Στην αρχαία ελληνική μυθολογία οι Ναϊάδες ήταν νύμφες του γλυκού νερού. Συνόδευαν, μάλιστα, μαζί με τους Σάτυρους, το θεό Διόνυσο στις εορτές του. Οι σύγχρονες Ναϊάδες, ή αλλιώς Naiads, έχουν κι αυτές άμεση σχέση, τόσο με το νερό, όσο και με τις γιορτές. Πρόκειται για μία ομάδα γυναικών, οι οποίες ασχολούνται με τη συγχρονισμένη κολύμβηση, και ειδικεύονται στην performance, ως μέρος της ψυχαγωγίας των καλεσμένων σε οποιαδήποτε τελετή, όπως παραδείγματος χάριν, σε ένα γάμο. Τα κορίτσια είναι όλα πρώην μέλη της εθνικής ομάδας. Μας μίλησαν, λοιπόν, για την αρχή αυτής της ξεχωριστής σύμπραξης, για την αγάπη τους στο άθλημά τους, αλλά και για τους μελλοντικούς τους στόχους.

Αρχικά θα θέλαμε πολύ να μάθουμε ποια ήταν η αρχή όλων. Ποια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε κάτι τόσο ξεχωριστό; Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Από πολύ μικρές όλες μας ασχολούμασταν με τη συγχρονισμένη κολύμβηση. Η αγάπη μας για αυτό το άθλημα, το νερό, τη μουσική και την καλλιτεχνική του υπόσταση, μας έκανε να αναρωτηθούμε πώς θα μπορούσε να πάρει μια άλλη μορφή, πέρα από το αθλητικό πλαίσιο και τους αγώνες. Να γίνει πραγματικά χορός στο νερό, ένα ολοκληρωμένο show που θα μας εκφράζει. Η σκέψη αυτή έγινε, λοιπόν, πραγματικότητα από την Κωνσταντίνα Γαλιώτου, μια αθλήτρια με χρόνια εμπειρίας, πολλές διακρίσεις αλλά το βασικότερο πολλή όρεξη για να αλλάξει κάτι που είχαμε μάθει να κάνουμε διαφορετικά. Αρχικά ξεκίνησε χωρίς κάποιο συγκεκριμένο στόχο, απλώς προέκυψε. Μέχρι που δημιουργήθηκαν οι Ναϊάδες και κάναμε το χόμπι μας επάγγελμα.

Το γεγονός ότι ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για τη χώρα αποτέλεσε εμπόδιο για εσάς οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πορείας σας; Αν ναι, πώς αντιμετωπίσατε τις δυσκολίες;

Έχουμε έρθει αρκετές φορές αντιμέτωπες με την ελληνική πραγματικότητα. Ήταν δύσκολο και το ξεκίνημα, αλλά και η πορεία. Θέλουμε να εξελίξουμε το κομμάτι του performance, το οποίο κοστίζει! Εστιάζουμε όμως στα θετικά. Ο κλάδος του entertainment και των εκδηλώσεων γενικότερα αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Πιστεύουμε ότι η ομάδα δημιουργήθηκε την κατάλληλη στιγμή. Αυτό μας δίνει έμπνευση για καινούριες ιδέες και τη δυνατότητα να κάνουμε όμορφες συνεργασίες. Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα που απαιτεί φοβερή πειθαρχεία και συνέπεια.

Ποια είναι η ρουτίνα που ακολουθείτε καθημερινά; Πόσες ώρες της ημέρας προπονείστε;

Για τις αθλήτριες συγχρονισμένης κολύμβησης, που συμμετέχουν σε πανελλήνιους ή διεθνείς αγώνες, χρειάζεται καθημερινή προπόνηση πολλών ωρών, για να διατηρούν τη φυσική τους κατάσταση σε υψηλό επίπεδο. Ως Ναϊάδες προπονούμαστε αρκετές ώρες, ώστε τεχνικά να αποδίδουμε στο μέγιστο. Διοχετεύουμε όμως και πολλή ενέργεια στη σύλληψη νέων ιδεών και αφιερώνουμε πολύ χρόνο στις λεπτομέρειες που συνθέτουν τη συνολική εικόνα ενός show. Είναι ένα σκληρό και απαιτητικό άθλημα, όμως ασκεί μεγάλη γοητεία.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε στη συγχρονισμένη κολύμβηση;

