Να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη σου σε αυτό. Είναι πολλές γάτες που έχουν ως παιχνίδι το χαρτί υγείας.

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσεις τη σχέση που έχει η γάτα σου με τα νύχια της. Μπορεί να μην της χρησιμεύουν για να κυνηγήσει την τροφή της, όμως είναι από αυτά τα ένστικτα που μοιράζονται με τους υπόλοιπους «συγγενείς» τους, τα αιλουροειδή. Κάθε φορά που γρατσουνάει με τα νύχια της, τα πατουσάκια της γάτας σου απελευθερώνουν μία ανεπαίσθητη μυρωδιά που όμως είναι αρκετή για να δηλώσει σε άλλες γάτες πως εδώ είναι η περιοχή της.

Έχει θέμα συμπεριφοράς η γάτα μου;

Όταν αποφασίσεις να έχεις γάτα στο σπίτι, αυτόματα αποχαιρετάς για πάντα υφάσματα και κουρτίνες. Η σχέση της γάτας με τα νύχια της είναι ιδιαίτερη και θέλει συνεχώς να τα ακονίζει ή να γδέρνει κάτι∙ στην προκειμένη περίπτωση ρούχα, καναπέδες και χαρτί υγείας.

Μάλιστα, αν εμποδίσεις αυτή τη συνήθεια που πηγάζει από το ένστικτο, τότε μπορεί να έρθεις αντιμέτωπη με τα νεύρα της και αυτό είναι κάτι που δεν το θες.

Γιατί όμως το χαρτί υγείας;

Για τη γάτα σου αυτό είναι ό,τι πιο κοντινό σε κυνήγι. Εκείνη την ώρα, το χαρτί της θυμίζει τη φύση της και κάπως νιώθει ικανοποιημένη με τον εαυτό της. Αυτό άλλωστε, εξηγεί και τη μανία που έχουν οι γάτες να κομματιάζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια.

Είναι υγιεινό;

Όλα είναι παιχνίδι, εωσότου αρχίζει να το τρώει. Το να παίζει μαζί του είναι απόλυτα ασφαλές, αν όμως τη δεις πως αρχίζει να το τρώει, τότε χρειάζεται να επέμβεις άμεσα. Το να χωνέψει κάτι που δεν είναι βρώσιμο μπορεί να της προκαλέσει άλλα προβλήματα όπως εμετούς και φράξη του εντέρου.

Πως να το αντιμετωπίσεις

Φρόντισε να της παρέχεις άλλες επιφάνειες που μπορεί να ακονίζει τα νύχια της και να παίζει. Τα μεγάλα posts έχουν την τέλεια υφή για κάτι τέτοιο και οι περισσότερες γάτες ασχολούνται ώρες με αυτά. Μπορείς να βάλεις στο μπάνιο σου τα αγαπημένα της παιχνίδια, ώστε όταν πηγαίνει εκεί να μην ασχολείται με το χαρτί υγείας.

Και για το τέλος, αφήνω το προφανές, κάλυψε με κάποιο τρόπο το ρολό ή κρύψε το ώστε να μην ασχολείται έως ότου το ξεχάσει. Για να διοχετεύσει η γάτα σου όλη αυτήν την ενέργεια κάπου, φρόντισε να ασχολείσαι μαζί της. Να της παρέχεις πολλά παιχνίδια που θα την κρατήσουν απασχολημένη και θα την κάνουν να θυμάται την… κυνηγό που κρύβει μέσα της.