Ανεξάρτητα από το αν ήσουν σε φόρμα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η άσκηση μετά τον τοκετό παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.

Το σώμα εξακολουθεί να θεραπεύεται μετά τον τοκετό (είτε φυσιολογικά είτε με καισαρική) και εσύ με ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι αισθάνεσαι πιο εξαντλημένη από ποτέ. Όμως το να καταφέρεις να βρεις λίγο χρόνο για να επανέλθεις στην γυμναστική είναι τόσο σημαντικό και για το σώμα όσο και για την ψυχολογία σου.

Ένας πολύ ασφαλής τρόπος για να επανέλθει το σώμα και να αποκτήσεις ξανά τη φυσική σου κατάσταση και δύναμη είναι να ξεκινήσεις Pilates.

1. Είναι μια μέθοδος άσκησης, την οποία συστήνουν και οι γυναικολόγοι ώστε η γυναίκα να ξεκινήσει γυμναστική χώρος έξτρα επιβάρυνση στο σώμα της. Το Pilates πραγματοποιείται με το βάρος του σώματος αν πρόκειται για Pilates εδάφους είτε με τα ειδικά κρεβάτια reformer, όπου η επιβάρυνση είναι οριζόντια και έτσι δεν υπάρχει επίδραση της βαρύτητας στην ασκούμενη.

2. Το Pilates περιλαμβάνει ένα σύνολο ασκήσεων οι οποίες είναι αρχικά ασφαλείς για τη διάσταση των κοιλιακών και επιπλέον βοηθούν στην επαναφορά της κοιλιάς, την ενδυνάμωση του κέντρου και στη σύσφιξη όλου του σώματος.

Η επαναφορά της κοιλιάς είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλες τις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, αφού θέλουν να απαλλαγούν από την χαλάρωση και το περιττό λίπος. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης Pilates το κέντρο είναι ενεργοποιημένο ό,τι άσκηση και αν εκτελείς βοηθώντας έτσι στην προοδευτική, ασφαλή και σωστή επαναφορά της κοιλιάς.

3. Αν κάτι χρειάζεται ενίσχυση ύστερα από ένα τοκετό είναι οι μύες του πυελικού εδάφους έτσι ώστε να προληφθεί η συχνοουρία, η διάσταση κοιλιακών και οι πόνοι στη μέση. Το pilates περιλαμβάνει ένα σύνολο ασκήσεων οι οποίες βοηθούν στην επαναφορά των μυών από τη λεκάνη, έτσι ώστε η γυναίκα να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο και την κινητικότητα στην περιοχή αυτή.

4. Ύστερα από την εγκυμοσύνη η γυναίκα εξαιτίας της άσκησης και μετατόπισης του βάρους έχει υιοθετήσει λαθεμένα κινητικά πρότυπα και στάση σώματος. Με το pilates πολύ σύντομα θα παρατηρήσει ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης με βελτίωση της στάσης σώματος μαθαίνοντας πάλι να ελέγχει το σώμα και τις κινήσεις της.

5. Τέλος, το pilates πραγματοποιείται με συγκεκριμένες αναπνοές, οι οποίες με το πέρας λίγων εβδομάδων επιτρέπουν στη γυναίκα να αποκτήσει και πάλι την ενσυναίσθηση του σώματος και να βρίσκει τρόπο μέσα από τις σωστές ανάσες να χαλαρώνει και να αποφορτίζεται από τη δύσκολη πλέον καθημερινότητα με το μωρό.

Η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό είναι μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία για την ζωή της γυναίκας, όπου το σώμα χρειάζεται φροντίδα έτσι ώστε να είναι δυνατό να φροντίσει εξίσου και το νέο μέλος της οικογένειας.

Στο pilates φροντίζουμε η άσκηση που θα επιλέξουμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου και να έχει στόχο την σωματική τόνωση και ευεξία χωρίς κίνδυνο για σένα και το βρέφος σου.

Από την pilates instructor Ιφιγένεια Μπάκα | Instagram @breath_pilates_by_ifigenia