Αν προσπαθείς αυτή τη στιγμή να ανακαλέσεις ένα πρόσωπο στο νου βλέποντας το όνομα Martin Margiela, άδικος κόπος. Δεν θα τα καταφέρεις. Ο Martin Margiela είναι ο Banksy της μόδας και ελάχιστοι είναι αυτοί που ξέρουν πώς μοιάζει πραγματικά.

To νέο ντοκιμαντέρ του Reiner Holzemer με τίτλο Martin Margiela: In His Own Words είναι το δεύτερο που τον “ρίχνει” στα άδυτα της μόδας. Ο ίδιος ξεκίνησε πριν από χρόνια να ασχολείται με τον Drien Van Noten και τώρα επέλεξε πια τον επόμενο σχεδιαστή που τον απασχόλησε ιδιαίτερα. Και πώς να μην σε απασχολήσει ο Martin Margiela και ως σχεδιαστής, αλλά και ως άνθρωπος; Κάπου εδώ καταλαβαίνουμε τον Helzemer για την επιλογή και απορούμε γιατί κανείς δεν το έκανε νωρίτερα.

Στο ντοκιμαντέρ αυτό δεν θα δεις το πρόσωπο του Martin Margiela, θα ακούσεις απλά την φωνή του και τις ιστορίες που έχει να πει.

Και το σίγουρο είναι ότι έχει να πει πολλές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Holzemer αντιλήφθηκε τον Margiela μετά την αντικατάσταση του από έναν άλλο σχεδιαστή. Ο ίδιος κουβαλά αμέτρητες εμπειρίες, αλλά και μια πικρία για την αποχώρηση του από την μόδα. Είναι ο άνθρωπος με το γνήσιο σχεδιαστικό ταλέντο και τις πρωτότυπες ιδέες που όμως έπρεπε κάπως να συμμορφωθούν με τις ανάγκες της αγοράς. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ούτε ευχάριστο για έναν δημιουργό. Ο Margiela επί πολλά χρόνια προσπάθησε να το χρησιμοποιήσει υπέρ του για να φέρει την δική του επιρροή στον χώρο της μόδας. Εν μέρει, τα κατάφερε.

Σε αυτό το νέο ντοκιμαντέρ ο Martin Margiela αφηγείται την ιστορία του "με δικά του λόγια"

Ο ίδιος δεν μιλά ούτε για το παρόν, ούτε για τα επόμενα σχέδια του. Αναφέρεται μόνο στις δεκαετίες που προηγήθηκαν και έκαναν το όνομα του πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Πάντοτε χωρίς την ύπαρξη κάποιου προσώπου να το συνοδεύει. Όταν πια όλοι αντιλήφθηκαν για το πόσα είναι ικανός, κανείς δεν επέμεινε να μάθει την εμφάνιση αυτού του ανθρώπου. Δεν έδινε συνεντεύξεις, δεν έκανε φωτογραφίσεις και μετά από κάθε show παρέμενε στα παρασκήνια. Ο σκηνοθέτης Holzemer σεβάστηκε όλη αυτή την ιδιωτικότητα κι έτσι ο Margiela του ανοίχτηκε αρκετά για την ζωή του. Το αποτέλεσμα; Ένα ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Νέα Υόρκη και θα φτάσει σε όλα τα μέρη της γης.

Βίντεο, αποσπάσματα από πασαρέλες, από ατέλειωτες ώρες σχεδίων και αναδρομές σε συγκεκριμένα συμβάντα συνθέτουν την περίληψη του ντοκιμαντέρ αυτού. Ή όλα μπορούν πολύ απλά να συνοψιστούν στα τελευταία ερωταπάντηση του Holzemer προς τον Martin Margiela:

-Θεωρείς ότι έχεις πει όσα ήθελες να πεις στην μόδα;

-Όχι.

Featured Image: anothermag.com