Αυτή είναι η βασικότερη ερώτηση που θέτει η  Alexandria Ocasio Cortez στο νέο ντοκιμαντέρ του Netflix. Κι αυτή ακριβώς είναι η ερώτηση που καλείται να απαντήσει το “Knock Down The House”.

Η Rachel Lears, η δημιουργός του ντοκιμαντέρ ξεκίνησε την προσπάθεια της να καταγράψει όλα όσα βλέπουμε αμέσως μετά την εκλογή του Donald Trump. Τότε ακόμα που η AOC ήταν η Alexandria Ocasio Cortez. Τότε που απλά κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει. Όχι μόνο για εκείνη, αλλά και τις τρεις υπόλοιπες υποψήφιες: την Cori Bush, την Paula Jean Swearengin και την Amy Vilela. Στο ντοκιμαντέρ αυτό δεν είναι απλά 4 πολιτικοί, αλλά 4 γυναίκες που έχουν μια ιστορία πίσω της η καθεμιά και προσπαθούν να γράψουν τη μετέπειτα ιστορία.

Μόνο μια από αυτές κατάφερε να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές της 14ης περιφέρειας με το Δημοκρατικό Κόμμα, “εκθρονίζοντας” σταδιακά τον Joe Crowly μετά από 20 χρόνια που κατείχε αυτή τη θέση. Κάπως έτσι η Alexandria Ocasio Cortez έγινε η νεότερη αντιπρόσωπος του Κονγκρέσου και η AOC. Πολλοί πια την αποκαλούν “Η Beyonce της πολιτικής”. Άλλοι θαυμάζουν το Instagram της και οι περισσότεροι παρακολουθούν μανιωδώς τα Tweet της. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ όμως αυτό που απασχολεί περισσότερο είναι ποια ήταν η Alexandria Ocasio Cortez πριν γίνει η AOC.

Βλέπουμε σταδιακά την προετοιμασία ενός αγώνα και την αγωνία για να πιστέψουν κάποιοι σε αυτόν. Και για τις τέσσερις υποψήφιες είναι ένας ξεκάθαρα προσωπικός αγώνας. Γι’αυτό και οι αντιδράσεις τους μέσα στο στην ταινία είναι ειλικρινείς. Κλαίνε, απογοητεύονται και νευριάζουν γιατί δεν λαμβάνουν και την καλύτερη αντιμετώπιση τις περισσότερες φορές. Μέσα από όλο αυτό η AOC όμως αναδεικνύεται ως “πρωταγωνίστρια”.

Είναι μια νέα γυναίκα, λατινοαμερικανή στα 29 της χρόνια που εκλέγεται να εκπροσωπήσει μια περιφέρεια νικώντας τον κάθε ένα “λευκό άντρα” που μπαίνει στο δρόμο της. Δεν θέλει να αλλάξει την ιστορία, μέχρι τώρα γιατί δεν την αφορά. Θέλει κυρίως να αλλάξει όλους αυτούς που την διαβάζουν και ίσως τώρα την κατηγορούν για απειρία.

Η AOC και οι υπόλοιπες υποψήφιες στο “Knock Down The House” μια πλευρά της πολιτικής που δεν ξέραμε. Ή προσποιούμασταν ότι δεν θέλουμε να μάθουμε όταν η πολιτική ακόμα είχε να κάνει μόνο με άντρες. Επιτέλους όμως συμβαδίζει με την εποχή της, ανανεώνεται και αποδεικνύει ότι και οι συναισθηματισμοί είναι μέρος αυτής. Γιατί πέρα από τις καμπάνιες βλέπουμε τις υποψήφιες με τις οικογένειες τους στο σπίτι τους και κάποιες φορές μόνες τους με τις σκέψεις τους. Όπως έχει πει και η AOC ήδη, αυτό το ντοκιμαντέρ είναι και μια υπενθύμιση για την ίδια. Για να θυμάται τι θυσίασε και πόσο προσπάθησε για να φτάσει ως το σήμερα. Και για να συνεχίσει να πιστέυει ότι μπορεί να κάνει τα ίδια και ακόμα περισσότερα.

Featured Image: cloverchronicle.com