Ζούμε σε ένα κόσμο που απαιτεί η προσοχή μας να είναι συνεχώς στραμμένη στα χρήματα, την επιτυχία, την αποδοχή των άλλων και σπάνια στην προσωπική μας ευτυχία. «Πως μπορεί κανείς τελικά να ζήσει μια αρμονική και ουσιαστικά ευτυχισμένη ζωή;» Αυτή είναι μια ερώτηση που δέχομαι συχνά ως life coach από τις γυναίκες που συνεργάζομαι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι one-size-fit-all λύσεις και συνταγές ευτυχίας δεν υπάρχουν. Η ευτυχία δεν είναι ένας προορισμός στον οποίο μπορείς να φτάσεις, μέσα από ένα και μόνο μονοπάτι. Μια ευτυχισμένη ζωή είναι το άθροισμα πράξεων, επιλογών και ενός γενικότερου mindset. Έτοιμες συνταγές ευτυχίας δεν υπάρχουν, υπάρχουν μικρά καθημερινά βηματάκια που μπορούν να σπείρουν μικρές στιγμές ευτυχίας στην καθημερινότητά μας.

1.

Συνειδητοποίησε πως αυτό που ζεις, δεν είναι πρόβα. Είναι η ζωή σου

Λίγο που συνεχώς έχεις κάτι να κάνεις, που κάποιος σε χρειάζεται, που πρέπει να είσαι κάπου, να κάνεις κάτι, να παραδόσεις κάτι, να ετοιμάσεις κάτι. Λίγο που μετά είσαι κουρασμένη, που δεν θέλεις να κάνεις τίποτα, που δεν θέλεις καν να σκέφτεσαι. Λίγο που πιστεύεις ότι κάποια πράγματα δεν τα αξίζεις, δεν είναι τώρα η ώρα τους, δεν τα χρειάζεσαι. Λίγο που νιώθεις ότι πρέπει να αντέξεις λίγο ακόμα, να κάνεις λίγη ακόμα υπομονή, να κρατήσεις την ανάσα σου για λίγο ακόμα.

Λίγο το ένα, λίγο το άλλο, μπορεί ξαφνικά να συνειδητοποιήσεις ότι οι μέρες περνούν, οι μήνες, τα χρόνια και εσύ βρίσκεσαι συνεχώς σε αναμονή. Νιώθεις σαν θεατής στην ίδια σου τη ζωή. Τη βλέπεις να περνάει από μπροστά σου και αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να την αλλάξεις. Μπορείς. Πίστεψέ με. Έχεις μέσα σου όλη τη δύναμη που χρειάζεσαι. Και αν χρειάζεσαι βοήθεια, υπάρχουν άνθρωποι, τεχνικές και ολόκληρες επιστήμες για να σε βοηθήσουν.

https://www.instagram.com/p/Bq6qh7fHXqM/

Όμως όλη η εξωτερική βοήθεια του κόσμου δεν φτάνει, αν εσύ η ίδια δεν πάρεις την απόφαση να ζήσεις. Αν εσύ δεν θυμηθείς ότι αυτό που ζεις, δεν είναι πρόβα, είναι η ίδια σου η ζωή.

2.

Δημιούργησε το δικό σου ορισμό της επιτυχίας:

Τι σημαίνει λοιπόν για εσένα μια επιτυχημένη ζωή, μια ευτυχισμένη ζωή, μια ισορροπημένη ζωή; Μην παρασύρεσαι από τους εκατοντάδες διαφορετικούς ορισμούς που πλασάρονται καθημερινά και που σε πιέζουν να είσαι έτσι ή αλλιώς.⠀

Ποια πράγματα θα ήθελες να μπορείς να κάνεις καθημερινά, μια φορά το μήνα, μια φορά το χρόνο; Με ποιους ανθρώπους θα ήθελες να περνάς ποιοτικό χρόνο; Ποιες δραστηριότητες γεμίζουν την καρδιά σου με ευχαρίστηση;⠀ Αποφάσισε εσύ, για εσένα. Μόνο έτσι όταν θα καταφέρεις να κατακτήσεις την κορυφή σου, θα νιώσεις πλήρης. Μόνο έτσι η διαδρομή θα αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την ενέργεια που θα επενδύσεις.⠀⠀

