Αν και το Netflix είναι συνήθως το μέσο για αγαπημένες μας σειρές τελικά κατέχει επίσης ένα θησαυρό από απίστευτα ντοκιμαντέρ.

Αφού δεις κάποια από αυτά ή και όλα θα καταλήξεις ξανά σε μερικά συμπεράσματα που ήξερες ήδη: ότι τα ντοκιμαντέρ δεν είναι μόνο η αναπαραγωγή της ζέβρας που βλέπεις στις 3 το πρωί για να σε πάρει ο ύπνος. Ότι σε όλο τον κόσμο άνθρωποι μάχονται για αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι ακόμα και αν η ανθρωπότητα έχει φτάσει στο 2017 ακόμα συζητάμε και αμφισβητούμε αξίες όπως η ελευθερία και ο αλληλοσεβασμός.

Δεν είναι εύκολα τα θέματα που πραγματεύονται. Δεν είναι κατάλληλα μέσα στην ανεμελιά του καλοκαιριού. Πιθανόν θα σου αφήσουν μια περίεργη γεύση, μια πικρία, ίσως και ανησυχία. Όμως όσο μαθαίνουμε για όσα συμβαίνουν στον κόσμο και όσο κατανοούμε τους αγώνες που δίνονται ίσως μπορέσουμε και εμείς να αξιολογήσουμε και να βελτιώσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους άλλους και τον εαυτό μας. Πάντα η γνώση ήταν και θα είναι το όπλο απέναντι στην ανθρώπινη δυστυχία.

1. Cries from Syria

mv5bzjy4zdziy2etowm5os00zjzhltlkntatzdyxy2jimzvmyjbjxkeyxkfqcgdeqxvyndexmzmxnje-_v1_sy1000_cr006691000_al_

 Αυτό το ντοκιμαντέρ εξερευνά τη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία. Εξηγεί την κατάσταση από την αρχή της επανάστασης και αναλύει πώς και γιατί προέκυψαν οι πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες που κυριαρχούν στην άλλοτε ευτυχισμένη χώρα. Στη ταινία παρουσιάζονται μεμονωμένες ιστορίες για τον πόλεμο, την απώλεια και την απομόνωση. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ”η μεγάλη εικόνα” για τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων που συζητούνται τόσο συχνά, αλλά μοιάζει σαν να μιλάμε για πρωταγωνιστές που ανήκουν σε έναν κόσμο που δεν μας εμπλέκει. Κι όμως έχουν ονόματα, συνήθειες και όνειρα.

2. 3½ Minutes, Ten Bullets

mv5bmta0nje0njmzotbeqtjeqwpwz15bbwu4mdi5mze1nzux-_v1_ Η ιστορία της δολοφονίας του 17χρονου Jordan Davis στις ΗΠΑ. Το 2012 τέσσερα αγόρια σε ένα κόκκινο SUV βρίσκονται σε ένα βενζινάδικο γυρίζοντας από τα ψώνια τους σε ένα mall. Mε τη μουσική δυνατά το ένα αγόρι βγαίνει από το αυτοκίνητο και μπαίνει στο κατάστημα για μια σόδα και ένα πακέτο τσίχλες. Δίπλα στο αυτοκίνητο σταματάει ένα άλλο αυτοκίνητο με μια γυναίκα και έναν άντρα που θέλουν να αγοράσουν ένα μπουκάλι κρασί. Μια παρατήρηση για την ένταση της μουσικής στο αυτοκίνητο, 3 1/2 λεπτά και δέκα σφαίρες αργότερα, ένα από τα αγόρια είναι νεκρό.

Το ντοκιμαντέρ δίνει μια εικόνα για τις αμερικανικές νομικές διαδικασίες που περιβάλλουν την αυτοάμυνα, επιπλέον φωτίζει τον ρατσισμό στην Αμερική και τα επιπλέον ”άτυπα” δικαιώματα των λευκών.

3. Audrie & Daisy  mv5bnzm3ndkymju1nv5bml5banbnxkftztgwnjqwndc4ote-_v1_sy1000_cr006741000_al_

Το Audrie & Daisy είναι ένα αμερικανικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις online bullying. Ασχολείται με την κουλτούρα του εκφοβισμού και της σεξουαλικής επίθεσης μεταξύ εφήβων. Αυτού του είδους τη βία μεταξύ συνομήλικων εφήβων. Το Audrie & Daisy αν αντέξεις να το δεις θα θυμηθείς με λύπη ότι ο κόσμος μας έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα για να καταφέρει να μην είναι αρρωστημένος.

4. Amanda Knox mv5bnty5nje4mtqynf5bml5banbnxkftztgwmzg1njewmdi-_v1_sy1000_cr006741000_al_

Ακολουθεί την ιστορία της Amanda Knox, η οποία κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Meredith Kercher, ενός φοιτητή ανταλλαγής προγραμμάτων, με τον οποίο μοιράστηκε ένα διαμέρισμα στην Ιταλία. Η Amanda Knox και ο φίλος της Raffaele Sollecito πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια σε μια ιταλική φυλακή.

Το Amanda Knox ξεκινάει από την ανακάλυψη του σώματος, παρουσιάζει τα στοιχεία μέχρι τη δίκη και την έξοδο από τη φυλακή. Θα σε κάνει να αναζητήσεις περισσότερα για την ιστορία και όσα έγιναν πριν τη δολοφονία.

6. Winter On Fire: Ukraine’s Fight for Freedom mv5bnty4mdgwoti3m15bml5banbnxkftztgwnjyxmju3nje-_v1_sy1000_cr006741000_al_

Το Winter on Fire διερευνά τις πολιτικές αναταραχές στην Ουκρανία το 2013 και το 2014. Απεικονίζει πώς μια ειρηνική διαδήλωση έγινε τόσο αιματηρή και των αγώνα των Ουκρανών πολιτών για ελευθερία και δικαιοσύνη. Η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία θα αφιερώσει ένα μεγάλο κεφάλαιο στα γεγονότα και τις εξελίξεις των βορειοανατολικών της ηπείρου.

7. Daughters of Mother India

mv5bmtq0mdc4odcynf5bml5banbnxkftztgwmdkwnzg4nte-_v1_sy1000_cr007081000_al_ Τα επακόλουθα του βιασμού και της δολοφονίας μιας νεαρής γυναίκας το 2012. Πρόκειται για μια οδυνηρή ιστορία σχετικά με τη βία που δέχονται οι γυναίκες στην Ινδία. Αυτό το ντοκιμαντέρ υπογραμμίζει τις βαθιά πατριαρχικές απόψεις που έχουν οι περισσότεροι άντρες στην Ινδία. Αυτό που για σένα και μένα είναι μακρινές εικόνες για κάποια κορίτσια στον κόσμο είναι καθημερινότητα.