Ο Μιχάλης Συριόπουλος, είναι ηθοποιός, δάσκαλος, σκηνοθέτης, μα πάνω απ’ όλα είναι μια ήρεμη δύναμη στον χώρο της υποκριτικής.

Στο βιογραφικό του εκτός από διάφορους ρόλους τόσο στην τηλεόραση όσο και στο θέατρο θα βρεις και το βραβείο Χορν, με το οποίο βραβεύτηκε το 2019. Το πιο σημαντικό όμως «παράσημο» του είναι το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος, στο οποίο τον συναντώ. Ένας μοναδικός χώρος στο κέντρο της Αθήνας, που ακόμα κι όταν κλείνουν τα φώτα της σκηνής, παραμένει φωτεινός, από την αύρα των ανθρώπων που τον απαρτίζουν κι από την αγάπη του Μιχάλη για την τέχνη που εκπροσωπεί, και μεταδίδει.

Ξεκίνησες την καριέρα σου, στην πατρίδα σου, τη Θεσσαλονίκη, αλλά μετακόμισες μόνιμα στην Αθήνα. Έχεις βρει μέχρι στιγμής αυτό που έψαχνες εδώ, επαγγελματικά και προσωπικά;

Ναι! Το λέω απόλυτα και γενναιόδωρα. Θα ήμουν ένας άνθρωπος που δεν εκτιμάει, αν έλεγα κάτι διαφορετικό. Μου φέρθηκε πολύ όμορφα η Αθήνα, και στην προσωπική μου, και στη επαγγελματική μου ζωή. Στα 3 πρώτα χρόνια ήρθε και το βραβείο Χορν, που είναι μια όμορφη σφραγίδα. Βέβαια συνειδητοποιώ πως στις μέρες μας, δεν μετράει για τους υπόλοιπους, καθώς μετράει μόνο το Instagram, και οι followers. Παρά το γεγονός αυτό, κάνουμε τη συζήτηση μας υγιείς, γύρω από όμορφες δουλειές και ρόλους, και μέσα στο εργαστήριό μου, και αυτό για εμένα αποτελεί μια νίκη.

Τι σου λείπει από τη Θεσσαλονίκη, και τι θα σου έλειπε από την Αθήνα αν έφευγες;

Δεν μου λείπει κάτι από τη Θεσσαλονίκη. Πηγαίνω όποτε μπορώ να δω τους δικούς μου ανθρώπους, αλλά η τεχνολογία έχει προχωρήσει, και αυτό μας φέρνει έστω κι έτσι κοντά καθημερινά. Όταν μπαίνω στο αεροπλάνο και λέω «θα γυρίσω σπίτι μου», πλέον εννοώ την Αθήνα. Έχω δημιουργήσει κι εδώ μια οικογένεια, και είμαι πολύ ευγνώμων γι΄αυτό. Αν έφευγα από την Αθήνα, θα μου έλειπαν τα πάντα. Την κυνήγησα τη ζωή μου εδώ, αγωνίστηκα γι΄ αυτή, και έτσι επέλεξα να φύγω από τη Θεσσαλονίκη. Δεν ήθελα να έχω απωθημένα. Πορεύομαι με όνειρα, θέλω να τα πραγματοποιώ, και η Αθήνα μου άνοιξε τον δρόμο.

Στο κέντρο της Αθήνας, λειτουργεί το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος. Τι θα βρω αν χτυπήσω την πόρτα του δικού σου θεατρικού εργαστηρίου;

Εδώ θα βρεις 11 ολόφρεσκα και διαφορετικά τμήματα, με ανθρώπους γενναιόδωρους. Αυτό είναι το ζητούμενο μου στην ομάδα μου. Συνέπεια, ομαδικότητα, μεράκι, και αληθινό θέατρο. Αν σ’ ενδιαφέρουν αυτά, καλώς να ορίσεις.

«Η τέχνη μπορεί να κουνήσει πέτρες, όταν όμως γίνεται με τον σωστό τρόπο, και όχι με διδακτισμό.»

Το εργαστήρι που έχεις δημιουργήσει φαντάζει σαν ένας χώρος που ο κόσμος αφήνει πίσω του κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας. Ισχύει το ίδιο και για εσένα που το έχεις δημιουργήσει;

Αυτή είναι μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση. Θα σου μιλήσω ειλικρινά. Για πάρα πολλά χρόνια έκανα θέατρο για να αφήνω τα προβλήματα μου εκτός. Μάλιστα έκανα τόσο πολύ θέατρο, παιδικό, βραδινό, bar theatre, για να μην ασχολούμαι με τη ζωή μου. Όταν όμως άρχισα να ασχολούμαι με τη ζωή μου, και να συμβαδίζει το θέατρο μαζί της, ανακάλυψα νέα «αρώματα», πιο «ακριβά». Το θέατρο δεν πρέπει να είναι σάκος του box, το θέατρο πρέπει να είναι τέχνη.