Μπορείς αν θες να περάσεις χρόνια προσπαθώντας να χωρέσεις σε κάποιον έτοιμο ορισμό που θα διαβάσεις σε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό ή μπορείς να πάρεις το χρόνο που σου χρειάζεται και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες και να ακούσεις τα δικά σου θέλω, τις δικές σου επιθυμίες, τα δικά σου κοιμισμένα όνειρα. Κανείς δεν μπορεί να σου υπαγορεύσει τι είναι για σένα η επιτυχία, η ευτυχία, η ισορροπία. Εγώ δεν μπορώ. Ο σύντροφός σου δεν μπορεί. Η δουλειά σου δεν μπορεί. Ο τραπεζικός σου λογαριασμός δεν μπορεί. Μόνο εσύ έχεις τη σωστή απάντηση.  Αναζήτησέ τη μέσα σου.

3.

Ξεκίνα σήμερα, με ένα μικρό βήμα

Και μόλις έχεις το δικό σου ορισμό, ξεκίνα. Ξεκίνα από το σημείο που βρίσκεσαι. Μην περιμένεις να βελτιωθούν τα οικονομικά σου. Να βρεις σύντροφο. Να μεγαλώσουν τα παιδιά σου. Να πάρεις αύξηση. Να αλλάξεις δουλειά. Να χάσεις κιλά. Να, να, να…

Αν υπάρχει κάτι που θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου, κάτι που θέλεις να βιώσεις, να νιώσεις, να πετύχεις, τότε ξεκίνα σήμερα.

Ξεκίνα τώρα. Σταμάτα να υποτιμάς τον εαυτό σου και τη δύναμη της στοχευμένης δράσης, όσο μικρή κι αν είναι. Ακόμα και ένα μικρό βήμα σήμερα, είναι αρκετό.

Ανέλαβε δράση σήμερα. Ξεκίνα με μια μικρή αλλαγή. Ναι, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλη, χρειάζεται να είσαι εσύ. Ενημερώσου από άρθρα, διάβασε βιβλία, βρες έναν accountability buddy, προσέλαβε έναν coach. Κάνε σήμερα το πρώτο, το πιο μικρό, το πιο εύκολο βήμα, προς τη ζωή που ονειρεύεσαι.

Εσύ τι θα κάνεις σήμερα, για να έρθεις ένα βηματάκι πιο κοντά σε όσα θέλεις;

4.

Στα δύσκολα, θυμήσου να είσαι καλή μαζί σου

Θα μιλούσες ποτέ σε μια φίλη σου, με τον ίδιο σκληρό τρόπο που μιλάς στον εαυτό σου; Θα της έλεγες ποτέ… “Εννοείται ότι σε απέλυσαν, αφού είσαι ηλίθια κ άντε τώρα να βρεις δουλειά έτσι όπως τα έκανες. Άνεργη θα μείνεις κ θα ζεις με δανεικά”. Θέλω να πιστεύω πως όχι.

Το πιο πιθανό είναι πως καθόσουν δίπλα της, θα την άκουγες, θα της μιλούσες με καλοσύνη και ενδιαφέρον. Θα τη ρωτούσες πώς νιώθει. Πιθανόν να επιβεβαίωνες πως είναι λογικό να νιώθει άσχημα, τώρα, αλλά σύντομα θα μπορέσει να δει αυτή τη νέα συνθήκη με άλλο μάτι. Θα της θύμιζες όλα τα χαρακτηριστικά, την εμπειρία και τις επαφές που έχει που θα μπορούσαν να τη βοηθήσουν να βρει μια νέα δουλειά. Είναι πιθανό να προσέφερες τη βοήθειά σου αν τη χρειαστεί ή θα της θύμιζες πως και αυτό είναι κομμάτι της ζωής και θα βρει τον τρόπο να το αντιμετωπίσει με ψυχραιμία όταν έρθει η ώρα.