Αρχικά είναι ένα άθλημα που όλες οι χορεύτριες των Ναϊάδων κάνουν από πολύ μικρές και για πολλά χρόνια. Το να χορεύουμε στο νερό είναι κάτι σαν δεύτερη φύση μας, καθώς και ένας τρόπος έκφρασης. Έχει κάτι το εθιστικό. Έχουμε δει και στους ίδιους μας τους εαυτούς αλλά και σε μικρά κορίτσια, που μπορεί να έχουν ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια το άθλημα αυτό, ότι άπαξ και ξεκινήσεις τα πρώτα σου πρωταθλήματα, δεν ξεκολλάς. Έχει μια πηγαία γοητεία, ίσως παίζει ρόλο και το μυστήριο που κρύβεται από πίσω. Ακούς συχνά «Μα πώς το κάνεις αυτό;». Είναι ένα πολύ ξεχωριστό άθλημα που δεν θα συναντήσεις πολλές ή πολλούς να ασχολούνται με αυτό, όπως, παραδείγματος χάριν, η κλασική κολύμβηση. Μέχρι πριν λίγα χρόνια πολλοί δεν το γνώριζαν καν. Οπότε αυτό που ξεχωρίζουμε στη συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ο συνδυασμός της ομορφιάς και της γοητείας με τη δυσκολία, τη σπανιότητα και το σχεδόν ακατόρθωτο. Και όλα αυτά μαζί γίνονται με κάποιο τρόπο κομμάτι του εαυτού μας.

Χωρίζετε τις performances σας σε κατηγορίες, όπως “Classic”, “Summer Dance”, “Modern Mermaids”, “Ancient Greece” και “Illusion Of A Dream”, “Dancing Wings”, “Fireworks”, “Mermaid”. Έχετε αδυναμία σε κάποια από τα παραπάνω;

Για να στηθεί ολοκληρωμένα μια χορογραφία χρειάζεται πολλή δουλειά. Ακριβώς όπως λέτε, είναι performance. Πέρα από την επιλογή μουσικής και εμφάνισης και τη δημιουργία χορογραφίας, πρέπει να καταφέρουμε να πούμε μια ιστορία μέσω όλων αυτών. Τουλάχιστον αυτό επιδιώκουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρούμε και τα κατάλληλα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε για να περάσουμε στο θεατή την ιστορία μας. Για το λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει κάποιες θεματικές χορογραφίες βάσει του τι μας έχει ζητηθεί μέχρι τώρα. Για εμάς είναι όλες ξεχωριστές, εάν όμως έπρεπε να επιλέξουμε μια, τότε αυτή θα ήταν το “Illusion of a Dream”, στην οποία αφηγούμαστε μια ιστορία για τη μαγεία του ονείρου! Έχει ένα ταξιδιάρικο χαρακτήρα.

Σίγουρα αυτό που κάνετε είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό και ασυνήθιστο. Σε ποιο από τα performances υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από το κοινό;

Αυτό που ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο το τελευταίο διάστημα και προκαλεί εντύπωση, είναι η εμφάνιση της γοργόνας (“Mermaid”). Ενδεχομένως γιατί προσδίδει κάτι παραμυθένιο στην ατμόσφαιρα. Το σίγουρο όμως είναι ότι παρατηρούμε μεγαλύτερο ενθουσιασμό, όταν μια χορογραφία συνδυάζεται με πυροτεχνήματα. Είναι άλλωστε πολύ φαντασμαγορικό!

