Αυτή η τάση του TikTok ουσιαστικά βοηθά τις γυναίκες να δικαιολογήσουν τις υπερβολικές αγορές και τις ενθαρρύνει να κάνουν κινήσεις χρημάτων που στην πραγματικότητα δεν έχουν μαθηματικό νόημα.

Παρακάτω θα βρεις τέσσερις λόγοι που σου επιβεβαιώνουν ότι έκανες τη σωστή κίνηση, ανεξάρτητα από το τη “ζημιά” που έκανε στον τραπεζικό σου λογαριασμό. Ενώ κάποιοι θα το αποκαλούν δικαιολογία, το TikTok το αποκαλεί «girl math».

Όλοι ξέρουμε πώς είναι να βιώνεις την αναποφασιστικότητα πριν από μια μεγάλη αγορά — εκείνες τις μικρές στιγμές κατά τις οποίες παλεύεις εσωτερικά με τον εαυτό σου πριν πατήσεις τη σκανδάλης.

1. Έλεγξε τα οικονομικά σου πριν και μετά από μια μεγάλη αγορά

Όταν έρθει η ώρα να κάνεις μια μεγάλη αγορά, αφιέρωσε ένα λεπτό για να ελέγξεις τα οικονομικά σου. Προσδιόρισε πώς αυτή η αγορά θα επηρεάσει τα οικονομικά σου και θα επηρεάσει τις αποταμιεύσεις και τις δαπάνες σου για τον μήνα κι εάν αυτό είναι κάτι που μπορείς πραγματικά να αντέξεις οικονομικά αυτήν τη στιγμή. Άκου το ένστικτό σου.

Αν σου λέει ότι είναι κακή ιδέα, πιθανότατα είναι επειδή είναι. Εάν η αγορά είναι σημαντική για εσένα, προσπάθησε να επεξεργαστείς εκ των προτέρων τον προϋπολογισμό σου ανάλογα για να μειώσεις το χτύπημα που θα δεχτούν τα οικονομικά σου.

Κανείς δεν είναι τέλειος και το να κάνεις λάθη στα χρήματα είναι μέρος της ζωής. Εάν παρεκκλίνεις από την πορεία σου και ξοδεύεις υπερβολικά, φρόντισε να το αποζημιώσεις ανάλογα, ώστε να μπορέσεις να επιστρέψεις σε τροχιά επίτευξης των οικονομικών σου στόχων.

2. Αποφάσισε πού θέλεις να επενδύσεις τα χρήματά σου

Πολλοί άνθρωποι ξοδεύουν υπερβολικά, επειδή δεν ξέρουν για τι κάνουν αποταμίευση ή πού θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους. Χωρίς σχέδιο, τα χρήματα απορροφώνται από τις καθημερινές δαπάνες.

Επομένως, προσδιόρισε τι έχει τη μεγαλύτερη αξία για εσένα – είτε αγοράζεις ένα σπίτι, ταξίδια, εισιτήρια συναυλιών κλπ. – και ξεκίνα να τοποθετείς συνειδητά τα χρήματά σου σε οτιδήποτε ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τους στόχους σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις καλύτερα τις μεγάλες αγορές εκ των προτέρων και να εξοικονομήσεις άθελά σου περισσότερα.

3. Σταμάτα τις μικρές αγορές

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά οτιδήποτε κοστίζει πέντε ευρώ ή λιγότερο δεν είναι δωρεάν. Όχι μόνο θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα αν σταματήσεις τις μικρές αγορές, αλλά θα έχεις και περισσότερα χρήματα να ξοδέψεις όταν έρθει η ώρα να κάνεις μια μεγάλη αγορά.

Επομένως, κοίτα τα καθημερινά σου έξοδα και δες αν υπάρχουν φθηνότερες ή δωρεάν εναλλακτικές που θα μπορούσες να επιλέξεις. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρασκευή καφέ στο σπίτι, τη μεταφορά του μεσημεριανού γεύματος στη δουλειά και ούτω καθεξής. Η εξοικονόμηση όπου μπορείς καθημερινά θα συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων συνηθειών για τα χρήματα. Φυσικά θα αποκτήσεις μεγαλύτερη συνείδηση των χρημάτων και των τρόπων δαπανών σου.

Επιπλέον, θα σε βοηθήσει επίσης να χειριστείς οποιαδήποτε παρόρμηση και συναισθηματική δαπάνη, κάτι που σίγουρα δεν είναι κακό. Εάν η εξ ολοκλήρου διακοπή μικρών αγορών δεν είναι στα χαρτιά (και δεν χρειάζεται να είναι!), προσπάθησε να μειώσεις όπου είναι δυνατόν.

Φυσικά, θα απολαμβάνεις μικρές απολαύσεις, αλλά όχι καθημερινά. Η προσέγγιση όλα ή τίποτα δεν είναι ο μόνος τρόπος εξοικονόμησης.

4. Επιβράβευσε τον εαυτό σου ανάλογα

Οι μικρές και οι μεγάλες νίκες πρέπει να γιορτάζονται και οι δύο, αλλά το κλειδί είναι να ξέρεις πότε είναι δικαιολογημένη μια ανταμοιβή και πότε όχι. Η επιβίωση μιας ιδιαίτερα εξαντλητικής εβδομάδας θα απαιτούσε δείπνο για κορίτσια ή να πιεις ποτά με φίλους, ενώ η προαγωγή, η αποφοίτηση κ.λπ. θα απαιτούσε μια απόδραση το Σαββατοκύριακο, μια νέα τσάντα ή οτιδήποτε άλλο επιθυμεί η καρδιά σου. Αλλά πώς μπορείς να διακρίνεις τη διαφορά;

Το κλειδί είναι να προσδιορίσεις αν κάτι είναι ορόσημο. Εάν είναι ένας στόχος για τον οποίο εργάζεσαι σταθερά, πιθανότατα είναι κάτι που αξίζει μια μεγαλύτερη γιορτή. Από την άλλη πλευρά, αν είναι μια μικρή νίκη, αφιέρωσε χρόνο για να το αναγνωρίσεις, π.χ. αγοράζοντας take away από το αγαπημένο σου εστιατόριο.