Η πόλη είναι γεμάτη από ενδιαφέροντα μουσεία, παλιά αρχοντικά και άλλα αξιοθέατα που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Βρίσκεται στη Σταυρούπολη, στη Μονή Λαζαριστών. Διαθέτει την τεράστια Συλλογή Κωστάκη, που απαρτίζεται από 1275 έργα, αλλά και κομμάτια Ελλήνων και Ξένων γλυπτών και ζωγράφων. Φυσικά, πολύ συχνά οργανώνει εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών. Αν είσαι, λοιπόν, λάτρης της τέχνης και ειδικά της σύγχρονης, δεν έχεις παρά να περάσεις μια ημέρα σου σε αυτό το Μουσείο.

Μουσείο Ραδιοφωνίας

Μπορείς να το επισκεφτείς κάθε χρόνο τη βδομάδα που διεξάγεται η ΔΕΘ, ή αλλιώς κατόπιν ραντεβού. Ιδρύθηκε το 2000, βρίσκεται μέσα στο χώρο της Έκθεσης και διαθέτει συλλογή από ραδιόφωνα της κάθε εποχής, ενώ μπορείς να μάθεις και την ιστορία τους. Πολύ καλή επιλογή αν σε συναρπάζουν τα ρετρό αντικείμενα και η ιστορίαπίσω από αυτά.

882290_518860494870132_686978159_o-e1423831699141

Σιδηροδρομικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε το 2001 και το κτίριό του βρίσκεται στη Διαλογή Κορδελιού. Δίπλα στο μουσείο βρίσκεται ένα από τα διάσημα βαγόνια του Orient Express, αγγλικής καταγωγής και κατασκευή που χρονολογείται από το 1900. Εντός του μουσείου θα βρεις , μαγνητικά τηλέφωνα, τηλέγραφο, φανάρια, ρολόγια, γραφεία, γραφομηχανές, κ.α., όπως έναν νιπτήρα από τα βασιλικά τρένα -κομμάτι ιδιαίτερης αξίας-.

Εγκαταλελειμμένο Εργοστάσιο Ράινερ στο Λιμάνι

Το εργοστάσιο «φάντασμα», όπως είναι πιο γνωστό, που εγκαταλείφθηκε το 1985 και έχει μείνει ανέγγιχτο από τότε. Καλοκαίρι έφυγαν οι εργάτες από το εργοστάσιο για διακοπές, αφήνοντας πίσω τους τις ραπτομηχανές τους και προσωπικά αντικείμενα, εφημερίδες, μπρίκια του καφέ, κ.α. Όταν επέστρεψαν πάλι στη δουλειά, το εργοστάσιο ήταν κλειστό με μια ανακοίνωση στην πόρτα που έγραφε οτι το εργοστάσιο έκλεισε και μεταφέρθηκε στο εξωτερικό. Ίσως, λίγο, θλιβερή η περιήγηση σε αυτό το μέρος, αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα.

ergostasio-fantasma-reiner-thessaloniki-body-image-1475680795

Μουσείο Κινηματογράφου και Μουσείο Φωτογραφίας

Τα δύο όμορφα μουσεία στις Αποθήκες του Λιμανιού, είναι σίγουρα άξια επίσκεψης. Με εκθέσεις, αναδρομή στις ιστορίες των δύο Τεχνών και προβολή βίντεο είναι κάτι παραπάνω από δελεαστικά για μια βόλτα προς τα εκεί. Στα συν, οτι και τα δύο παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα.