Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες είναι αναντίρρητα οι γλυκοί πρωταγωνιστές των γιορτών. Πολλοί περιμένουν πώς και πώς την εποχή τους για να τα απολαύσουν. Για να τα απολαμβάνουμε ακόμη περισσότερο, όποια κι αν είναι η διατροφική μας προτίμηση, βρήκαμε μερικές συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες στην πιο ελαφριά, υγιεινή, vegan και gluten-free εκδοχή τους αλλά εξίσου πεντανόστιμοι, που παράλληλα έχουν ενισχυθεί με φυτική πρωτεΐνη, ώστε όχι απλά να τρώμε το αγαπημένο μας χριστουγεννιάτικο γλυκό, αλλά να μπουστάρουμε τον οργανισμό μας με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.  Δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε στα μελομακάρονα να προσθέσετε οργανική πρωτεΐνη AMINO ANIMO με γεύση κακάο και στους κουραμπιέδες με γεύση βανίλια. Πρόκειται για ελληνικές πρωτεΐνες από βιολογικούς σπόρους και καρπούς, όπως αμύγδαλο, αρακά, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, ρύζι και φάβα, χωρίς ίχνος ζωικών παραγώγων, τεχνητών γλυκαντικών, πρόσθετων χημικών ουσιών και GMOs. Είναι sugar-free και επίσημα πιστοποιημένες vegan, bio και gluten-free, ώστε να ενίσχουν τον οργανισμό και το μεταβολισμό. Θα ξετρελαθείτε με το αποτέλεσμα. Κανένα μελομακάρονο και κανένας κουραμπιές δεν θα είναι πια ίδιο! Βρήκαμε τον τρόπο για να φτιάξεις τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα γλυκά στην υγιεινή, vegan και gluten-free εκδοχή τουςΒρες όλες τις φυτικές, bio & gluten-free πρωτεΐνες AMINO ANIMO

Τα Μελομακάρονα Αλλιώς

Βρες τις AMINO ANIMO Πρωτεΐνες για να φτιάξεις τα πιο healthy, αλλά εξίσου τέλεια μελομακάρονα Για τα μελομακάρονα: 60 γρ. Πρωτεΐνη AMINO ANIMO Power Mix Cocoa 200 γρ. ξηροί καρποί (ισομερώς ή ανάλογα με την προτίμησή σου, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια) 50-70 γρ. νιφάδες φαγόπυρου (εναλλακτικά έτοιμη σκόνη/αλεύρι φαγόπυρου ή βρώμης) 110 ml ελαιόλαδο 30 γρ. ζάχαρη 120 ml χυμός πορτοκαλιού (ή 1 στυμμένο πορτοκάλι) 1/3 κ.γ. baking soda 1-2 κ.σ. κονιάκ 2/3 κ.γ. κανέλα 1/3 κ.γ γαρύφαλλο Σπασμένοι ξηροί καρποί (καρύδια/φιστίκια) για το στόλισμα Για το σιρόπι: (με ζάχαρη/σιρόπι σφενδάμου/αγαύη/μελάσα ή μέλι στη non vegan εκδοχή) 250 ml νερό 300 γρ. ζάχαρη (καρύδας ή μαύρη) & 100ml σιρόπι σφενδάμου 1 ξύλο κανέλας 1 φλούδα από πορτοκάλι  Προετοιμασία Δημιουργήστε μια πούδρα ξηρών καρπών με τη χρήση blender. Αν θέλετε, μπορείτε ν’ αφήσετε και μερικά μικρά κομμάτια καρπών για τραγανότητα. Ρίξτε την πούδρα ξηρών καρπών σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε την κανέλα, το γαρύφαλλο και την οργανική πρωτεΐνη AMINO ANIMO. Ανακατέψτε. Δημιουργήστε μία πούδρα από τις νιφάδες φαγόπυρου με τη χρήση blender και κρατήστε την στην άκρη. Ανακατέψτε ελαφρά σε ένα μπολ/βαθύ πιάτο με πιρούνι/γδάρτη τη ζάχαρη με το λάδι, μέχρι να λιώσει. Σ΄ ένα άλλο μπολ ρίξτε τον χυμό πορτοκαλιού και αμέσως μετά τη σόδα, ώστε να ενεργοποιηθεί. Προσθέστε τα 2 υγρά στοιχεία στο μπολ με την πούδρα ξηρών καρπών. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μ’ ένα πιρούνι. Σιγά σιγά ρίξτε και την πούδρα από φαγόπυρο και δουλέψτε λίγο τη ζύμη με τα χέρια, όχι έντονα και μόνο όσο χρειαστεί, μέχρι να τη φτάσετε σε μια εύπλαστη, λαδένια κι αφράτη μορφή. Αν έχετε χρόνο, σκεπάστε τη ζύμη κι αφήστε την για περίπου 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Πλάστε τα μελομακάρονα σε μακρόστενο σχήμα και τοποθετήστε τα σε χαρτί ψησίματος με σχετική απόσταση μεταξύ τους. Ψήστε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις (σε προθερμασμένο φούρνο) για 18-20 λεπτά περίπου. Αφού ψηθούν, αφήστε τα να κρυώσουν καλά Ετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώστε το μάτι στην πιο χαμηλή θερμοκρασία, απλά για να παραμείνει ζεστό το σιρόπι. Βουτήξτε καλά τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι για λιγότερο από 1 λεπτό, αναποδογυρίζοντάς τα στο ενδιάμεσο (20-30” σε κάθε πλευρά). Λιγότερος χρόνος μελώματος, λιγότερο μελωμένα τα μελομακάρονα.

