Ωραία, αποφάσισες να κόψεις τον καφέ. Ίσως επειδή δε κοιμάσαι καλά ή γιατί σε ενοχλεί στο στομάχι. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι πίνεις και αρκετό. Όχι μόνο εσύ, αλλά και οι περισσότεροι Έλληνες, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ) και τα στοιχεία που η Nielsen συγκέντρωσε για λογαριασμό της. Η Ελλάδα κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 510 κούπες καφέ ανά άτομο ετησίως. Ωστόσο, υπάρχει λύση, για να μη στερηθείς τα οφέλη και τη γεύση του. Και αυτή είναι ο καφές χωρίς καφεΐνη, ο γνωστός ντεκαφεϊνέ.

Τι είναι ο ντεκαφεϊνέ;

Μην αφήσεις το όνομά του να σε ξεγελάσει. Ο καφές χωρίς καφεΐνη έχει λίγο ή πολύ καφεΐνη. Χωρίς όμως να διευκρινίζεται αυτή η ποσότητα. Αυτό οφείλεται στην ελαστικότητα των κανονισμών. Έτσι, η γνώση της ποσότητας καφεΐνης που λαμβάνεις σε κάθε κούπα, καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη. Για να μην αναφερθεί και η ποιότητα του κόκκου καφέ και οι διαδικασίες παραγωγής που ίσως επηρεάζουν τα επίπεδα καφεΐνης. Γι αυτό το λόγο υπάρχει και αυτή η διαφορά ανάμεσα στα brands. Άλλο σου αφήνει έντονη την αίσθηση της καφεΐνης και άλλο όχι.

Πάντως είναι γνωστό ότι η διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης συνήθως απομακρύνει περίπου το 97% της καφεΐνης. Κατά μέσο όρο ο ντεκαφεϊνέ έχει 3mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι, ενώ ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ 85mg (μια σημαντική ποσότητα, αν έχεις ευαισθησία στην καφεΐνη).

Πώς φτιάχνεται;

Υπάρχουν τρεις βασικές μέθοδοι:

1. Πρώτη και πιο συνηθισμένη είναι αυτή της άμεσης εξόρυξης. Προστίθεται στους εμποτισμένους στο νερό ακαβούρντιστους κόκκους ένας χημικός διαλύτης, το χλωριούχο μεθυλένιο. Ο διαλύτης αυτός συχνά χρησιμοποιείται για αφαίρεση χρωμάτων. Διαφορετικά ο οξικός αιθυλεστέρας που χρησιμοποιείται σε αλοιφές κόλλας και βερνίκια νυχιών. Αφού γίνει η χημική αντίδραση, οι κόκκοι ξεπλένονται με νερό. Στο τέλος, το νερό εξατμίζεται και η γεύση καφέ διατηρείται στους κόκκους.

2. Μια άλλη μέθοδος είναι η Swiss Water Process. Χρησιμοποιεί ένα φίλτρο ξυλάνθρακα για την απομάκρυνση της καφεΐνης από το νερό. Αυτή η διαδικασία είναι 100% χωρίς χημικά.

3. Η τρίτη μέθοδος επίσης δεν περιλαμβάνει χημικά. Χρησιμοποιεί υγρό διοξείδιο του άνθρακα, για να διαλύσει την καφεΐνη.

Αν και οι τελευταίες μέθοδοι ακούγονται προτιμητέες, η ποσότητα των χημικών που παραμένουν στο τέλος της πρώτης μεθόδου αποκαφεΐνωσης είναι ελάχιστη. Γι’ αυτό θεωρείται ασφαλής. Οι εταιρείες παραγωγής δεν υποχρεούνται να αποκαλύψουν τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο, οπότε δε ξέρεις τι παίρνεις – εκτός αν επιλέγεις οργανικές, χωρίς διαλύτες.

Ποια είναι τα οφέλη του ντεκαφεϊνέ;

Ο καφές γενικά είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, ο ντεκαφεϊνέ έχει ελαφρώς χαμηλότερες ποσότητες αυτών. Όχι όμως πως στερείται από οφέλη. Αντιθέτως, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2.

Μην ξεχνάς ότι υπάρχει και μια βασική κατηγορία πληθυσμού: εκείνοι που δεν αντέχουν την καφεΐνη. Πολλοί ταλαιπωρούνται από συμπτώματα, όπως καούρα και γενική δυσφορία μετά από ένα φλιτζάνι καφέ. Ο ντεκαφεϊνέ μπορεί να μειώσει αυτά τα συμπτώματα, καθιστώντας τον μια πιο σοφή επιλογή.

Αλλά έχει και επιπλέον θετικές επιδράσεις, μερικές από τα οποίες οφείλονται στα χαμηλότερα επίπεδα καφεΐνης:

• Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη έδειξε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.

• Μπορεί να μειώσει την έκπτωση των γνωστικών και ψυχοκινητικών λειτουργιών που σχετίζονται με την ηλικία.

• Έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου. Επίσης, συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

• Μειώνει τη θνησιμότητα, αφού μειώνει τις φλεγμονές και την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης.

Σαφώς, ο κανονικός καφές έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι πιο υγιεινός. Απλά είναι ευρύτερα μελετημένος, άρα γνωρίζουμε περισσότερα για τις επιδράσεις του.

Τι πρέπει να προσέχεις;

Η καφεΐνη είναι υπεύθυνη για παρενέργειες, όπως το άγχος, η αϋπνία και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Συν ότι είναι εθιστική. Τέλος, μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά σε συνδυασμό με ορισμένα φάρμακα. Οπότε καλό είναι πάντα να συμβουλεύεσαι το γιατρό σου, ακόμα και για το αν θα επιλέξεις την κατανάλωση ντεκαφεϊνέ.

Συμπερασματικά

*Να παρατηρείς πως αντιδρά το σώμα σου στην καφεΐνη. Εάν δεν έχεις παρενέργειες, απόλαυσε τον καφέ σου. Απλά περιόρισε την ποσότητα σε 3-4 φλιτζάνια.

*Αν προτιμάς τον ντεκαφεϊνέ, διάλεξε κάποιον με πιστοποιημένη βιολογική σφραγίδα.

*Τα καλά νέα είναι ότι, ανεξάρτητα από την προτίμησή σου, μπορείς ακόμα να απολαμβάνεις τον καφέ σου.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<
featured image: Elite Daily