Θα έχεις διαβάσει ξανά πόσο βλαβερό μπορεί να γίνει το άγχος για το σώμα σου. Κυρίως, όταν είναι έντονο και έχει παρατεταμένη χρονική διάρκεια. Αναπόφευκτα, οι στιγμές που νιώθουμε πλέον ηρεμία λόγω τρόπου ζωής είναι πολύ λίγες. Και δυστυχώς, τα σώματά μας δεν αντιδρούν καλά στο stress. Πέρα από τις άλλες βλαβερές του συνέπειες, το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να επηρεάσει την περίοδό σου. Διότι ένας σταθερός κύκλος αποτελεί σημαντική παράμετρο σωματικής και ψυχικής υγείας για κάθε γυναίκα.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ναι το άγχος μπορεί να επηρεάσει την περίοδό σου. Αρκετές γυναίκες βιώνουν ξαφνική καθυστέρηση περιόδου, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος ή παθολογία. Και αν μια καθυστέρηση των 2 ή 3 ημερών είναι αναμενόμενη και δε προκαλεί ανησυχία, η μεγαλύτερη διάρκεια – ή οι διαφορές στην ποσότητα ή το χρώμα του αίματος- είναι λόγοι να απευθυνθείς στον γιατρό σου.

Ωστόσο, για να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει με την περίοδό σου, διάβασε παρακάτω μερικές συμβουλές.

Τι συμβαίνει, όταν καθυστερεί η περίοδος σου;

Υπάρχει ένας συγκεκριμένος καλά ενορχηστρωμένος «μηχανισμός» που επιτρέπει στο σώμα να γνωρίζει ότι όλα είναι σταθερά, ασφαλή και υγιή. Βασίζεται στο τρίγωνο μεταξύ υποθαλάμου, υπόφυσης και ωοθηκών. Αρχικά, ο υποθάλαμος (αποτελεί το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει πώς «ερμηνεύονται» οι ορμόνες στο σώμα) στέλνει πολύ ακριβή σήματα στον αδένα της υπόφυσης. Φαντάσου τα σαν εντολές για το τι πρέπει να κάνει ο οργανισμός με το αναπαραγωγικό σύστημα. Η υπόφυση, λοιπόν, εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν στη συνέχεια τη παραγωγή από τις ωοθήκες μιας άλλης ποικιλίας ορμονών που είναι καθοριστικές στη ρύθμιση της περιόδου.

Μπορεί τελικά το άγχος να καθυστερήσει την περίοδό σου;

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, η πίεση της δουλειάς ή ένα δυσάρεστο ξαφνικό συμβάν, μπορεί να  προκαλέσουν άγχος, το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στον κύκλο σου. Μια αρνητική επίπτωση είναι να καθυστερήσει η περίοδός σου. Ή να έρθει σε κοντινά χρονικά διαστήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει λίγο αίμα (στίγματα) μεταξύ περιόδων.

Και εάν δεν είναι άγχος;

Ο παράγοντας stress είναι αρκετά γενικευμένος. Χρειάζεται πρώτα να αποκλειστούν άλλοι –ενδεχομένως σοβαρότεροι- λόγοι. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι το άγχος δεν επηρεάζει τις περιόδους της κάθε γυναίκας με τον ίδιο τρόπο. Καθυστέρηση και γενικά απορρύθμιση στην έμμηνο ρύση μπορεί να υπάρξει και από άλλα αίτια, όπως η εγκυμοσύνη ή η ορμονική αντισύλληψη. Επομένως, για να αποκλειστούν αυτά ή πιο σύνθετα ιατρικά θέματα-πριν βγάλεις τα δικά σου συμπεράσματα- να απευθυνθείς στον γυναικολόγο ή/και τον ενδοκρινολόγο σου.

Πότε πρέπει να πας στο γιατρό;

Εάν η περίοδος σου καθυστερήσει μια μέρα ή δύο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά εάν είσαι σεξουαλικά ενεργή και είχες αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης, μετά από μία ή δύο εβδομάδες καθυστέρησης, πήγαινε στον γιατρό.

Θα ελέγξει τον θυρεοειδή σου και τα επίπεδα προλακτίνης. Επίσης, για μεγαλύτερη σιγουριά, πιθανόν να ζητήσει εξέταση εγκυμοσύνης. Εάν όλα τα τεστ είναι κανονικά, τότε θα στραφεί στο άγχος σου και στη ρύθμιση των ορμονών σου αν είναι απαραίτητο.

Πώς μπορείς να μειώσεις τα επίπεδα άγχους;

Το βασικό που πρέπει να θυμάσαι είναι να φροντίζεις το σώμα σου. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό χάπι ή συμπλήρωμα, για να εξαφανιστεί το άγχος. Υπάρχουν, όμως,  πολλοί τρόποι, για να το περιορίσεις. Πρώτα με καλή διατροφή και άσκηση. Το σώμα σου έχει περισσότερες πιθανότητες να αναρρώσει και να σταθεροποιηθεί, αν λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι μόνο η διατροφή και η άσκηση που κάνουν καλό. Ο ύπνος είναι επίσης καθοριστικός. Είναι μια ευκαιρία για το σώμα να αναζωογονηθεί και να ξεκουραστεί.

Images: byrdie.com