Πώς η μια διαφωνία μπορεί να γίνει παραγωγική

Πώς η μια διαφωνία μπορεί να γίνει παραγωγική

Η επικοινωνία είναι βασικό κομμάτι σε κάθε κοινωνική ομάδα στην οποία συμμετέχεις. Από μία παρέα μέχρι τα meeting στο γραφείο, έρχεσαι σε επικοινωνία με διαφορετικά άτομα. Μαζί με αυτήν έρχεται η διαφωνία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται να έρθεις σε ρήξη, ακόμη και με άτομα που αγαπάς, σέβεσαι ή συνεργάζεσαι. Πολλοί όμως, τείνουν να υπεκφεύγουν τέτοιες "συγκρούσεις". Ο λόγος βρίσκεται στο ότι προτιμάς να μιλάς με άτομα που συμφωνούν μαζί σου. Το αντίθετο ενδεχομένως να σε  φέρει σε άβολη κατάσταση αλλά και στη λογική του ότι πρέπει να "κερδίσεις" τη συζήτηση.

Η διαφωνία όμως είναι απαραίτητη για να εξελιχθεί η συζήτηση αλλά και ο τρόπος σκέψης των συνομιλητών. Εκτός από αυτό όμως, η διαφωνία μπορεί να γίνει εποικοδομητική δουλεύοντας πάνω στο πόσο δεκτικός είσαι ως προς αυτή. Η δεκτικότητα σε μία συζήτηση και ειδικά διαφωνία, προλαβαίνει αντιδράσεις και μεταδίδει στο συνομιλητή σου την ίδια δεκτικότητα να σε ακούσει.

Υπάρχουν μερικοί τρόποι να καλλιεργήσεις αυτή τη δεκτικότητα και έτσι οι διαφωνίες σου να είναι πιο παραγωγικές:

Αναγνώρισε τη γνώμη του συνομιλητή σου

Δείξε στο συνομιλητή σου πως κατανοείς τι σου λέει. Μπορεί να έχεις μία εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη αλλά οφείλεις να ακούσεις και να σεβαστείς όσα ακούς. Η αναγνώριση αυτή μπορεί να γίνει με το να δείχνεις με τη γλώσσα του σώματος σου και την οπτική επαφή πως τον προσέχεις. Επίσης, μπορείς να τον ευχαριστήσεις για το ότι άκουσες μία διαφορετική οπτική εξηγώντας το λόγο. Όταν αιτιολογείς, ο συνομιλητής σου καταλαβαίνει πως πραγματικά προσέχεις όσα έλεγε.

Άμβλυνε τις δηλώσεις

Με άλλα λόγια, μην είσαι απόλυτος με όσα λες. Η κοινωνία σου περνά ανελλιπώς το μήνυμα του ότι πρέπει να είσαι εξωστρεφής, με αυτοπεποίθηση, σίγουρος για όσα λες και κάνεις. Αν δείξεις πως είσαι πιο αβέβαιος, σηματοδοτείσαι ως "αδύναμος". Κι όμως. Η δεκτικότητα σε μία συζήτηση ενέχει ακριβώς αυτή τη διπλωματία που χρειάζεται για να εξελιχθεί η διαφωνία. Με το να λες την άποψη σου αφήνοντας όμως και περιθώρια αντίθετων προοπτικών, έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνεις αποδεκτά τα όσα λες.

Χρησιμοποίησε θετικές λέξεις

Τείνουμε να χρησιμοποιούμε αρνητικά φορτισμένες λέξεις όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση "άμυνας". Αντί αυτού, κέρδισε το πλεονέκτημα δίνοντας μία άλλη αύρα στην κουβέντα. Αντί για παράδειγμα να πεις "χρειάζεται να κάνουμε περικοπές στο προσωπικό", μπορείς να πεις "τι θα λέγατε να δούμε αν μπορούμε να απασχολήσουμε λιγότερο προσωπικό;". Η ερώτηση επίσης, αφήνει περιθώρια να τεθούν διαφορετικές προτάσεις.

Τόνισε τα σημεία που συμφωνείς με το συνομιλητή σου, ακόμη και ανεπαίσθητα

Ακόμα και σε δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις, βρίσκεις κάποια κοινά σημεία. Είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσεις και να τα τονίσεις. Έτσι,  ο συνομιλητής σου κατανοεί πως είσαι πραγματικά δεκτικός και τον βοηθάς έμμεσα να γίνει και αυτός. Αυτό επίσης σε συνδέει περισσότερο με το συνομιλητή σου, ειδικά αν μέχρι στιγμής δεν είχατε συμφωνήσει πουθενά.

featured photo: Twenty20.com/jsdaniel
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.