Με αυτόν τον τρόπο η yoga ωφελεί τον εγκέφαλό σου

Η επιστήμη μίλησε.

Πολλοί άνθρωποι ωφελούνται από τις κινήσεις του σώματος (asana) και από τις τεχνικές για τον έλεγχο της αναπνοής (pranayama) της yoga. Αυτή η αρχαία πρακτική, όμως, αν και θεωρείται συχνά μια mainstream μορφή άσκησης – ή απλά για stretching - ωφελεί και το μυαλό. Για να μάθεις την επιστημονική εξήγηση γι’ αυτό, διάβασε παρακάτω:

Τα οφέλη της yoga στο σώμα σου

Αν και οι σύνθετες ασκήσεις θαυμάζονται από πολλούς, θα χαρείς να ακούσεις ότι δεν είναι οι μόνες που προσφέρουν οφέλη.

Η εξάσκηση για το flexibility βοηθά στην ανάπτυξη της δύναμης, της ισορροπίας και της ροής του αίματος στην καρδιά. Έχει αποδειχθεί επίσης, πως μειώνει τα ποσοστά αρθρίτιδας, χρόνιου πόνου, συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα και ανακουφίζει από τους πόνους στην πλάτη. Κοινώς, σκέψου τη yoga ως μια αντιγηραντική συνταγή για τους μύες, τα οστά και τις αρθρώσεις.

Όταν το σώμα είναι ήρεμο και χαλαρό το ίδιο είναι και ο εγκέφαλός σου. Λιγότερος σωματικός πόνος σημαίνει λιγότερες ψυχικές παθήσεις και πονοκέφαλοι. Αλλά και γενικότερα, μια ήρεμη κατάσταση ευεξίας.

Οι θετικές επιπτώσεις της yoga στην υγεία του εγκεφάλου

Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έδειξαν τις θετικές μακροπρόθεσμες αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο εξαιτίας της yoga. Μέσω μαγνητικής τομογραφίας και στενής παρακολούθησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας φάνηκε πως επιδρά στην αύξηση της πυκνότητας της γκρίζας ύλης.

Η γκρίζα ύλη καταλαμβάνει περίπου το 40% του εγκεφάλου. Αποτελείται από τα εγκεφαλικά κύτταρα (ή τους νευρώνες). Αυτή η γκρίζα (στην πραγματικότητα ροζ) ύλη είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες υψηλού επιπέδου. Όπως η μνήμη, η αυτογνωσία, η μάθηση, ο έλεγχος των πέντε αισθήσεων και ο έλεγχος των μυών. Ουσιαστικά, όσο πιο γκρίζα ύλη έχεις σε ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση αυτών των περιοχών.

Ειδικότερα, η yoga αυξάνει την πυκνότητα της γκρίζας ύλης στον ιππόκαμπο και τον προμετωπιαίο φλοιό. Όταν αυτές οι περιοχές αποδίδουν καλύτερα, τότε έχεις καλύτερο συναισθηματικό έλεγχο, εστίαση και συγκέντρωση, λήψη αποφάσεων και αυτοέλεγχο. Επίσης, κάνεις καλύτερη αξιολόγηση των πράξεων και των αποφάσεών σου.

Τα οφέλη της yoga στη ψυχική υγεία

1. Μειώνει το άγχος

Η yoga σε βοηθά να μένεις present, ανησυχώντας λιγότερο για πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Εκπαιδεύεις το μυαλό σου ώστε να αντιμετωπίζεις καλύτερα συνθήκες πίεσης και άγχους. Φαντάσου αυτό: Όταν μαθαίνεις να αναπνέεις σωστά μέσω μιας δύσκολης στάσης, αρχίζεις να ενεργοποιείς και να ενισχύεις το μέρος του εγκεφάλου που αντικαθιστά το άγχος (ή την αδυναμία αντιμετώπισής του) με λογική σκέψη.

Αυτό το άρθρο από το Harvard Health εξηγεί πώς η αντιληπτή χαλάρωση (που νιώθεις κατά τη διάρκεια της yoga), ηρεμεί τον καρδιακό σου ρυθμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην αναπνοή.

2. Καταπολεμά την κατάθλιψη

Ο συνδυασμός της αναπνοής, των στάσεων και της κίνησης στη yoga -που συχνά αναφέρεται ως «σύνδεση νου/σώματος»- είναι σαν ένα χάπι χαράς για τον εγκέφαλο. Εμποδίζει τον υποθάλαμο να δρα με υπερβολικά αντιδραστικό τρόπο. Αυτή η αναστολή βελτιστοποιεί την ανταπόκριση του σώματος σε αγχωτικά ερεθίσματα.

Επιπλέον, αναστέλλονται οι περιοχές που είναι υπεύθυνες για το φόβο, την επιθετικότητα και την οργή. Ενώ το κέντρο ευχαρίστησης και άλλες περιοχές του που είναι υπεύθυνες για την ευδαιμονία, ενεργοποιούνται (φαντάσου μεγάλη απελευθέρωση ντοπαμίνης, οξυτοκίνης, σεροτονίνης και ενδορφινών).

Η έγχυση των θετικών ορμονών βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. (Σημείωση: μην παραλείψεις ποτέ φάρμακα ψυχικής υγείας χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού σου).

Ξεκίνα τη δική σου πρακτική

Προκειμένου να αποκομίσεις αυτά τα οφέλη, είναι σημαντική η ενσωμάτωση μιας τακτικής πρακτικής. Πιάσε το yoga mat σου και κάνε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα yoga, αυξάνοντας τις μέρες καθώς προχωράς. Χρειάζεται χρόνος, για να χτίσεις μια συνήθεια, οπότε μην παραιτηθείς.

Το σώμα και ο εγκέφαλός σου θα σε ευγνωμονούν για πάντα. Namaste!

featured photo: Unsplash /Fezbot2000
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.