Το μυστικό για να χάσεις κιλά δεν είναι η δίαιτα ή οι ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο, είναι το NEAT: Nonexercise activity thermogenesis ή αλλιώς προσαρμοσμένη θερμογένεση.

Μπορεί η απώλεια βάρους να συνδέεται με την διατροφή και όχι τόσο με την άσκηση. Αλλά σίγουρα παίζει κι αυτή μεγάλο ρόλο στην καύση του λίπους και στην αλλαγή της όψης του σώματός μας. Όταν όμως οι άνθρωποι σκέφτονται το γυμναστήριο, πιστεύουν ότι πρέπει να περάσουν ώρες εκεί κάνοντας κάθε είδους άσκηση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που μπορούν να σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Και το πιο σημαντικό; Είναι εύκολες.

Ο Eric Bowling, ένας personal trainer του Ultimate Performance εξειδικευμένος στην απώλεια λίπους, αναφέρει στο Pop Sugar ότι: Χρειάζεται να βάλουν στο πρόγραμμα το NEAT ώστε να πετύχουν τον στόχο τους. “Το NEAT ή αλλιώς προσαρμοσμένη θερμογένεση συμβάλει όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην καλύτερη διάθεση του ατόμου.”

Τι είναι η προσαρμοσμένη θερμογένεση (NEAT);

Μπορεί ο όρος NEAT να ακούγεται “πιασάρικος”, αλλά υπάρχει μία ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω: H προσαρμοσμένη θερμογένεση έχει να κάνει με οποιαδήποτε άσκηση κατά τη διάρκεια της μέρας εκτός γυμναστηρίου και του ύπνου. Είτε αυτό θα πει να βγάλεις τον σκύλο σου για βόλτα είτε το να κουβαλήσεις τα ψώνια από το super market.

Τα άτομα που έχουν μία καθιστική ζωή και εργάζονται καθισμένοι σε μία καρέκλα ή πίσω από ένα τιμόνι, έχουν “πεσμένη” διάθεση και είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να πάρουν κιλά. Μπορούν έτσι να ξεκινήσουν με το πηγαίνουν με τα πόδια στη δουλειά ή να βγάζουν τον σκύλο τους βόλτα. Είτε να απασχολούνται κάνοντας διάφορες δουλειές στο σπίτι. Θα ανέβει η διάθεσή τους και σίγουρα αυτό θα συμβάλει στην απώλεια βάρους.

Μπορεί το NEAT να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά;

Η απώλεια βάρους τείνει να γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη όταν μπαίνουν στη συζήτηση ο μεταβολισμός, το φαγητό, η φυσική κατάσταση και ο τρόπος ζωής. Όλα αυτά μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τόσο όσο η ισορροπία της ενέργειας. Για να χάσεις βάρος θα πρέπει να σπαταλάς περισσότερη ενέργεια από αυτή που παίρνεις.

“Ανεβάζοντας τη διάθεσή σου μέσω του NEAT μπορείς εύκολα να χάσεις κιλά και να διατηρήσεις μία σταθερή πορεία.”

Ωστόσο, ο τρόπος που καταναλώνει ενέργεια το σώμα του καθενός μπορεί να διαφέρει και να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το ύψος, τα κιλά και το φύλο.

Ποιος θα πρέπει να είναι ο NEAT στόχος σου κάθε μέρα;

Ο καλύτερος τρόπος να αυξήσεις την προσαρμοσμένη θερμογένεση κατά τη διάρκεια της μέρας είναι μέσω του περπατήματος. Μπορείς εύκολα να υπολογίσεις τα βήματά σου μέσα στη μέρα. Σύμφωνα με τον Eric για να χάσεις κιλά θα πρέπει να στοχεύεις στα 10.000 με 12.000 βήματα τη μέρα. Αν η δουλειά σου δεν έχει να κάνει με άσκηση και συνεχής κίνηση τότε σίγουρα θα πρέπει να βάλεις στην καθημερινότητά σου όσα περισσότερα βήματα μπορείς. Είτε παρκάροντας πιο μακριά από ό,τι πρέπει είτε κατεβαίνοντας δύο με τρεις στάσεις πιο πριν.

Περισσότερα πλεονεκτήματα της NEAT

Αυξάνοντας τα ποσοστά της προσαρμοσμένης θερμογένεσης κατά τη διάρκεια της μέρας η απώλεια βάρους γίνεται πιο εύκολη αλλά δεν σταματάνε εκεί τα πλεονεκτήματα. Αν είσαι εξαντλημένος μετά από μία μέρα στο γυμναστήριο, το περπάτημα θα σε βοηθήσει να αποβάλεις το στρες και να καθαρίσεις τις σκέψεις σου. Αποθήκευσε στο κινητό σου ομιλίες και συνεντεύξεις ανθρώπων που σε εμπνέουν ή πάρε τηλέφωνο φίλους και ξεκίνα το περπάτημα.

Μην μείνεις όμως μόνο στο περπάτημα. Βρες διάφορους διασκεδαστικούς τρόπους μέσα στη καθημερινότητά σου που θα σε κάνουν να κινείσαι. Ό,τι κι αν είναι αυτό, να ξέρεις πως αξίζει!

Δες ακόμα:

HIIPA: η προπόνηση που μοιάζει με HIIT προσαρμοσμένη στους ρυθμούς της καθημερινότητας


Πηγή: popsugar.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου Featured image: PizzaBottle