Αυτό θα κάναμε για ένα φίλο μας, για ένα αγαπημένο πρόσωπο. Το κάνουμε καθημερινά για τους άλλους. Και σήμερα σου ζητάω να ξεκινήσεις να το κάνεις και για τον εαυτό σου.

5.

Ζήτα βοήθεια όποτε τη χρειάζεσαι

Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια σε κάποια φάση της ζωής μας. Δεν είναι αδυναμία. Είναι γεγονός. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερη βοήθεια σε ένα τομέα και άλλοι σε διαφορετικό. Άλλοι στην αρχή ενός νέου εγχειρήματος και άλλοι στη μέση ή στο τέλος. Όμως όλοι έχουμε ανάγκη από υποστήριξη.⠀ Παλαιότερα μου ήταν αδύνατο να το δεχτώ. Βλέπεις μεγάλωσα πιστεύοντας πως θα έπρεπε να μπορώ να τα καταφέρνω όλα.

Όλα και μόνη μου. Όλα και τέλεια. Όλα και χθες. Πλέον όταν κάποιος ζητάει τη βοήθεια μου, το βλέπω σαν ένδειξη δύναμης. Αυτός ο άνθρωπος, αυτή η γυναίκα, είναι αρκετά δυνατή για να δεχτεί το γεγονός πως και αυτή είναι άνθρωπος, όπως όλοι μας.

https://www.instagram.com/p/B5C0FBaFCZa/

Και ως άνθρωποι έχουμε δυσκολίες. Δεν είμαστε τέλειοι. Κάνουμε λάθη. Μας λείπει ή γνώση, η πληροφορία, η μεθοδολογία. Ζοριζόμαστε. Αμφιβάλουμε. Φοβόμαστε.

Βοηθώντας ο ένας τον άλλον, μπορούμε πραγματικά να εξελιχτούμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες μας, να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Είμαι περήφανη που καθημερινά συναναστρέφομαι με γενναίες γυναίκες που δεν ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Που αποδέχονται την ανθρώπινη φύση τους κ απλώνουν το χέρι, όχι από αδυναμία, αλλά με δύναμη ψυχής κ την πίστη πως μπορούν να αλλάξουν όλα όσα δεν τις εκφράζουν πια στη ζωή τους.

6.

Κάνε τα πράγματα με τον πιο φυσικό για εσένα τρόπο

Πώς θα άλλαζε η ζωή σου, αν πίστευες πως “ο δικός σου τρόπος” είναι ο σωστός τρόπος; Ο δικός σου τρόπος να ντύνεσαι, να ζεις, να δημιουργείς σχέσεις, να διεκδικείς στόχους, να επιμένεις ή να αλλάζεις να γνώμη, να αγαπάς ή να αποστασιοποιείσαι…

Είναι τόσο εύκολο να πέσεις στην παγίδα των κοινωνικά αποδεκτών τρόπων να κάνεις κάτι, των όσων θεωρείς εσύ η ίδια ή οι άλλοι αναμενόμενα από εσένα. Σκέφτεσαι ή ακούς τους άλλους να σου λένε: “μόνο αυτό είναι σωστό”, “αυτό πρέπει να το κάνεις έτσι”, “μα, τι κάνεις; είναι λάθος!” και νιώθεις να πνίγεσαι. Δεν σου βγαίνει. Δεν θέλεις να το κάνεις έτσι. Απογοητεύεσαι. Τα παρατάς. Αφήνεις αιώνια να αιωρούνται θέματα μεγάλα ή μικρά που νιώθεις πως δεν μπορείς να αγγίξεις, να λύσεις, να ολοκληρώσεις, γιατί ο γνωστός τρόπος να τα αντιμετωπίσεις, δεν σου ταιριάζει, δεν σε εκφράζει, σε χαλάει. Σταμάτα. Και κάνε το με το δικό σου τρόπο. Άκου την καρδιά σου. Κάνε αρκετή ησυχία, για να ακούσεις τη φωνή μέσα σου, που ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται να κάνεις. Τη φωνή που είναι σταθερή, γεμάτη ενσυναίσθηση. Εκείνη θα σε παρακινήσει να κάνεις το πρώτο βήμα κ το δεύτερο και το τρίτο…