Ο τίτλος της ομάδας σας είναι εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική μυθολογία, όπως και το show “Ancient Greece”. Έχουν αυτές σας οι επιλογές να κάνουν με το Ολυμπιακό ιδεώδες, αν λάβει κανείς υπόψιν και τη συμμετοχή σας στην εθνική ομάδα της Ελλάδας;

Μας δόθηκαν ευκαιρίες μέσα από τον πρωταθλητισμό να αντιληφθούμε την έννοια της ομάδας, τη συνολική προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου, το σεβασμό προς τις συναθλήτριες αλλά και τις αντίπαλες ομάδες. Αξίες που συνδέονται με το Ολυμπιακό Πνεύμα και θα μας ακολουθούν για μια ζωή. Συγκεκριμένα για εμάς, αυτό συντέλεσε στο να εμπνευστούμε από την αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία της, τις Ναϊάδες, τις νύμφες του νερού και το συμβολισμό του νερού ως πηγή ζωής.

Ανανεώνετε συχνά τη λίστα με τις performances σας; Προσθέτετε νέα στοιχεία ανάλογα με τα πλαίσια της εκδήλωσης στην οποία θα παραβρεθείτε κάθε φορά;

Κάθε show είναι πολύ διαφορετικό, ακόμα και αν κάνουμε κάτι που έχουμε παρουσιάσει ξανά. Είτε λόγω του χώρου που εμφανιζόμαστε ή των επιπλέον στοιχείων που μπορεί να μας ζητηθούν. Εκτός από τις κατηγορίες που μιλήσαμε προηγουμένως, διαθέτουμε και custom-made εμφανίσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλούμαστε να φτιάξουμε κάτι εντελώς καινούργιο, νέες χορογραφίες, κοστούμια, make up και props. Παρ’ όλα αυτά, κάθε νέα σεζόν εμπλουτίζουμε τις ήδη υπάρχουσες εμφανίσεις μας.

Ποιες είναι οι πιο συχνές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχετε;

Σίγουρα οι δεξιώσεις γάμων είναι από τις πιο συχνές εκδηλώσεις που συμμετέχουμε. Αυξάνονται διαρκώς όμως τα events στα οποία επιλέγεται ένα show καλλιτεχνικής κολύμβησης. Αυτά μπορεί να είναι είτε κάποια εταιρική εκδήλωση, κάποιο πάρτι ή ακόμα και ένα fashion show. Είναι τρομερά ενδιαφέρον για εμάς να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με το ύφος της κάθε εκδήλωσης. Αφενός υπηρετούμε ένα διαφορετικό «ρόλο» κάθε φορά και αφετέρου εξελισσόμαστε!

Υπάρχει κάποια αντίδραση καλεσμένου που να σας προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, την οποία ξεχωρίσατε;

Σίγουρα είναι ένα θέαμα που δεν περνάει απαρατήρητο. Έχει συμβεί όμως, συγκεκριμένα με την εμφάνιση της γοργόνας, να πλησιάζουν παιδιά και να την αγγίζουν φωνάζοντας «είναι αληθινή!». Όταν χόρεψε και στο νερό δε, τα προσωπάκια τους ήταν συγκλονισμένα!

Δραστηριοποιείστε όλες τις εποχές; Αν ναι, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σας σε κάποια χειμερινή εκδήλωση;

Αν και τους χειμερινούς μήνες είναι χαμηλότερη η ζήτηση, εργαζόμαστε όλες τις εποχές! Φυσικά τους χειμερινούς μήνες πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια, όπως η θερμοκρασία του νερού και του χώρου που βρίσκεται η πισίνα.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι; Για το ερχόμενο καλοκαίρι να περιμένουμε αλλαγές ή και νέες προσθήκες σε όσα παρουσιάζετε;

Εννοείται, οι αλλαγές και οι προσθήκες είναι δεδομένες! Μελλοντικά έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε με καινούριες θεματικές χορογραφίες, κοστούμια και props και να εξερευνήσουμε κι άλλες πτυχές του χώρου του entertainment που μπορούν να συνδυαστούν με την καλλιτεχνική κολύμβηση. Κυρίως όμως, επικεντρωνόμαστε στο να συνεχίσουμε να το διασκεδάζουμε και να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, να χορεύουμε στο νερό!

Περισσότερες πληροφορίες για τις Ναϊάδες θα βρεις εδώ.