Ο πλανήτης μαστίζεται από την κλιματική αλλαγή. Η υπερθέρμανση εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής είναι πραγματικότητα. Μέσα σε αυτή τη παγκόσμια κρίση μια ομάδα ακτιβιστών αναδύεται και αναλαμβάνει δράση. Είναι νέοι άνθρωποι που ξέρουν ότι χρειάζεται να δράσουν για να γίνει αλλαγής. Άνθρωποι που παράλληλα διαβάζουν για τις εξετάσεις στο σχολείο ή μαθαίνουν να οδηγούν. Αποτελούν ένα φωτεινό σημάδι ελπίδας πως οι νέες γενιές θα αντιμετωπίζουν σοβαρότερα την απειλή της κλιματικής αλλαγής από ό, τι οι προηγούμενες.

Είναι δύσκολο να μην αισθανθείς εμπνευσμένη από αυτό που έχουν ήδη επιτύχει. Το μέλλον είναι σε καλά χέρια.

1. Greta Thunberg (16 ετών)

Forbes

Το συγκεκριμένο κορίτσι δεν χρειάζεται εισαγωγή. Το όνομά της έχει συνδεθεί με το κίνημα της νεολαίας για την κλιματική αλλαγή. Έχει μιλήσει σε όλο τον κόσμο. Από τότε που άρχισε να αφήνει το σχολείο, για να ζητήσει από τη σουηδική κυβέρνηση να αναλάβει δράση για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τον Αύγουστο του 2018. Η ομιλία της αναμένεται να αποτελέσει ένα σημαντικό highlight στην απεργία για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

2. Xiye Bastida (17 ετών)

Nexus Media

Η οικογένεια της Bastida αναγκάστηκε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, όταν η γενέτειρά της στο Μεξικό πλημμύρισε. Τώρα είναι μπροστά στις διαδηλώσεις έξω από τα Ηνωμένα Έθνη σχεδόν κάθε Παρασκευή μέσω του προγράμματος #FridaysForFuture. Όπως και η Thunberg, ταξιδεύει και συμμετέχει στις μεγάλες διαδηλώσεις. Μιλά για τη σημασία της ευρείας δράσης για το κλίμα. Όπως λέει: «Η φροντίδα της Γης δεν πρέπει να είναι κίνημα. Πρέπει να είναι μέρος του πολιτισμού μας».

3. Fionn Ferreira (18 ετών)

Afloat

Ενώ ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι αδύνατο να εξαγάγουμε τα εκατομμύρια μικροπλαστικών σωματιδίων που μολύνουν τους ωκεανούς μας, ο 18χρονος Ferreira δημιούργησε ουσιαστικά έναν μαγνήτη για τα πλαστικά. Ήταν 87% αποτελεσματικός στην προσέλκυση τους κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Η εφεύρεση κέρδισε τον φετινό ιρλανδικό μαθητικό διαγωνισμό επιστημονικής έκθεσης της Google. Χρησιμοποιεί το χρηματικό έπαθλο των 50.000 δολαρίων, για να την αναπτύξει στην πραγματική ζωή.

4. Xiuhtezcatl Martinez (19 ετών)

BBC

Διαμαρτύρεται για χάρη του περιβάλλοντός μας από την ηλικία των 6. Τώρα, στα 19, είναι ένας από τους 20 έφηβους που “επιπλήττουν” την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επειδή δεν προστατεύουν επαρκώς τη γενιά τους από τις απειλές της αλλαγής του κλίματος. Πρόσφατα, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται NOW και στοχεύει να φυτέψει ένα τρισεκατομμύριο δέντρα σε όλο τον κόσμο.

