Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να ξεπαγώσεις τα κατεψυγμένα τρόφιμα

Ποιος είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να ξεπαγώσεις τα κατεψυγμένα τρόφιμα

Την κατάψυξη τη χρησιμοποιούμε για αποθήκευση των τροφίμων μας, είτε αυτά είναι είδη κρεάτων, πουλερικών, θαλασσινών ή λαχανικών και προϊόντων ζύμης. Γνωρίζεις, όμως, πως υπάρχουν τρόποι απόψυξης που βοηθούν στην προστασία των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων αυτών, αλλά δεν τα τραυματίζουν παράλληλα;

Μη ξεχνάς ότι πριν φτάσουν στο δικό σου πιάτο, ήταν ζωντανοί οργανισμοί, τόσο τα ζωικής προέλευσης, όσο και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα, επομένως θέλεις να τα προστατέψεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις κάποιες οδηγίες για την απόψυξη, ώστε να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί. Αυτά έχουν την τάση να πολλαπλασιάζονται όταν βρίσκονται σε συγκεκριμένες θερμοκρασιακές ζώνες για περισσότερο από 2 ώρες, δηλαδή μεταξύ των 5οC έως 60 οC. Για να δούμε, λοιπόν, κάποιες μεθόδους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο σπίτι:

Μέσα στο ψυγείο

Η χρήση του ψυγείου στην απόψυξη θεωρείται από τις καλύτερες λύσεις απόψυξης με κύριο μειονέκτημα το γεγονός ότι απαιτείται περίπου μια ολόκληρη μέρα για να ξεπαγώσει το τρόφιμο στο ψυγείο. Γι’ αυτό χρειάζεται να έχεις αποφασίσει από το προηγούμενο βράδυ το τι θα επιλέξεις να φας την επόμενη ημέρα, άρα αυτός ο τρόπος δεν αποτελεί λύση της τελευταίας στιγμής. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τοποθετήσεις το τρόφιμο σε ένα πιάτο, για να συγκεντρωθούν τα υγρά που μπορεί να βγουν κατά την απόψυξη και να το τοποθετήσεις στο κάτω μέρος του ψυγείου σου για όλο το βράδυ. Η μέθοδος αυτή είναι η πιο ασφαλής για κρεατικά και πουλερικά.

Σε κρύο τρεχούμενο νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Αυτή είναι πιο γρήγορη και άμεση μέθοδος και χρειάζεται μόνο μερικές ώρες για την απόψυξη, ανάλογα πάντα και με το βάρος του τροφίμου που μας ενδιαφέρει (για παράδειγμα ένα ολόκληρο κοτόπουλο θα αποψυχθεί πιο αργά από ότι ένα φιλέτο κοτόπουλο). Εσύ απλά τοποθετείς το παγωμένο τρόφιμο σε πλαστική σακούλα που κλείνει αεροστεγώς και τη βυθίζεις στο κρύο νερό. Θα πρέπει να ξέρεις πως το κρύο νερό επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων στο μέρος του τροφίμου που αποψύχεται. Μόλις αποψυχθεί το τρόφιμο είσαι ελεύθερη να το μαγειρέψεις όπως επιθυμείς.

Στο φούρνο μικροκυμάτων

Η απόψυξη με χρήση φούρνου μικροκυμάτων είναι μία ταχεία μέθοδος και μία μέθοδος που πολλοί επιλέγουμε, όμως δεν εξασφαλίζει ομοιόμορφη απόψυξη, ειδικά στα μεγάλα τρόφιμα. Μεγάλη προσοχή, επίσης, χρειάζεται στην αφαίρεση οποιασδήποτε συσκευασίας υπάρχει στο τρόφιμο που μας ενδιαφέρει (εκτός αν, φυσικά, αναγράφεται πάνω πως είναι κατάλληλη για φούρνο μικροκυμάτων).

Η μέθοδος ενδείκνυται για άμεση απόψυξη όλων των τροφίμων, αρκεί να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή και της απόψυξης του κάθε τροφίμου. Σημαντικό που πρέπει να σημειώσεις όσον αφορά τη χρήση ενός φούρνου μικροκυμάτων είναι η σωστή και συχνή καθαριότητα του εσωτερικού του αλλά και των κουμπιών – πόρτας και οτιδήποτε αγγίζεις για να το βάλεις σε λειτουργία. Αυτό γιατί; Διότι την μία μέρα θα το χρησιμοποιήσεις για απόψυξη ενός ωμού τροφίμου, π.χ. κοτόπουλο και την άλλη για την απόψυξη ή το ζέσταμα μίας σούπας ή ενός μαγειρεμένου – έτοιμου γεύματος. Μη ξεχνάς πως αρκετές φορές χειριζόμαστε έναν φούρνο μικροκυμάτων για ωμά τρόφιμα, τα οποία χειριζόμαστε με γυμνά χέρια και μετά με τα ίδια χέρια (χωρίς να τα πλύνουμε!) χειριζόμαστε το μηχάνημα.

Κατεψυγμένα Λαχανικά: Τα λαχανικά δεν χρειάζονται απαραίτητα απόψυξη προτού μαγειρευτούν, αλλά μπορείς να τα μαγειρέψεις κατευθείαν. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεσαι τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του κάθε προϊόντος.

Κατεψυγμένα προϊόντα ζύμης: Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι η απόψυξη να γίνεται στο ψυγείο (στους 4-5°C, δηλαδή) σιγά-σιγά και όχι απότομα. Να ακολουθείς πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος που έχεις επιλέξει.

Να σημειωθεί, τέλος, πως το να μαγειρέψεις το κατεψυγμένο τρόφιμο απευθείας από την κατάψυξη αποτελεί λύση της τελευταίας στιγμής με μοναδικό μειονέκτημα τον παραπάνω χρόνο μαγειρέματος. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μα ποτέ, όμως, ώστε να εξασφαλίσεις την υγιεινή της κουζίνας σου είναι η απόψυξη στον πάγκο αυτής και σε θερμοκρασία δωματίου, η χρήση ζεστού ή καυτού νερού για την απόψυξη του τροφίμου και η απόψυξη σε εξωτερικό χώρο.

Πηγές: Επεξεργασία τροφίμων Ι – Ευάγγελος Λάζος, Αθήνα 1992, Οδηγός Υγιεινής Νο1 ΕΦΕΤ
featured photo: Τwenty20.com/deanball
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.