Η αυπνία και η κούραση με ένα νεογέννητο είναι δεδομένα. Είναι καθημερινότητα και δεν χρειάζεται να είσαι καν μαμά για να το γνωρίζεις. Η καθημερινότητα σου αλλάζει, οι ρουτίνες σου αλλάζουν, η κούραση κυριαρχεί και πολλές φορές θα φτάσεις στα όρια σου.

Μην νιώθεις ενοχές. Συμβαίνει σε όλες μας.

Όμως όσο το μωρό σου θα μεγαλώνει, τόσο θα συνειδητοποιείς πως όσο κουρασμένη κι αν ήσουν θα υπάρξουν στιγμές με το νεογέννητο σου που θα τις αναπολήσεις. Όσο κουρασμένη, άυπνη, εξαντλημένη κι απελπισμένη κι αν αισθάνθηκες τότε. Θα ευχηθείς να τις ξαναζήσεις.

Και δεν είσαι η μόνη. Συμβαίνει πιο συχνά απ’όσο φαντάζεσαι.

Αυθόρμητες χαρούμενες κραυγές

Ο ενθουσιασμός ενός νεογέννητου μωρού είναι ίσως από τα πιο όμορφα πράγματα και ο τρόπος που τον εκφράζουν είναι υπέροχος, ό,τι ώρα κι αν είναι. Ναι, ακόμα και μέσα στη νύχτα. Είναι σαν το εύθραυστο αυτό πλάσμα, να μην μπορεί να συγκρατήσει όλη τη χαρά του και πρέπει κάπως να την εκφράσει και να την απελευθερώσει από το σώμα του. Ναι!Φωνάζοντας!

Ο τρόπος που «αγκαλιάζουν» το δάχτυλο σου

Ξέρεις, μιλάω για την πιο χαρακτηριστική κίνηση ίσως κάθε νεογέννητου. Αυτή που πλησιάζεις το δάχτυλο σου στο χέρι του και το σφίγγει προκαλώντας σου ατελείωτη χαρά και ευφορία. Ναι θα σου λείψει!

Οι αγκαλιές στη μέση της νύχτας

Ξέρω, το να ξυπνάς κάθε δύο ώρες είναι χάλια. Αλλά το να κρατάς αγκαλιά το μωρό σου για να αποκοιμηθεί ή για να το ταΐσεις είναι αυτή ακριβώς η στιγμή που θα σου λείψει και πίστεψε με δεν θα θυμάσαι τίποτα από την αυπνία σου.

Η έλλειψη προγράμματος

Το πρόγραμμα και τα νεογέννητα είναι δύο έννοιες που δύσκολα θα συναντηθούν. Ή μάλλον για να το πω πιο σωστά, τον πρώτο καιρό το πρόγραμμα σου είναι το πρόγραμμα του μωρού σου κι όχι το αντίθετο. Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αλλά ακόμα κι αυτό είναι απελευθερωτικό και σου επιτρέπει ειδικά αν είσαι μανιακή με τον έλεγχο, να βγεις από το comfort zone σου και να εγκλιματιστείς σε μία νέα πραγματικότητα. Που όταν περάσει θα σου λείψει.

Κάθε φορά πρώτη φορά

Όλες οι πρώτες φορές του μωρού σου, ακόμα κι αν αυτές συμβαίνουν στη μέση της νύχτας που εσύ το μόνο που θέλεις είναι να ξαναπέσεις στο κρεββάτι σου, θα σου λείψουν. Είναι σαν ο χρόνος με ένα νεογέννητο να μετράει διαφορετικά.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν νομίζω πως η αϋπνία και η κούραση σου θα σταθούν ποτέ εμπόδιο στο να αναπολήσεις στιγμές. Είναι σαν να σβήνονται μαγικά με έναν τρόπο που κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να σου εξηγήσει.

Μην παρεξηγηθώ, η κούραση με ένα νεογέννητο είναι δεδομένη και είναι πολλές οι φορές που θα πεις πως δεν αντέχεις. Αλλά σου εγγυώμαι πως είναι άλλες τόσες οι στιγμές, που θα ευχηθείς να ζούσες ξανά κάθεμιά από τις άυπνες στιγμές με το μωρό σου.

Οι άυπνες αυτές στιγμές σου άλλωστε είναι εκείνες που ο χρόνος σταματάει, γι’αυτό και δεν τις ξεχνάς ποτέ.