Η ιστορια του Θεου, με τον Morgan FreemanΟ βραβευμένος με Oscar ηθοποιός, Morgan Freeman σε συνεργασία με το National Geographic Channel, ξεκινάει ένα ταξίδι ανά τον κόσμο, για να ανακαλύψει διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες, με σκοπό να αποκαλύψει το νόημα της ζωής, την ύπαρξη του Θεού και να απαντήσει όλα τα μεγάλα, μεταφυσικά ερωτήματα που θα προκύψουν στην αναζήτηση.

«Υπάρχει Θεός;» «Από πού προερχόμαστε;» «Γιατί υπάρχει το κακό;» «Τι συμβαίνει όταν πεθαίνουμε;» Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που έχουν απασχολήσει, κάθε άνθρωπο.

«Για την παραγωγή του ντοκιμαντέρ, ταξίδεψα σε 20 περίπου πόλεις, σε 7 διαφορετικές χώρες, πραγματοποιώντας ένα προσωπικό ταξίδι αναζήτησης απαντήσεων για όλα τα μεγάλα μυστήρια που αφορούν την πίστη», σχολίασε ο Morgan Freeman. «Μεταξύ άλλων, έλαβα μέρος στην προσευχή σε ένα τζαμί στο Κάιρο, έκανα μαθήματα διαλογισμού με τον επικεφαλής ενός Βουδιστικού τάγματος γνωστό για τους μετενσαρκωμένους Λάμα του, συζήτησα για τον Γαλιλαίο με τον επικεφαλής της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών και είδα από κοντά τις πρώτες οδηγίες για τη μεταθανάτια ζωή, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε ιερογλυφικές επιγραφές στις πυραμίδες. Βρήκα απαντήσεις σε μερικά από αυτά τα ταξίδια, αλλά ταυτόχρονα μου δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα. Η μοναδική σταθερά ήταν ότι όλοι θέλουμε να είμαστε μέρος κάτι μεγαλύτερου από εμάς τους ίδιους. Και αυτό που έμαθα είναι ότι σίγουρα είμαστε!» σχολίασε.

Η ιστορια του Θεου, με τον Morgan Freeman

Κάθε ένα από τα 6 επεισόδια της σειράς «Η Ιστορία του Θεού με τον Morgan Freeman», εστιάζει σε διαφορετική θεματική, επιχειρώντας να αναδείξει όλα όσα μας εμπνέουν αλλά και μας κλονίζουν σχετικά με την πιστή και τη θρησκεία:

Δημιουργία – Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στους θρησκευτικούς μύθους για τη δημιουργία του κόσμου; Πώς συγκρίνονται με την επιστημονική θεωρία και πώς συνδέονται με τη γέννηση του πολιτισμού; 

Ποιος είναι ο Θεός; – Πώς έχει εξελιχθεί η αντίληψη μας για το Θεό στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας; Είναι ο Θεός μόνο μια ιδέα; Αν ναι, μπορούμε να βρούμε στοιχεία μιας θεϊκής παρουσίας στον εγκέφαλό μας;

Το Κακό – Ποια είναι η ρίζα του κακού και πώς έχει εξελιχθεί η ιδέα που έχουμε για αυτό ανά τις χιλιετίες; Υπάρχει πραγματικά ο διάβολος; Είναι πιθανό η γέννηση της θρησκείας να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάγκη μας να ελέγχουμε το κακό;

Θαύματα – Είναι τα θαύματα αληθινά; Για πολλούς, τα θαύματα είναι τα θεμέλια της πίστης τους. Άλλοι βλέπουν τα θαύματα απλά ως απίθανα συμβάντα, στα οποία ο εγκέφαλός μας προβάλει μια θεϊκή διάσταση. Η πίστη στα θαύματα, όπως κι αν τα ορίζουμε, μπορεί να είναι αυτό που μας δίνει ελπίδα και μας παροτρύνει να κάνουμε την πιθανότητα, πραγματικότητα.

Αποκάλυψη – Οι βίαιες αναταραχές και η φλογερή τελική κρίση γεμίζουν τη λαϊκή φαντασία, αλλά μήπως ο μύθος της Αποκάλυψης γεννήθηκε μέσα από τις συγκρούσεις που κλόνιζαν τη Μέση Ανατολή δύο χιλιετίες πριν; Η πραγματική θρησκευτική σημασία της Αποκάλυψης μπορεί να μην είναι ο παγκόσμιος πόλεμος, αλλά μια εσωτερική φανέρωση.

Πέρα από το θάνατο – Πώς αναπτύχθηκαν οι αντιλήψεις για τη μεταθανάτια ζωή και πώς η αντίδρασή μας απέναντι σ’ αυτήν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας; Τώρα που η επιστήμη προχωρά τόσο γρήγορα, μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουμε την ψηφιακή ανάσταση. Πώς θα επηρεαστούν οι αντιλήψεις μας;

Για να εξερευνήσει κάθε ένα από τα παραπάνω θέματα, ο Morgan Freeman επισκέφτηκε μερικά από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της ανθρωπότητας, όπως το Τείχος των Δακρύων στην Ιερουσαλήμ, το Δέντρο Bodhi στην Ινδία, τους ναούς των Μάγιας στη Γουατεμάλα και τις πυραμίδες στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, συνεργάστηκε με αρχαιολόγους, για να ανακαλύψει τις χαμένες θρησκείες των προγόνων μας, όπως αυτή του Νεολιθικού οικισμού Τσαταλογιούκ (Çatalhöyük) στην Τουρκία το 7.500 π.Χ. Επίσης, συμμετείχε σε θρησκευτικές εμπειρίες και έθιμα σε όλο τον κόσμο και υπεβλήθη σε επιστημονικά πειράματα, για να εξετάσει το πώς ο κλάδος της νευροεπιστήμης συναντά την παράδοση της θρησκείας.

«Η Ιστορία του Θεού με τον Morgan Freeman» κάνει πρεμιέρα αποκλειστικά στο National Geographic Channel την Κυριακή 3 Απριλίου στις 21:00.

Περισσότερα για τη σειρά στο: storyofgod.natgeotv.com/gr/

Δες το επίσημο trailer

Το National Geographic Channel είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω Nova, OTE TV, Vodafone TV και Cyta Τηλεόρασης.