Η Ματίνα είναι μουσικός και Dj. Τα ιδιοφυέστατα mashup της μου έκλεψαν την περιέργεια μου και το αφτί μου (κυριολεκτικά). Συνδυάζει παλιά κλασσικά με σύγχρονα αγαπημένα, με αγάπη και απίστευτη δημιουργικότητα.

Χωρίς να θέλω να σας προκαταβάλλω, από το λίγο που την γνώρισα είναι ένα κορίτσι αλλιώτικο από τα άλλα, είναι από αυτές που δεν προσποιούνται και το coolness τους ξεχειλίζει. Η συνάντηση κορυφής έγινε στην υπέροχη Κυψελάρα (όπως η ίδια προσφωνεί) και τα παρακάτω είναι μια γεύση απο αυτά που ειπώθηκαν.

Σας παραδίδω την Ματίνα Θρουμουλοπούλου.

matina 7 (Custom) (3)

Τι σημαίνει Matina Sous Peau και πως βγήκε το Ματίνα σου πω;

Το δεύτερο βγήκε αρχικά σαν ‘μα τι να σου πω’ δηλαδή με την ελληνική του έννοια και εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι στα γαλλικά το sous peau σημαίνει ‘κάτω από το δέρμα’ οπότε μου άρεσε και το κράτησα.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό με τη μουσική;

Ξεκίνησε από τα Γιάννενα όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Έκανα από μικρή ηλικία κλασσικό βιολί και το τελείωσα όταν έφτασα δεύτερο έτος στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα έκανα και πιάνο, που ήταν υποχρεωτικό όργανο. Όταν ήρθα στην Αθήνα μπήκα στους Monitor, συμμετέχοντας στο album «Τραγούδι του Υδρογόνου» και στη μπάντα που δημιουργήθηκε στη συνέχεια. Από τους Μonitor, γνώρισα τον Papercut, και από την δισκογραφική εταιρία(The Sound Of Everything) γνώρισα τη Dusk. Συμμετείχα στα album και των δύο (“Papercut” και “Debut Of Crossing The Lines” αντίστοιχα), παίζοντας βιολί και διάφορα άλλα όργανα στα live. Ταυτόχρονα, φτιάξαμε με μια παρέα φίλων τους spitimouspitisouhkaikapouallou, κάνοντας θεματικά πάρτυ στην Αθήνα, στα οποία επάιζα ως dj. Εκεί γεννήθηκαν τα πρώτα mashup, και μέσα από τα mashup με προσέγγισε ένας εκ των My Drunken Haze.

matina 5 (Custom)

matina 4 (Custom)

Αυτό πότε ξεκίνησε, περίπου τη χρονιά;

Στους Monitor μπήκα το 2006, με τον Papercut και τη Dusk συνεργάζομαι από το 2009, έχοντας πλέον και πολύ καλή φιλική σχέση, και με τους spitimouspitisou επίσης ξεκίνησα το ‘09. Στους My Drunken Haze μπήκα στο τέλος του ‘12.

Και με την αρχιτεκτονική;

Μεταξύ όλων όσων σου ανέφερα έτρεχε πάντα ταυτόχρονα και μια σχολή οποία τελείωσε αισίως πριν 2 χρόνια. Από κει και πέρα θα το ήθελα πολύ να εξασκήσω το επάγγελμα, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει σίγουρα να αφήσω στην άκρη σχεδόν όλα τα υπόλοιπα, αν όχι και την Ελλάδα. Προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα πλάνα μου να φύγω, αλλά  σίγουρα υπάρχει ως προοπτική.

Μίλησε μου για τα mashups τους My Drunken Haze και την συνεργασία με την Dusk.

Όπως σου είπα και νωρίτερα οι πρώτες ιδέες για τα mashup ήρθαν στα dj set, και στα πάρτυ που κάναμε με τους spitimouspitisouhkaikapouallou. Το mashup του Ζαγοραίου με τους Souljazz Orchestra, που ήταν και το πρώτο που ανέβασα, αρχικά το έπαιζα live. Κάποια στιγμή αποφάσισα να κάτσω και να το φτιάξω πιο σοβαρά και για πλάκα το ανέβασα. Και έτσι ξεκίνησαν τα mashup.

Εγώ από τα mashup σε έμαθα.

Είναι τιμή για μένα να με βρίσκουν από τα mashup γιατί αφορά μια δική μου δημιουργία, είναι εξίσου κολακευτικό να ακούω καλά λόγια ως μουσικός ή ως τραγουδίστρια, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Τα θεωρώ ιδιοφυή, γελάω πολύ και μ αρέσει αυτό που ακούω.

