Κατά τη διάρκεια της λοχείας, το σώμα προσπαθεί να επουλωθεί από τη “σκληρή” διαδικασία της γέννας και της κύησης. Είναι μια φάση κατά την οποία συμβαίνουν τόσο σωματικές, όσο και ψυχολογικές αλλαγές.

Παλαιότερα θεωρούσαν ότι, η λοχεία διαρκεί 40 ημέρες μετά τον τοκετό, αλλά σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάρει κι ένα χρόνο, σε κάποιες άλλες λιγότερο και σε κάποιες άλλες μπορεί να κρατήσει όσο διαρκούν τα επιλόχεια συμπτώματα ή μέχρι να επανέλθει το σώμα μας στην προ-εγκυμοσύνη κατάσταση.

Η κατάσταση είναι περίπλοκη

Οι ορμόνες σου είναι άνω κάτω, δεν αισθάνεσαι άνετα με το σώμα σου, τα συναισθήματά σου σε πλημυρίζουν και κλαις συνέχεια, είσαι άυπνη, χρειάζεσαι απεγνωσμένα ένα μπάνιο και να μείνεις για λίγο μόνη σου, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, γιατί ένα μικρό ανθρωπάκι είναι κολλημένο πάνω σου.

Ωστόσο, όταν ηρεμήσει λίγο η φάση και ξαναβρείς τον εαυτό σου και μπεις σε μια σειρά, θα συνειδητοποιήσεις ότι το σώμα σου δεν είναι αυτό που ήταν. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, μετά τον τοκετό δημιουργούνται προβλήματα, που χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Ένα από αυτά είναι και ο Διαχωρισμός ή η Διάσταση κοιλιακών.

Τι είναι η Διάσταση κοιλιακών;

Πρόκειται για μια κατάσταση, κατά την οποία οι ορθοί κοιλιακοί μύες απομακρύνονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα μεγάλο κενό ανάμεσα τους, το οποίο εκτός ότι δημιουργεί επιπλέον προβλήματα υγείας, είναι επίσης κι αντιαισθητικό.

Προκαλείται όταν, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -συνήθως από το δεύτερο τρίμηνο και μετά- η πίεση που ασκείται στους μύες αυτούς είναι τόσο έντονη, καθότι το έμβρυο μεγαλώνει, τα όργανα μετατοπίζονται κι αλλάζει η ενδοκοιλιακή κατάσταση. Οι πιέσεις αυτές οδηγούν στη διάταση της λεγόμενης Λευκής Γραμμής, η οποία είναι ένας ινώδης ιστός από κολλαγόνο, ο οποίος συγκρατεί τους μύες αυτούς.

Σύμφωνα με έρευνες, το 60% των γυναικών που γέννησαν εμφανίζουν Διάσταση Κοιλιακών και στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια κατάσταση περιστασιακή και οι μύες επανέρχονται μόνοι τους με το πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, που αυτή η κατάσταση επιμένει. Μερικά από τα ενοχλητικά συμπτώματα, είναι πόνος χαμηλά στην πλάτη και στην περιοχή της πυέλου, φούσκωμα, πρήξιμο της κοιλιάς μετά το φαγητό, ακόμα και κήλη, ακράτεια ούρων και πρόπτωση.

Πέρα όμως από τα εμφανή συμπτώματα, μπορείς και μόνη σου να διαπιστώσεις αν έχεις θέμα, με τον εξής απλό τρόπο: ξάπλωσε ανάσκελα με λυγισμένα γόνατα και βάλε τα δάχτυλά σου κάθετα ανάμεσα στους κάθετα στους κοιλιακούς σου, περίπου στο μέρος του αφαλού σου. Αν το κενό είναι πάνω από δύο δάχτυλα, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις κι εσύ πρόβλημα.

Μην ανησυχείς. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης

Καταρχάς, να τονίσουμε ότι κάθε περίπτωση είναι μοναδική και γι΄ αυτό καλύτερα, πριν κάνεις κάτι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Σε μερικές περιπτώσεις η Διάσταση μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, οπότε και να χρειάζεται χειρουργική επέμβαση. Παρόλ΄ αυτά αν δεν είσαι τόσο σοβαρά, υπάρχουν κάποια πράγματα, που μπορείς να κάνεις για να φτιάξεις το πρόβλημα.

Ένας τρόπος για να επανέλθουν οι μύες στη φυσιολογική τους θέση είναι η ζώνη ή ο νάρθηκας για τη Διάσταση των Κοιλιακών. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μια προσωρινή λύση.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγεις κάποιες δραστηριότητες που πιθανώς να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως είναι το να σηκώνεις βάρη ή να τεντώνεις πολύ το σώμα σου, γιατί με αυτούς τους τρόπους δεν αφήνεις τους κοιλιακούς σου μύες να θεραπευθούν.

Ωστόσο, αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι συγκεκριμένες ασκήσεις για την επανόρθωση των μυών και η πιλάτες. Μερικές από αυτές είναι τα Knee drops, η γέφυρα, τα leg slides και άλλες. Μια καλή λύση θα ήταν να προσλάβεις μια personal trainer, για να σε κατατοπίσει σωστά και υπεύθυνα και να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς. Αν όμως, δεν θέλεις ή δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, υπάρχουν στο internet πολλά sites , που θα σε βοηθήσουν να βρεις το κατάλληλο πρόγραμμα για εσένα.

Στο εξωτερικό μάλιστα, υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα, που ασχολούνται με την Διάσταση Κοιλιακών, αλλά και στη χώρα μας υπάρχουν φυσιοθεραπευτές και γυμναστές, που μπορούν να σε καθοδηγήσουν άνετα.

Για την Saila Insua Lopez, μασέρ που εξειδικεύεται στην τόνωση των ορθών κοιλιακών μυών στην κλινική Wonder στην Αυστραλία, μεγάλο ρόλο παίζει η αναπνοή. Με μια σειρά ασκήσεων, που στόχο έχουν να διαστέλλουν τα πλευρά, η Lopez θεραπεύει την Λευκή Γραμμή κι αποκαθιστά το κολλαγόνο. Επίσης, επιμένει στην πρόωρη διάγνωση του προβλήματος, καθώς πιστεύει ότι η

Διάσταση επιβαρύνει αισθητά την καθημερινότητα της γυναίκας και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής της.

Η υγιεινή διατροφή είναι και αυτή ένας σημαντικός παράγοντας της αποκατάστασής σου, καθώς το έντερο και το στομάχι σου λειτουργούν σωστά κι έτσι δεν έχεις επιπλέον φούσκωμα. Πίνε πολλά υγρά για να ενυδατώνεσαι και για να αναπληρώσεις το κολλαγόνο.

first published: Απρ 4, 2022