Κάνεις δεν σε ξέρει καλύτερα από όσο ξέρεις εσύ τον εαυτό σου. Κανείς δεν μπορεί να σου πει τι να κάνεις και κυρίως τι να νιώσεις, όταν μπλοκάρεις. Είσαι η μόνη που ξέρει ποιος είναι ο σωστός δρόμος για εσένα. Χαμήλωσε το θόρυβο της καθημερινότητας αρκετά για να ακούσεις αυτό που έχεις ανάγκη κι επίλεξε το δικό σου τρόπο.

7.

Απόλαυσε τη διαδρομή

Από παιδιά ακόμη μαθαίνουμε να βάζουμε σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις μας και σε δεύτερη μοίρα την προσωπική μας ευχαρίστηση. “Πρώτα διάβασμα και μετά παιχνίδι” έλεγαν οι μητέρες μας. Και αργότερα: “Πρέπει να κοπιάσεις για να καταφέρεις κάτι”. “Αν θες να τα καταφέρεις χρειάζεται να σοβαρευτείς”. “Η ζωή είναι δύσκολη”. Ατάκες καθημερινές που κρέμονται σαν απειλές πάνω από το κεφάλι μας. Και ενώ πιστεύω πως όντως χρειάζεται συνέπεια και προσπάθεια για να κατακτήσεις τις προσωπικές σου κορυφές, δεν συμφωνώ καθόλου με το ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι επώδυνη.

Αντιθέτως πιστεύω ότι η ζωή μας είναι το εδώ και το τώρα. Το σήμερα. Ναι, κυνήγησε τα όνειρά σου. Ναι, μπες σε δράση. Ναι, μην τα παρατάς. Όμως γιατί το να κυνηγάς τα όνειρα σου αυτόματα συνεπάγεται ότι ζορίζεσαι; Γιατί δεν μπορείς να είσαι χαρούμενη, στην πορεία σου προς το στόχο; Ποιος έχει αποφασίσει ότι η ζωή είναι αλλού; Ότι η ζωή είναι κάπου εκεί στο μέλλον και εμείς χρειάζεται να κάνουμε σήμερα για να ζήσουμε αύριο; Αν θες τη γνώμη μου, θα σου πω να γεμίσεις τις μέρες σου με γέλιο, με χαρά, με ευχαρίστηση. Ζήσε σήμερα. Νιώσε σήμερα. Κάνε σήμερα κάτι που σε ευχαριστεί. Βάλε περισσότερη ευχαρίστηση στην κάθε σου ημέρα.

Τι λες; Θα το δοκιμάσεις;

Όπως είπαμε, ένα βηματάκι τη φορά. Ένα βηματάκι μπορεί να είναι αρκετό για να σε βοηθήσει να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να νιώσεις και θα σου επιτρέψει να διεκδικήσεις την προσωπική σου ευτυχία, την ομορφιά της ζωής για σένα!

Γιατί στην τελική…η ευτυχία δεν αγοράζεται! Δημιουργείται, μια στιγμή τη φορά.

Όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη Νικόλ Βουρβουριώτη

Είμαι η Νικόλ Βουρβουριώτη και είμαι δημιουργός και Cheerleading Captain στο Inspired for Life Women’s Coaching. Όνειρό μου; Να βλέπω τις γυναίκες γύρω μου να ζουν με την καρδιά τους χωρίς να αναβάλλουν την ευτυχία τους για αργότερα. Η business card μου γράφει personal life coach, αλλά αυτό που πραγματικά κάνω, είναι να θυμίζω σε όλες μας, ότι σε όποια φάση της ζωής μας και αν βρισκόμαστε, με όποιον τρόπο και να έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, εξακολουθούμε να έχουμε ένα κατάλευκο, αστραφτερό μέλλον, που μπορούμε να διαμορφώσουμε όπως εμείς θέλουμε.

Ρίξε μια ματιά σε Facebook και Instagram <<
featured image: MyDomaine