Σίγουρα έχεις ακούσει για τα Σουηδικά πρότυπα διαπαιδαγώγησης. Μαμάδες που δεν φροντίζουν τα παιδιά τους λιγότερο από τις άλλες ευρωπαίες αλλά έχουν μάθει στα παιδιά τους από πολύ νωρίς να φροντίζουν μόνα τους τον εαυτό τους. Δεν θα ακούσεις ποτέ μία Σουηδή να φωνάζει για μία ζακέτα.

Παρακάτω θα βρεις τους 8 κανόνες των Σκανδιναβών που μπορεί να μας εμπνεύσουν για λίγο περισσότερο βόρειο αέρα στην οικογενειακή μας ζωή.

1. Δεν φοβούνται το κρύο

Πολύ συχνά θα δεις στη Σουηδία μωρά σε βρεφική ηλικία που ακόμα δεν μπορούν να περπατήσουν, να κοιμούνται στο καρότσι τους σε βαθμούς κάτω των 0 βαθμών. Οι Σουηδοί δεν ανησυχούν για το κρύο. Ξέρουν καλά να φροντίζουν τον εαυτό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες οι οποίες δεν τους πτοούν για μία ακόμα βόλτα. Μαθαίνουν από πολύ νωρίς τα παιδιά τους να έχουν μαζί τους μία ζεστή ζακέτα και να μπορούν να εκτιμήσουν μόνα τους πότε πρέπει να τη φορέσουν ή να τη βγάλουν.

2. Δεν δείχνουν στα παιδιά τους ότι είναι πολυάσχολοι

Στη Σουηδία δεν είναι δεδομένο πως θα φροντίσει η μαμά για το φαγητό και πως ο μπαμπάς πάντα δουλεύει. Σε πάρα πολλές οικογένειες ο πατέρας μπορεί να δουλεύει από το σπίτι και να φροντίζει την οικογένεια και η μαμά να ταξιδεύει για δουλειά. Οι ρόλοι δεν είναι ξεκάθαροι και παραδοσιακοί και αυτό όπως αποδεικνύεται μεγαλώνει ολοκληρωμένους και πιο συνειδητοποιημένους ενήλικες.

3. Προτιμούν το παιχνίδι έξω

Υπάρχει μια σουηδική έκφραση που λέει περίπου: «Δεν υπάρχει κακός καιρός, απλά κακά ρούχα». Στα σουηδικά σχολεία, τα παιδιά παίζουν καθημερινά έξω – ανεξάρτητα από τον καιρό. Στην πραγματικότητα, το κλείσιμο σχολείων λόγω κακοκαιρίας είναι σχεδόν σπάνιος – και μιλάμε για τη Σουηδία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο καθαρός αέρας θεωρείται ζωτικός για την ανάπτυξη ενός παιδιού, καθώς και πως το παιχνίδι στη φύση και το χώμα θα είναι ευεργετικά για το ανοσοποιητικό του σύστημα.

4. Υπάρχουν μέρες αφιερωμένες στην οικογένεια

Οι Σουηδοί έχουν το δικό τους hygge που ονομάζεται mysigt. Τις Παρασκευές οι οικογένειες συνηθίζουν να μαζεύονται στο ζεστό σπίτι, να τυλίγονται με κουβέρτες, να ανάβουν κεριά και παρακολουθούν μια ταινία μαζί – όλα αυτά αφού έχουν μαγειρέψει τα αγαπημένα τους φαγητά και έχουν πει όλοι μαζί τα νέα τους.

5. Δεν μαλώνουν αλλά εξηγούν

Γονείς, εκπαιδευτικά και νταντάδες φροντίζουν να επικρατεί ηρεμία ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν καταστροφικά. Η Σουηδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε νομικά τον εκφοβισμό και τη σωματική τιμωρία, το 1979. Αντ ‘αυτού, οι γονείς βάζουν σε τάξη τα παιδιά τους μιλώντας και συζητώντας μαζί τους.

6. Δεν αναλύουν τόσο τις διαφορές ανάμεσα στα φύλα

Σεξισμός; Ανύπαρκτος. Ο σεβασμός στο φύλο είναι σαφής από πολύ νωρίς στους μικρούς Σκανδιναβούς. Οι γονείς δουλεύουν σκληρά με το να μην περιοριστούν τα παιδιά τους από τις κοινωνικές ανισότητες που μπορεί να βασίζονται στο φύλο. Στον χώρο της εκπαίδευσης υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι φύλου στα σχολεία. Ακόμα, στο λεξιλόγιο των Σουηδούν έχουν εξαλειφθεί σεξιστικές λέξεις που προσδιορίζουν μειωτικά τα φύλα.

7. Δεν κάνουν τόσο θέμα τις σκηνές σεξ στην τηλεόραση

Στη Σουηδία ένα γυμνό σώμα δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση, κάτι που έχει βοηθήσει τους Σουηδούς να είναι εξοικειωμένοι και άνετοι απο πολύ νωρίς με το σώμα τους και με το σώμα των άλλων. Είναι η πρώτη χώρα που δίδαξε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση το 1955 και όπως φαίνεται αυτό λειτούργησε μόνο υπέρ της. Οι γονείς δεν αλλάζουν θέμα όταν η τηλεόραση δείχνει μία γυμνή σκηνή ή μία σκηνή σέξ, ούτε βιάζονται αμήχανα να αλλάξουν κανάλι. Τα παιδιά γνωρίζουν από νωρίς το σώμα τους, τις λειτουργίες και τις ανάγκες του.

8. Πιο χαλαρό πρόγραμμα

Ποδόσφαιρο και μετά αγγλικά και μετά μισή ώρα εξάσκηση στο πιάνο— κι αυτά είναι μόνο στο πρόγραμμα του Σαββάτου. Αν σου ακούγεται οικείο τότε πάρε έμπνευση απο τους Σουηδούς και μη φορτώνεις το πρόγραμμα των παιδιών, αντίθετα προέτρεψέ τα να βρουν δημιουργικούς τρόπους να διασκεδάσουν και να παίξουν έξω.