Vegan, gluten-free & protein κουραμπιέδες

Βρες τις AMINO ANIMO Πρωτεΐνες για να φτιάξεις τους πιο energy κουραμπιέδες Υλικά 60 γρ. Πρωτεΐνη AMINO ANIMO Power Mix Vanilla 400 γρ. αλεύρι φαρίνα χωρίς γλουτένη (για non-gluten free απλό αλεύρι φαρίνα) 200 γρ. φυτικό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 70 γρ. ζάχαρη άχνη για το βούτυρο + αρκετή για το πασπάλισμα 100 γρ. αμύγδαλο χωρίς φλούδα καβουρδισμένο 2 κ.σ. λιναρόσπορο 7 κ.σ. νερό Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο Προετοιμασία Βγάλτε τo φυτικό βούτυρο εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου και κόψτε το σε κύβους. Καβουρδίστε τα αμύγδαλα, είτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 10-15 λεπτά, είτε σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά. Αν έχετε αμύγδαλα με φλούδα, βράστε τα πρώτα και μετά βγάλτε τη φλούδα πριν τα καβουρδίσετε. Μόλις κρυώσουν τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκόψτε τα με ένα μαχαίρι ή χρησιμοποιήστε το blender. Ανακατέψτε τον σπασμένο λιναρόσπορο με το νερό σε ένα μπολάκι και αφήστε για 10 λεπτά στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη άχνη με το μαλακό βούτυρο για 6-8 λεπτά μέχρι ν’ αφρατέψουν, φτάνοντας σε μια μορφή κρέμας. Βοηθήστε την κρέμα που κολλάει στα τοιχώματα σπρώχνοντάς την ξανά μέσα στο μίγμα με μία σπάτουλα. Προσθέστε στην κρέμα για αρχή το μισό αλεύρι (200γρ), το λιναρόσπορο και τη σκόνη πρωτεΐνης AMINO ANIMO. Προσθέστε και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Ρίξτε άλλα 150 γρ. αλεύρι, δουλέψτε τη ζύμη με τα χέρια και προσθέστε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι (όσο σας χρειαστεί, μπορεί και λίγο παραπάνω). Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο σκεπασμένη για 30 λεπτά. Δημιουργήστε στρόγγυλα μπαλάκια των 25 γρ. το ένα και τοποθετήστε τα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί με απόσταση μεταξύ τους. Ψήστε για 15-18 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και για άλλα 5 λεπτά στους 170 στον αέρα, μέχρι να σκάσουν ελαφρώς στην επιφάνεια και να πάρουν χρώμα. Αφήστε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν πάρα πολύ καλά. Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Τις πρωτεΐνες AMINO ANIMO μπορείς να τις βρεις εδώ *Οι συνταγές είναι από τον gluten-free blogger Δάκη Δουβλέτη (A Day Without Gluten)