Προετοιμάζεις υποψηφίους για τις εξετάσεις των δραματικών σχολών. Πως νιώθεις που νέα παιδιά σε εμπιστεύονται για να κατακτήσουν τα όνειρά τους στον δύσκολο χώρο της υποκριτικής;

Δεν ξέρω ποιες λέξεις επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω για να σου εκφράσω αυτό που θέλω. Επειδή δεν είμαι πατέρας, πολλές φορές ένιωσα τη συγκίνηση που μπορεί να έχει ένας πατέρας για το παιδί του. Όταν αποχαιρετάω τα παιδιά μου, και πάνε να δώσουν τις εξετάσεις τους για το Εθνικό Θέατρο, και τα καταφέρνουν, ενώ εγώ δεν τα κατάφερα, έχω μια πολύ περίεργη αίσθηση ικανοποίησης και μιας λέξης που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω, την οποία δεν μπορώ να στην περιγράψω. Είμαι της άποψης ότι ένας δάσκαλος πρέπει στον μαθητή του να τα δίνει ΟΛΑ, και πρέπει αντίστοιχα να «κερδίζει» κι εκείνος πράγματα από αυτή τη σχέση. Θέλω οι μαθητές μου να βγάζουν την αλήθεια τους, δεν θέλω να δημιουργώ «Συριοπουλάκια», επομένως αυτή η διαδικασία είναι μοναδική, και υψηλής αξίας. Έχω την πολυτέλεια όμως να ασχολούμαι με ανθρώπους που μπορώ πραγματικά να συνεργαστώ. Δεν θα συνεργαστώ με παιδιά που νικάει το εγώ τους ενώ εγώ προσπαθώ να τους πείσω ότι το θέατρο είναι ομαδική δουλειά, με κανόνες, κατά βάση ηθικούς. Αγαπώ την πειθαρχία, αλλά όχι με τον άσχημο τρόπο. Αγαπώ την πειθαρχία και τη δημοκρατία μαζί.

Στο μέλλον, θα βλέπαμε και το το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος ως δραματική σχολή;

Είναι ένα από τα μετέπειτα όνειρα μου αυτό. Ένα, ένα τα όνειρα θα μπουν σε σειρά. Προς το παρόν, έχει μια ηρεμία το γεγονός ότι δεν εκκολάπτω αποφοίτους, αλλά εκκολάπτω ερασιτέχνες, υποψήφιους σπουδαστές και καλούς θεατές.

Επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές, θεατρικές παραστάσεις, σκηνοθεσία, διδασκαλία, και βραβεία. Η επιτυχία πως σε βρήκε, και πως σε άλλαξε;

Δεν με έχει αλλάξει, αλλά νομίζω θα πρέπει κάποια στιγμή να με αλλάξει κάτι. Όχι όμως απαραίτητα η επιτυχία. Οι άνθρωποι μπερδεύουν όσους είναι αδύναμους, με αυτούς που στην πραγματικότητα είναι ταπεινοί. Είμαι 17 χρόνια στον χώρο κι έχω κάνει κάποια πράγματα πλέον, επομένως θα πρέπει να αλλάξω κι εγώ…

Μπορεί να αλλάξει και ο κόσμος μέσα από τη δική σας δουλειά; Η νέα σειρά «Είμαι η Τζο», του ΑΝΤ1+ που συμμετέχεις, μπορεί να αλλάξει το πως βλέπει η ελληνική κοινωνία τη σύγχρονη γυναίκα;

Ο καθένας από εμάς, με την δουλειά του αλλά και με τον τρόπο που σκέπτεται μπορεί να βάλει το λιθαράκι του. Η τέχνη μπορεί να κουνήσει πέτρες, όταν όμως γίνεται με τον σωστό τρόπο, και όχι με διδακτισμό. Το «Είμαι η Τζο», δεν έχει καθόλου διδακτισμό, έχει πραγματικότητα και χιούμορ. Σε κάνει να σκεφτείς ασυνείδητα αυτά τα οποία λέγονται. Εγώ χαίρομαι που είμαι κομμάτι της σειράς αυτής, μόνο και μόνο για αυτό τον λόγο. Ο καθένας μας πρέπει να τιμάει τη γυναίκα, και να μην την κάνει να ντρέπεται για πράγματα τα οποία είναι φυσιολογικά.

Το «Είμαι η Τζο», μεταξύ άλλων σειρών του ΑΝΤ1+, δεν φιλτράρει την πραγματικότητα. Είναι δύσκολο για έναν ηθοποιό να υποδύεται κάτι που «ζει και βασιλεύει» στην κοινωνία μας;

Ο χαρακτήρας μου στη σειρά, ο Δημήτρης, είναι ίσως ο μόνος θετικός χαρακτήρας που έχω υποδυθεί. Ήταν ένας ήρωας που δεν ήρθε σε κόντρα με όσα συνέβησαν στην πρωταγωνίστρια, στην Τζο. Ήταν ένας τύπος, υπέρ του φεμινισμού, υπέρ της σύγχρονής Ελληνίδας. Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου! Έτσι είμαι κι εγώ. Πιστεύω και στηρίζω τα δικά μου όνειρα, αλλά και των άλλων. Και πάνω απ’ όλα πιστεύω στην ισότητα ανάμεσα στα 2, ή καλύτερα στα 3 φύλα που μπορεί να υπάρχουν.