Αυτός ήταν ο σκοπός κατά κύριο λόγο, για πλάκα γίνανε αρχικά από κει και πέρα έφτιαξα και κάποια ας πούμε πιο συναισθηματικά.

Με το Σπύρο από τους Haze, γνωριστήκαμε ουσιαστικά από το soundcloud και τα mashup. Aρχικά για κάποιο διάστημα κάναμε παρέα, έρχονταν από το σπίτι και τζαμάραμε και κάποια στιγμή χρειάζονται άμεσα καινούρια τραγουδίστρια. (Οι My Drunken Haze υπήρχαν πριν από μένα). Εγώ δεν είχα ποτέ καημό να γίνω τραγουδίστρια αλλά η ιδέα να δοκιμάσω κάτι έξω από μένα με ιντρίγκαρε από πολλές απόψεις. Γνώρισα τη μουσική των 60’s, της garage μουσικής, της ψυχεδέλειας, στα live έπρεπε να μεταμφιέζομαι σε κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είμαι, οι πρόβες και τα live, ειδικά πριν μπούμε στη διαδικασία των ηχογραφήσεων του άλμπουμ, ήταν μια απρόβλεπτη εμπειρία, ποτέ δεν ήξερες που μπορεί να καταλήξουν. Μπορεί τη μια στιγμή να αγαπίομαστε, και την επόμενη να φεύγουν βρισιές. Όπως καταλαβαίνεις για κάποιον που όλη του τη ζωή μελετάει παρτιτούρες ήταν μια πολύ μεγάλη αλλαγή. Το άλμπουμ μας θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear αρχές Νοέμβρη

Με την Dusk γνωριστήκαμε από δυο μεριές. Η μία ήταν ένας κοινός φίλος (ο έτερος dj των spitimouspitsouhkaikapouallou), η άλλη ήταν ο Papercut. Η Dusk είχε τραγουδήσει στην παρουσίαση του δίσκου του ένα κομμάτι, ενώ ήδη μιλούσε με την εταιρία για να βγάλουν το άλμπουμ της. Από τότε ξεκίνησε και η δική μας συνεργασία αλλά και η φιλία μας. Αρχικά στα live παίζαμε οι δυο μας, η μπάντα δημιουργήθηκε μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Βγήκε πρώτα το single ‘What are the chances’ που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μετά από ένα χρόνο βγήκε και το άλμπουμ.

matina 6 (Custom)

Πες μου για την καθημερινότητα σου.

Όπως καταλαβαίνεις είναι γεμάτη. Έχω πρόβες 2-3 φορές την εβδομάδα, παίζω ως dj επίσης 2 με 3 βράδια σε μαγαζιά στην Αθήνα, και λόγω αυτού ψάχνω και ακούω συνέχεια μουσική, έχουμε αρκετά συχνά live, 3-4 φορές το χρόνο κάνουμε τα party με τα παιδιά, φτιάχνω mashup, και κάποιες φορές προκύπτουν και live και dj set εκτός Αθηνών. Θέλω να ξαναξεκινήσω swing, αμα ξαναξεκινήσω και πρωινή δουλειά, το υπόλοιπο που θα απομένει είναι να κοιμάμαι. Προσπαθώ να κρατάω τα Σαββατοκύριακα για μένα.

Υπάρχει κάποια ομάδα ή δισκογραφική που σε προωθεί;

Ναι, η Matina Sous Peau appreciation society.. φυσικά κάνω πλάκα. Καταρχήν, δεν έχω άδειες για τα mashup γιατί ουσιαστικά είναι σαν remix, οπότε αυτό κατευθείαν είναι ψιλοαπαγορευτικό για μια εταιρία. Εγώ προσωπικά τα κάνω επειδή μ’αρέσει, επειδή έχουν πλάκα, και φυσικά είναι μια δημιουργική διαδικασία που είναι ελάχιστα χρονοβόρο να έχεις ένα τελικά αποτέλεσμα.

