Όπως συνηθίζουν να λένε οι μεγαλύτεροι στους νεότερους, η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος. Αν μπορείς όμως να μάθεις χωρίς να βάλεις τον εαυτό σου στη δύσκολη θέση – δηλαδή να επωφεληθείς απο την εμπειρία κάποιου άλλου – τόσο το καλύτερο.

Ακολουθούν επτά τέτοια μαθήματα που θα ήταν καλό να τα μάθεις χωρίς να χρειαστεί να τα βιώσεις η ίδια.

Επτά σημαντικά μαθήματα ζωής που όλοι μας μαθαίνουμε με τον δύσκολο τρόπο
photo: www.jeanmariebiele.com

1. Η αποτυχία δεν είναι το τέλος και η επιτυχία δεν είναι αιώνια.

Υπάρχει μια φράση (που συχνά αποδίδεται στον Winston Churchill) που λέει πως ‘Η αποτυχία δεν είναι ποτέ το τέλος. Η νίκη δεν είναι ποτέ αιώνια. Αυτό που μετράει είναι το κουράγιο’. Η επιτυχία έρχεται και φεύγει αλλά το να μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στην πορεία είναι το μεγαλύτερο μάθημα.

2. Αυτό που σε κρατάει πίσω είναι μόνο η σκέψη του να μείνεις πίσω.

Αγανάκτηση, θυμός, πικρία – αυτά τα πράγματα καταστρέφουν την ενέργεια σου και σε κρατούν πίσω αντί να προχωράς μπροστά. Απελευθερώσου απο αυτά τα συναισθήματα και ετοιμάσου για κάτι υπέροχο.

3. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Διατήρησε την αισιοδοξία και την ελπίδα σου – σίγουρα δεν είναι και το πιο εύκολο εφόσον ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο απο απαισιοδοξία και αμφισβήτηση. Πίστεψε στις δυνάμεις σου και έχε πίστη στην επιτυχία σου.

4. Ο δρόμος προς την επιτυχία και ο δρόμος προς την αποτυχία είναι ο ίδιος.

Μπορεί το μονοπάτι που διανύεις τώρα να είναι γεμάτο δυσκολίες και εμπόδια ενώ για άλλους φαίνεται να είναι τόσο εύκολο. Ωστόσο, να θυμάσαι πως όλοι έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες και αλλαγές σχεδίων και πλάνων. Δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα πάντα στο μονοπάτι που έχουμε επιλέξει αλλά οι αποφάσεις που παίρνουμε κατά τη διάρκεια θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

5. Η επιτυχία είναι το αποτέλεσμα της προετοιμασίας και της τύχης.

Αν περιμένεις να κάνει κάποιος κάτι για εσένα, τότε περιμένεις άδικα. Ο,τι καλό γίνει θα οφείλεται στη δική σου προσπάθεια. Οι εμπειρίες και οι ευκαιρίες δεν έρχονται έτσι απλά στο δρόμο σου, πρέπει να προσπαθήσεις ώστε να δημιουργηθούν.

6. Αν δεν είσαι πρόθυμη να ρισκάρεις, τότε θα πρέπει να συμβιβαστείς.

Το να παίρνεις ρίσκα δείχνει αυτοπεποίθηση – σημαίνει οτι εισαι πρόθυμη να μάθεις. Και τα μαθήματα που θα αποκτήσεις θα σε οδηγήσουν σε ένα νεο, σημαντικό μονοπάτι. Εαν ΔΕΝ είσαι εξωφρενικά τυχερή, τότε η επιτυχία δεν θα πέσει στα πόδια σου – θα πρέπει να την κυνηγήσεις. Δεν θα πετύχεις τα όνειρα σου αν δρας εκ του ασφαλούς.

7. Μην αφήσεις το φόβο της αποτυχίας να είναι μεγαλύτερος απο την απόλαυση της νίκης.

Πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τον φόβο τους οτι θα χάσουν ή θα αποτύχουν και εγώ τους λέω να επικεντρώνονται στη χαρά της νίκης και της επιτυχίας. Ο ενθουσιασμός σου για την επιτυχία πρέπει να είναι μεγαλύτερος απο το φόβο της αποτυχίας και αυτό θα σου δίνει την ενέργεια και δύναμη να συνεχίσεις να προσπαθείς.

Υπάρχουν πολλά μαθήματα ζωής που μπορείς να πάρεις απο όσους βρίσκονται εδώ γύρω για μεγαλύτερο διάστημα απο εσένα! Φυσικά, κάποια πράγματα τα μαθαίνεις δύσκολα και άλλα πιο εύκολα. Εμπιστέψου όμως την εμπειρία των άλλων, μπορεί να σε διδάξει κάτι που ίσως δεν είχες φανταστεί.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Δήμητρα Καρατζά