 
View this post on Instagram
 

A post shared by ANT1+ (@ant1plus_official)

Με μια πρόταση. Γιατί να δω το «Είμαι η Τζο»;

«Η Τζο, ο Τζο, το Τζο, μας αφορά ΟΛΟΥΣ, και η σειρά αυτή επιτέλους τραβάει το χαλί της κοινωνίας.»

Τι επιφυλάσσει η επόμενη σεζόν για σένα;

Περιμένω τη σεζόν που ξεκινάει τώρα με πολύ χαρά, είναι από τις λίγες φορές που για πολλούς λόγους δεν χάρηκα με το καλοκαίρι αυτό, που μυρίζει ακόμα στάχτη. Χαίρομαι για τον χειμώνα που έρχεται, και ονειροπολώ σαν μικρό παιδί. Έρχονται οι Πανθέοι, με υπέροχους συντελεστές, μ’ έναν υπέροχο ρόλο, πρώτη φορά για εμένα ένας α’ βασικός ρόλος. Ακόμα έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στο τΖΕΝεράλε Acting Studio, και αργότερα έρχεται και ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, με τον Πέτρο Ζούλια. Μπορώ να πω ότι ανυπομονώ, αν και είναι ένας ρόλος που ακόμα δεν έχω βουτήξει βαθιά μέσα, περιφέρομαι γύρω γύρω σαν έναν καρχαρία…

Για τους Πανθέους που έρχονται σύντομα στον Alpha ο ηθοποιός πρόσθεσε..

Υπάρχει ένας μύθος γύρω από τους Πανθέους. Όταν παιζόταν η σειρά στην τηλεόραση τότε, κλείνανε τα μαγαζιά για να προλάβουν οι άνθρωποι να τη δουν. Δεν υπάρχει όμως αρχείο για να δούμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε όλη αυτή την καλή «τρέλα». Τώρα αναμένουμε να δούμε πως θα μας υποδεχτεί ο κόσμος το 2023. Το λέω με το χέρι στην καρδιά: η οργάνωση, τα σκηνικά, οι συντελεστές προδιαθέτουν κάτι πολύ δυνατό.

Αποφεύγω να μιλήσω για τον ρόλο μου στους, καθώς είναι ένας ρόλος κλειδί. Υποδύομαι τον Γιάννη Μαρμάρη. Ο Γιάννης Μαρμάρης, είναι ο πιο καλός κακός. Με γοητεύει ο τρόπος που φέρεται και κινείται. Είναι ένας ρόλος που με έβαλε να μάθω πιάνο, τραγούδι, ιταλικά… και το μόνο που μπορώ να πω πλέον με σιγουριά είναι ότι έχω μια έφεση στην τηλεόραση να υποδύομαι τους κακούς ρόλους. Αρχίζω να κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέπτη και να αναρωτιέμαι μήπως οι άνθρωποι που με επιλέγουν για τους ρόλους, βλέπουν πάνω μου κάτι που δεν βλέπω! (γέλια)

#RuleBreakers… … εσένα τι θα σ’ έκανε να σπάσεις τους κανόνες του σήμερα;

Σπάω τους κανόνες όπου χρειάζεται! Αλλά το κάνω με ευγένεια. Είμαι ένας ευγενικός επαναστάτης, τόσο στα προσωπικά όσο και στα επαγγελματικά. Δυστυχώς πρώτα υποφέρω, και μετά επαναστατώ. Αν με ρωτάς θα ήθελα πολύ να γίνω ένας αυθόρμητος επαναστάτης..

Πληροφορίες για το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος

Στο κέντρο της Αθήνας, το τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος, ανοίγει τις πόρτες του για τη 3η συνεχόμενη χρονιά, στη νέα θεατρική ακαδημαϊκή σεζόν 2023 – 2024. 

Με πινελιές ανανέωσης και συνεχής εξέλιξης, καθώς και με μόνιμο παράγοντα το πνεύμα της ομαδικότητας, στον χώρο του τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος, παρουσιάζονται 11 νέα τμήματα για τη σεζόν 2023-2024, υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών που απευθύνονται σε ερασιτέχνες, σπουδαστές αλλά και επαγγελματίες ηθοποιούς.

Διδάσκουν: Μιχάλης Συριόπουλος, Πάνος Λουκαΐδης, Μελίνα Νάτσιου, Αποστόλης Ψαρρός, Γιούλη Τσαγκαράκη, Ιωάννα Ασημακοπούλου, ο μουσικός Σπύρος Παρασκευάκος και ο σκηνοθέτης Σπύρος Μιχαλόπουλος.

τΖΕΝεράλε Acting Studio by Μιχάλης Συριόπουλος, Διεύθυνση: Λένορμαν 2 και Κεραμέων 1, Μεταξουργείο

Instagram: @generale_acting_studio

Facebook: τΖΕΝεράλε Acting Studio