Μόνη σου τι μουσική ακούς;

Ακούω σχεδόν τα πάντα, δεν συμπαθώ την πολύ φασαρία συνεχόμενα π.χ βαριά metal ή trans και γενικά πριόνια δεν μπορώ να ακούσω. Αλλά γενικά δεν έχω περιορισμούς. Ότι με συγκινεί ή ό,τι βρίσκω χορευτικό το κρατάω και γι αυτό αποφεύγω να βάζω ταμπέλες. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή για λόγους συνεννόησης. Μπορώ να πω ότι πιο πολύ με αγγίζουνε κινηματογραφικά και ορχηστρικά κομμάτια.

matina 3 (Custom)

Προσαρμόζεσαι ανάλογα με το στυλ κάθε μαγαζιού ή παίζεις τα δικά σου;

Και όλα τα δικά μου να έπαιζα, γέμιζα 1 ώρα, μάλλον θα έλεγα οτι σπάνια παίζω κάτι δικό μου, εκτός κι αν μου ζητηθεί. Γενικά, είμαι προσαρμοστική, αλλά γενικά παίζω κυρίως μαύρες μουσικές. Funk, soul, nu funk, afrobeats, dub, αλλά σίγουρα δε μένω μόνο εκεί μαγαζιού επιτρέποντος. Ειδικά στα πάρτυ ξέχνα το. Παίζω μουσική για πάρτυ. 90’s, 00’s, 80’s, rock’n’roll, ελληνικά, τρασίλες

Top 5 αγαπημένα άλμπουμ;

1. Yann Tiersen – C‘etait ici

 2. Portishead – Third

3. Moby – Play

4. Dead Man’s Bones – Dead man’s bones

5. Yosebu – I’ll Be Waiting Till Dawn

Πως σου φαίνεται η νέα ελληνική σκηνή της Aθήνας;

Με τη mainstream μουσική σκηνή έχω χάσει επαφή εδώ και πολύ καιρό, δεν ξέρω τι γίνεται, φαντάζομαι ό,τι γινόταν πάντα. Η (ας πούμε) εναλλακτική σκηνή έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να βγάζει πολύ αξιοπρεπείς μουσικές, που σχεδόν δεν πιστεύεις οτι προέρχονται από Έλληνες δημιουργούς. Βέβαια, αυτό είναι καμιά φορά δίκοπο μαχαίρι, γιατί απευθύνεται σε ένα σχετικά περιορισμένο κοινό, αλλά με τη δύναμη του internet το κοινό έχει αρχίσει να αναζητά κι άλλα πράγματα. Γενικά είμαι αισιόδοξη και για την καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και για το επίπεδο του κοινού στην Ελλάδα.

matina 1 (Custom)

Μελλοντικά σχέδια;

Θα σου πω αυτά που γνωρίζω σίγουρα:

27/9/2014 Live My Drunken Haze, Ιndie Free Festival, Πεδίον του Άρεος

5/10/2014 Live Papercut- Support στον Parov Stelar

1/11/2014 Live My Drunken Haze, Fuzz, support στους Allah- Las

Από Οκτώβρη θα αρχίσουν και τα live με την Dusk και ανυπομονούμε και για την κυκλοφορία του δίσκου των Drunken Haze. Dj παίζω κάθε Δευτέρα στο Urban στην Ζωγράφου, και κάθε δεύτερη Παρασκευή θα παίζουμε με το Βασίλη (aka Billboard Selector) από τους spitimouspitisou στο Spollati στην Πλατεία Αγίας ειρήνης.

Συνεργασίες και άτομα που σε εμπνέουν;

Με εμπνέει οτιδήποτε είναι αυθεντικό και ειλικρινές, και μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που άκουσα και παλιά λαϊκά τραγούδια. Θα ήθελα πολύ να έπαιζα με τον Tiersen, με το Max Richter, με τους Cinematic Orchestra, τους Portishead, τους Radiohead τους Darkside, τον Sebastian Tellier, Θαυμάζω όμως και καλλιτέχνες και για την live παρουσία τους, είχα δει πριν 2 χρόνια την Soap & Skin, που η μουσική της είναι πολύ σκοτεινή για να την ακούσω σπίτι μου, αλλά το live ήταν μια καθηλωτική εμπειρία. Η ιστορία του Sixto Rodriguez, οι live ικανότητες του απίστευτου Binkbeats, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, και θα θελα πολύ να δω live τους Godspeed You Black Emperor (που δεν τους ήξερα όταν είχαν ξαναέρθει) τους The Roots, τον Prince, τους Tame Impala και πολλούς πολλούς άλλους.

Και φυσικά το bonus track όπως το διάλεξε η Ματίνα: soundcloud.com/matinasouspeau/quantic-feat-mf-doom

Φωτογραφίες: Ελένη Καββαδά