photo-1473541374461-02a4525e354e-custom

Δευτέρα πρωί 8.30. Σταθμός Νέο Ηράκλειο. Αποβάθρα με κατεύθυνση προς Πειραιά. Κόσμος νυσταγμένος, βουβός, φοιτητές, εργαζόμενοι αλλά και συνταξιούχοι που πηγαίνουν στις δουλειές τους. Όλοι με ένα στόχο. Να φτάσουν γρήγορα στον προορισμό τους, να μην χάσουν λεπτό, να προλάβουν να είναι στην ώρα τους. Μια κλασική ώρα αιχμής. Μια τέτοια ώρα όλοι έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με τον εκνευρισμό, την πολυκοσμία και όλα τα αρνητικά των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Άραγε πώς επιβιώνει κανείς;

Για να φτάσεις όσο γίνεται πιο ανώδυνα στο σταθμό αποβίβασης μάζεψα μερικές συμβουλές από προσωπική πείρα σε αυτόν τον καθημερινό αγώνα των συγκοινωνιών και στις παραθέτω.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο1: Ενημερώσου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις πριν βγεις μέσα στο κρύο να περιμένεις το λεωφορείο καρτερικά. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και είναι καλύτερα να το γνωρίζεις για να οργανωθείς καλύτερα και να μην βρεθείς εξ απροόπτου.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο2: Αν έχεις smartphone και είσαι παιδί της τεχνολογίας κατέβασε το app του ΟΑΣΑ και θα έχεις ό,τι πληροφορία θέλεις σχετικά με τα λεωφορεία, τις ώρες των δρομολογίων καθώς και τη διαδρομή που ακολουθούν για να βρεις την στάση που σε εξυπηρετεί. Εύκολο, γρήγορο και ιδιαίτερα χρήσιμο για να μην χρειάζεται να χάνεις χρόνο περιμένοντας σε στάσεις ή μαντεύοντας την ώρα που θα περάσει το λατρεμένο λεωφορείο!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο3: Ειδικά στα μέσα σταθερής τροχιάς, μετρό, τρένο, προαστιακό, υπάρχει αυτό το σύνδρομο να το πω; Αυτή η εκνευριστική συνήθεια μόλις ανοίξουν οι πόρτες να «μπουκάρουν» όλοι μέσα με τρόπο πιεστικό και άκρως βίαιο χωρίς να περιμένουν τους άλλους συνεπιβάτες να βγουν από το βαγόνι. Είναι αγενές, άσκοπο και τελικά έχει ως αποτέλεσμα μόνο διενέξεις! Μην το κάνεις!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο4: Και έρχεται η ώρα να χρησιμοποιήσεις τις κυλιόμενες σκάλες όπου υπάρχει ο «άγραφος» κανόνας πως όσοι στέκονται απλώς θα πρέπει να βρίσκονται από την δεξιά μεριά ενώ όσοι βιάζονται και θέλουν να τις ανέβουν γρήγορα χρησιμοποιούν την αριστερή. Ε ναι λοιπόν, είναι πράγματι βολικό και εξυπηρετικό αλλά ενδέχεται να μην το γνωρίζουν όλοι. Πάνω στην βιασύνη πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι όλοι κινούνται με τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας καθημερινά, ενώ αυτό δεν είναι αλήθεια. Μια ευγενική υπόδειξη είναι αρκετή και στις περισσότερες περιπτώσεις αποδίδει. Try it!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ Νο5: Επειδή ο χρόνος αναμονής μπορεί να είναι ατελείωτος και φαίνεται ακόμα πιο κουραστικός όταν απλώς σκέφτεσαι την ώρα που θα φτάσεις βρες κάτι που να κάνει την ώρα σου πιο ευχάριστη. Ξέρω πολύ καλά ότι τις ώρες αιχμής τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα και μετά βίας αναπνέεις και κρατάς την ισορροπία σου μέσα στην πολυκοσμία του βαγονιού, αλλά κάνε μια προσπάθεια και πάρε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό μαζί σου για να ξεφυλλίσεις. Αν έχεις την δυνατότητα ετοίμασε playlists με την αγαπημένη σου μουσική στο κινητό ή όποια συσκευή σε εξυπηρετεί και απομονώσου έστω και νοητά!

Τα ΜΜΜ είναι μια καθημερινή συνήθεια, μια συνειδητή επιλογή μετακίνησης για πολλούς, ένας συμβιβασμός για μερικούς άλλους. Το σίγουρο είναι πως από την στιγμή που υπάρχουν ιδιαιτερότητες και δυσκολίες χρειάζεται χιούμορ και όσο γίνεται καλύτερη και ήρεμη διάθεση για να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις! Do your best και δεν θα βγεις χαμένος!