Μπορεί ο αριθμός των γυναικών που κατάφεραν να διαγράψουν τη δική τους πορεία στα πολιτικά δρώμενα να μην ήταν ίσος με εκείνος των ανδρών, υπάρχουν ωστόσο μερικές γυναίκες των οποίων οι ιστορίες αξίζει να ακουστούν.

Την ίδια άποψη φαίνεται να είχαν και οι δημιουργοί των παρακάτων ντοκιμαντέρ. Προσπερνώντας για λίγο την Hilary Clinton και την Michelle Obama, υπάρχουν γυναίκες που αψήφισαν τους γύρω τους και γι’αυτό τις θυμόμαστε μέχρι σήμερα.

Gloria In Her Own Words (2011)

H Gloria Steinem ξεκινώντας από τη δημοσιογραφία πολλές δεκαετίες πριν, κατάφερε σήμερα να εδραιωθεί ως μία από τις γνωστότερες φεμινίστριες της ιστορίας. Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αφηγείται η ίδια την πορεία της. Πιο συγκεκριμένα, μιλά για την βαθιά υποστήριξη της προς το κίνημα του φεμινισμού. Αναπόφευκτα, και για τις επιθέσεις που δέχθηκε εξαιτίας αυτής.

The Battle of AmfAR (2013)

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ιδρύτρια στο Αμερικανικό Ίδρυμα Έρευνα για το AIDS (AmfAR) είναι η Elizabeth Taylor. Λίγοι επισημαίνουν τη συνιδρύτριά της, Mathilde Krim πάνω στην έρευνα της οποίας εδραιώθηκε το συγκεκριμένο ίδρυμα. Αυτό το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τις προσπάθειες και των δύο γυναικών να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να σβήσουν από το χάρτη το “στίγμα” που ακολουθεί τους ανθρώπους με AIDS.

He Named me Malala (2015)

H Malala Yousafzai μίλησε από πολύ μικρή ηλικία για τα δικαιώματα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Κατάφερε μάλιστα να επιβιώσει από τον πυροβολισμό ενός ταλιμπάν, εξαγριωμένου από τις δηλώσεις και τις προσπάθειες της. Στα 17 της έγινε το νεότερο άτομο που πήρε ποτέ το Νόμπελ Ειρήνης. Η ίδια έκτοτε έγινε παγκόσμιο σύμβολο για όλα τα κορίτσια και τα όνειρά τους. Κι αυτό ακριβώς πρεσβεύει και το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ.

Maya Angelou: And Still I Rise (2016)

Δίπλα στο όνομα της Maya Angelou μπορεί κανείς να βάλει πολλές ιδιότητες. Μουσικός, ακτιβίστρια, συγγραφέας, ποιήτρια, επιζών. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ η ίδια θυμάται τις εμπειρίες από τα παιδικά της χρόνια και τη Μεγάλη Ύφεση της Αμερικής καθώς και την πορεία της προς την ενηλικίωση. Σημείο αναφοράς αποτελούν οι αγώνες υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Αμερική.

Knock Down the House (2019)

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, 4 γυναίκες προετοιμάζονται να κάνουν κάτι που πολλοί δε φαντάζονται καν ότι μπορούν. Η Alexandria Ocasio-Cortez, η Cori Bush, η Paula Jean Swearingen και η Amy Vilela έθεσαν υποψηφιότητα για το Κονγκρέσο του 2018. Όλα αυτά πριν η Alexandria Ocasio-Cortez γίνει ευρέως γνωστή ως AOC και κάποιοι την χαρακτηρίσουν ως η “Η Beyonce της πολιτικής”.

Featured Image: nytimes.com