5. Sam Bencheghib (22 ετών)

The Brown and White

Μεγαλώνοντας στο Μπαλί, είδε τις τοπικές παραλίες να γεμίζουν με πλαστικά μπάζα. Στα 12 χρόνια, άρχισε να οργανώνει καθαρισμούς με τα αδέλφια του. Γρήγορα συνειδητοποίησε ότι τα σκουπίδια συνέχισαν να επιστρέφουν. Τότε άρχισε να κάνει extreme διαμαρτυρίες, για να επιστήσει την προσοχή στην πλαστική ρύπανση. Έχει διασχίσει ένα από τα πιο μολυσμένα ποτάμια στον κόσμο με ένα καγιάκ κατασκευασμένο από πλαστικά μπουκάλια. Τώρα κυριολεκτικά τρέχει σε ολόκληρη τη χώρα – από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό οργανώνοντας συζητήσεις, καθαρισμούς και προβολές ντοκιμαντέρ. Η κατευθυντήρια αρχή του είναι: «Αν θέλουμε να δούμε μεγάλη αλλαγή, πρέπει να δεχτούμε μεγάλες προκλήσεις».

6. Isra Hirsi (16 χρονών)

10 νέοι ακτιβιστές για την κλιματική αλλαγή που μας εμπνέουν (4)
Greenpeace USA

Ήταν ένας από τους διοργανωτές της τεράστιας απεργίας για την κλιματική αλλαγή που έλαβε χώρα το Μάρτιο. Μια από τις κύριες προτεραιότητές της είναι να διασφαλίσει ότι όλοι θα λαμβάνουν μέρος σε μελλοντικές περιβαλλοντικές κινήσεις. Σκοπός της να εξαλειφθεί ο ρατσισμός στο περιβαλλοντικό κίνημα που παραμένει κατά κύριο λόγο λευκό. Κάτι που θα αλλάξει με τη συμμετοχή έγχρωμων γυναικών σε ηγετικές θέσεις.

7. Jamie Margolin (17 ετών)

The Progressive

Έχει ιδρύσει την Zero Hour. Πρόκειται για μια δημοφιλή πλατφόρμα για νέους ακτιβιστές που φιλοξενεί πορείες, απεργίες και συνόδους κορυφής στις ΗΠΑ. Τα τελευταία δύο χρόνια διοργάνωσε κλιματικές συγκεντρώσεις στην Ουάσινγκτον ενώπιον του Κογκρέσου. Η λίστα φέτος περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του χειρογράφου για το επερχόμενο βιβλίο της. Αλλά και τη δημοσίευση ενός op-ed στις New York Times.

8. Leah Namugerwa (15 χρονών)

BBC

Αποτελεί σημαντική φωνή στο κίνημα για το κλίμα στην Ουγκάντα. Ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να απαγορεύσουν τις πλαστικές σακούλες στην πατρίδα της. Εμπνευσμένη από την Thunberg, αφήνει το σχολείο να αγωνιστεί για την αλλαγή του κλίματος κάθε Παρασκευή. «Ξυπνάω, κουβαλάω το πλακάτ μου και στέκομαι στο δρόμο. Ή όποιο κρίνω κατάλληλο μέρος, για να επικοινωνήσω το μήνυμά μου» εξηγεί. Προσθέτει ότι, ενώ αρχικά την πείραζαν, τώρα αρκετοί συνομήλικοί της συμμετέχουν, γεγονός που της δίνει ελπίδα για το μέλλον.

9. Arjun Marwaha (17 ετών)

Όταν ξέσπασε πυρκαγιά κοντά στο σπίτι του στην Καλιφόρνια το 2017, αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή θα τον επηρέαζε στη διάρκεια της ζωής του. Αντί να αφήσει το γεγονός να τον παραλύσει, το χρησιμοποίησε ως καταλύτη. Έγραψε ένα βραβευμένο άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Yale Scientific. Αναλύει πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα φυτά, για να εξαγάγουμε τις εκπομπές άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, δημοσίευσε ένα βιβλίο που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει παιδιά και ενήλικες για τις απειλές σε έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται.

10. Alexandria Villasenor (13 ετών)

Teen Vogue

Άλλη μια ακτιβίστρια με βάση τη Νέα Υόρκη. Κάθεται σε ένα παγκάκι έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Κρατάει πανό με μηνύματα, όπως το «school strike 4 climate» και το «COP24 failed us».

Featured image: Wanted in Rome