσματα σε συνδυασμό με την καταγωγή της, είναι εκείνα που την έκαναν να αποκτήσει το δικό της μοναδικό στυλ στη μουσική.

Αν προσπαθήσει κανείς, να περιγράψει κανείς τη μουσική με μία ή δύο μόνο λέξεις, θα δυσκολευτεί αρκετά. Πρόκειται για λάτιν μουσική, με r&b ρυθμό, λίγο ποπ, λίγο electronic και λίγο μπαλάντα. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί κατάφεραν να συνθέσουν τραγούδια όπως το Barrio και το NENA.

H πολυμορφικότητα της μουσικής της οφείλεται και στην πληθώρα των μουσικών που θαύμαζε από μικρή

Ξεκινώντας, όπως λέει, με Destiny’s Child και Michael Jackson, συνέχισε ακούγοντας πολύ Franck Ocean και James Blake. Αν παρατηρήσεις τη μουσική της, θα δεις πολλά από αυτά τα στοιχεία εκεί. Κάπως έτσι, μέσα από όλα αυτά τα ακούσματα, η YENDRY απορρίπτει επανειλημμένα τις ταμπέλες που προσπαθούν να τις βάλουν. Είναι άλλωστε πολύ απασχολημένη με τη μουσική, δεν έχει χρόνο να αποφασίσει σε ποια κατηγορία θέλει να τοποθετήσει τον εαυτό της. Όχι ότι τελικά μας νοιάζει και πολύ.

featured image: yendrymusic.com