o poupoulenios - savoir ville

Ο Πουπουλένιος του Μάρτιν Μακ Ντόνα σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη ολοκλήρωσε τις παραστάσεις του στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, όπου θα παρουσιάζεται από τις 12/04. Το βραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και αφορά στην φυλάκιση, την κράτηση και την ανάκριση ενός νεαρού συγγραφέα, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία του δολοφόνου, καθώς είναι ο κύριος ύποπτος για μια σειρά φόνων που έχουν διαπραχθεί αναπαριστώντας μέρη των ιστοριών του. Παράλληλα, κρατείται και ανακρίνεται και ο αδελφός του, ο οποίος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

Η ανάκριση είναι πολύωρη, εξοντωτική και βίαιη. Εξετάζει εξονυχιστικά το παρόν, φέρνει στην επιφάνεια τραυματικά περιστατικά του παρελθόντος και καθορίζει το μέλλον. Φανερώνει τις προθέσεις, τις επιθυμίες και τον πραγματικό χαρακτήρα τόσο των προσώπων που ανακρίνονται, όσο και εκείνων που ανακρίνουν. Μέχρι να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ενόχου και διαλευκανθούν τα μυστήρια της υπόθεσης η αθωότητα και η ενοχή, η αρετή και η κακία, το σφάλμα και το ορθό αλλάζουν πολλές φορές πρόσωπο και ορισμό, καθώς κανείς δεν έχει μόνο μία πλευρά ή ένα αμιγές χαρακτηριστικό και κανείς δεν μπορεί να απαλλαγεί από το παρελθόν του, που σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται καθοριστικό για το παρόν.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, απευθυνόμενη σε μία μεγάλη γκάμα θεατών, εστίασε στο κωμικό στοιχείο του έργου, το οποίο ενδυνάμωσε με τις ερμηνείες των ηθοποιών, χωρίς ωστόσο να στερείται βάθους, παρέχοντάς μας υλικό για σκέψεις, αναλύσεις και ερμηνείες. Ενδιαφέρον είχαν οι απεικονίσεις των ιστοριών του συγγραφέα που στηρίχθηκαν στην μεγέθυνση του τρομακτικού στοιχείου των παραμυθιών και απέδωσαν ευφυώς την ατμόσφαιρα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Αθανασία Σμαραγδή αναδεικνύοντας κατά περίπτωση τόσο το ρεαλιστικό στοιχείο, όσο και το σουρεαλιστικό σύμπαν των παραμυθιών. Την απολαυστική μουσική επιμελήθηκε ο Μίνως Μάτσας και τους φωτισμούς ο Αλέκος Γιάνναρος. Τα εικονογραφημένα σκηνικά δημιούργησε ο Φίλιππος Φωτιάδης.

Την μετάφραση του έργου ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, πετυχαίνοντας μια απτή, κατανοητή απόδοση. Ο ίδιος υποδύθηκε τον συγγραφέα Χατούριαν, χρησιμοποιώντας τα εκφραστικά του μέσα κατάλληλα για να αποδώσει αφενός την αγωνία και την απόγνωση και αφετέρου την συγκίνηση του ήρωα. Τον απαιτητικό ρόλο του αδερφού του ανέλαβε ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ενσαρκώνοντας το άτομο με ιδιαιτερότητες όπως υπάρχει στην κοινή συνείδηση των θεατών. Μια εξαιρετικά επιτυχημένη ρεαλιστική προσέγγιση και ερμηνεία του ρόλου του ανακριτή Τουπόλσκι έδωσε ο Νίκος Κουρής, ενώ τον ρόλο του ανακριτή Άριελ υποδύθηκε με σχηματικό αλλά ενδιαφέροντα τρόπο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, συμπληρώνοντας το σύνολο μιας παράστασης που κατάφερε να έχει να προσφέρει κάτι σε κάθε θεατή που θα την επιλέξει.

Θεσσαλονίκη Θέατρο Αριστοτέλειον (Από 12 Απριλίου) Θα πραγματοποιηθούν εκτάκτως παραστάσεις Δευτέρα 13 και Τρίτη 14 Απριλίου. Οι υπόλοιπες παραστάσεις θα πραγματοποιούνται Τετάρτη έως Παρασκευή στις 9.00 και Σάββατο και Κυριακή στις 6.00 το απόγευμα. Εισιτήρια: 20, 15ε.