Διστακτικά μικρά λουλούδια ανάμεσα στα μαλλιά κρύβονται, και ανοιχτά ήσυχα χρώματα στα ρούχα καθώς ο ήλιος δυναμώνει, ναι δυναμώνει. Εντάξει ακόμα χρειάζεσαι και τα μποτάκια σου και το τζάκετ γιατί η βροχούλα και η μουνταμάρα μία έρχεται και μία φεύγει. Θα φύγει όμως, αλήθεια, και τότε πιο ελεύθερα θα μιλάμε για χρώμα και αέρινα ρούχα. Δαντέλα ή κεντημένα μανίκια, λευκά, σομόν και γήινα, πλεγμένα μαλλιά, λουλούδια διακριτικά, στιλ που ξεπηδάει από ασπρόμαυρες φωτογραφίες ή σέπια.

ο ρομαντισμός στη μόδα savoir ville

Άλλοτε το χαρακτηρίζουμε ρομαντικό, κοριτσίστικό ή σοφιστικέ. Είναι το στιλ εκείνο που έχει πινελιές ρομαντικές είτε λόγω χρωμάτων, είτε υφασμάτων και υφών, μα κυρίως λόγω της διάθεσης για μια πιο ήρεμη αλλά εναλλακτική παρουσία.

Πόσο συνδέεται το ρομαντικό με τον ρομαντισμό, στην τέχνη, στην κοινωνία, στον σχεδιασμό και στη μόδα; Ο Ρομαντισμός αποτέλεσε μεγάλο καλλιτεχνικό κίνημα στα τέλη του 18ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, για να εξαπλωθεί αργότερα κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία. Αρχικώς αποτέλεσε λογοτεχνικό ρεύμα, ωστόσο επεκτάθηκε τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στη μουσική.

 ο ρομαντισμός στη μόδα savoir ville1

Κύρια στοιχεία του ρομαντισμού αποτελούν τα συναισθήματα, η φαντασία, ο λυρισμός σε αντιπαράθεση με την λογική και την πεζότητα. Το χρώμα στις εικαστικές τέχνες είναι πλούσιο, η σύνθεση κρύβει κίνηση και ενέργεια με ελεύθερες και έντονες πινελιές. Γκόγια, Τέρνερ, Ζερικώ, Ντελακρουά και Φρίντριχ πρεσβεύουν το κίνημα του ρομαντισμού στα εικαστικά ενώ ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ το χαρακτήρισε με τις ιδέες του.

ο ρομαντισμός στη μόδα savoir ville2

Ρομαντικός: ο συναισθηματικός, ο ερωτικός, ο ιδεαλιστικός, o σχετικός με το κίνημα του ρομαντισμού, που εξιδανικεύει την πραγματικότητα, που δίνει αίσθηση αθωότητας, που πραγματεύεται τον έρωτα.

Κάπως έτσι φτάνουμε να ονομάζουμε ρομαντική την δαντέλα, τα φουσκωτά μανίκια, τα λευκά φορέματα, καθώς όντως την εποχή του ρομαντισμού τέτοια στοιχεία κοσμούσαν τον χώρο της μόδας μαζί με σκελετούς που κρατούσαν στρογγυλές τις φούστες, με μεταξένιους κορσέδες, με φραμπαλάδες και πτυχώσεις πλούσιων υφασμάτων.

ο ρομαντισμός στη μόδα savoir ville3

Στο σήμερα, το ρομαντικό στοιχείο μπορεί να ταιριάξει με πολλά στιλ και να δώσει μια ιδιαίτερη αισθητική ρετρό ή girly. Μπορεί όλο το look να είναι χυτό με επίπεδα υφασμάτων, δαντελένια και βαμβακερά ή διαφορετικές πλέξεις, μπορεί να είναι και πιο καθαρό με ένα δερμάτινο τζάκετ και αντίστοιχα μποτάκια.  Nude και φωτεινές αποχρώσεις σε συμφωνία ή σε αντίθεση με άλλα χρώματα και υφάσματα όπως το jean για ένα μεταβατικό στιλ άνοιξης, για ένα safe φωτεινό πρωινό ή για μια απογευματινή εκδρομή.

ο ρομαντισμός στη μόδα savoir ville4