Αν ένα πράγμα υπάρχει που το κάνω με τεράστια αποτυχία, αυτό είναι η οικονομία. Δεν είναι ότι με κυριεύει το αίσθημα της σπατάλης και αγοράζω ό,τι βρω μπροστά μου, αλλά δεν προσέχω καθόλου το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορώ να μείνω χωρίς χρήματα μέχρι τέλος του μήνα. Τι εννοώ; Ότι αυτά τα μικρά καθημερινά έξοδα που για κάποιο λόγο δεν τα υπολογίζει σχεδόν κανείς μας γιατί θεωρούνται μικρά και “αναγκαία”, είναι κι αυτά που φέρνουν την αυτοκρατορική καταστροφή. Τα παρακάτω δηλαδή:

– Καφές

Τα λεφτά μου όλα, δυστυχώς. Με λες και εθισμένη στον καφέ. Κι αν δεν με πεις εσύ, με λέω, εγώ δεν πειράζει. Κοίτα λοιπόν τι γίνεται με τον καφέ. Αγοράζεις έναν το πρωί σίγουρα, κατά την διάρκεια της ημέρας και ειδικά αν είναι από εκείνες με την ακατανίκητη νύστα, παίρνεις κι άλλον έναν γιατί ένας ίσον κανένας. Υπολόγισε λοιπόν τις πέντες ημέρες την εβδομάδα και μετά τον μήνα. Σε βλέπω να φτιάχνεις καφέ στο κουζινάκι του γραφείου από αύριο, αλλά να σου πω και κάτι; Αυτή είναι η λύση. Οκ μπορεί να μην είναι ο τέλειος, αλλά για τον δεύτερο τουλάχιστον καφέ αρκεί μία κούπα γαλλικός που δεν έχει βαθμό δυσκολίας.

– Μεσημεριανό στο γραφείο

Μία παραγγελία το μεσημέρι στο γραφείο σου λύνει τα χέρια. Άσε που επιλέγεις κάτι της προτίμησης σου. Από κάτι μικρό μέχρι ένα κανονικό φαγητό. Εκτός από κακή διατροφή όμως, βλέπεις και τις τσέπες σου σιγά σιγά να αδειάζουν. Η λύση εδώ είναι μία και πρέπει να μπει στο πρόγραμμα. Τάπερ φίλη μου. Έχει σώσει πολύ κόσμο.

Διάβασε ακόμα: Ρωτησαμε και απαντησατε: Που ξοδευετε τα περισσοτερα χρηματα;

– Η μετακίνηση

Ξέρω, ξέρω. Σαν το αυτοκίνητο το πρωί για να πας στη δουλειά δεν έχει. Χαλάλι και η λίγη κίνηση που θα συναντήσεις. Η ιδέα του να στριμωχτείς στα μέσα μεταφοράς, δεν περνάει καν απ’το μυαλό σου. Όμως τα έξοδα της βενζίνης είναι μαχαίρι στη καρδιά και πολλές φορές δεν υπολογίζονται. Πίστεψε με, αν έχεις τη δυνατότητα να πας στο γραφείο με τα μέσα, απλά κάντο. Θα δεις την κάρτα σου να μη ξεφουσκώνει τόσο γρήγορα.

– Τα ποτά και τα ξενύχτια

Φυσικά και θα βγεις. Φυσικά και θα πιεις εκείνο το ποτάκι μετά από δύσκολη ημέρα. Φυσικά και μπορείς να πας και σε δεύτερο αν τα πράγματα είναι πολύ σκούρα. Περιορίσου σε αυτά όμως γιατί τα ποτάκια δεν είναι και πολύ οικονομικά. Εκτός κι αν γνωρίζεις τον μπάρμαν και τα μισά δεν στα χρεώνει, οπότε σε αυτή τη περίπτωση πιες όσα θες.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να σημειώνεις κάθε φορά τα έξοδα σου για να έχεις πλήρη εικόνα και να περιόρισεις όσα δεν χρειάζονται.