Θυμάσαι εκείνη την εποχή που ζηλεύαμε τα αγόρια για αυτό το αληθινό δέσιμο που έχουν μεταξύ τους και για το ότι ξέρουν και τιμούν την έννοια της φιλίας; Ευτυχώς, διαβάσαμε πολύ, ζήσαμε περισσότερο, καταρρίψαμε αρκετά στερεότυπα και πλέον με σιγουριά μπορώ να πούμε ότι η γυναικεία φιλία είναι ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί ως γυναίκες.

Ακολουθούν τα καλύτερα μαθήματα που πήρα τη χρονιά που μας πέρασε. Από γυναίκες για γυναίκες:

1. Να γελάς. Να περνάς καλά. Να μπορείς να αφήνεις πίσω. Ό,τι και αν συμβαίνει στο τέλος της ημέρας ξεφορτώσου την άχρηστη αρνητική ενέργεια. Ξεχώρισε τι είναι περιττό και τι αξίζει της προσοχής σου και πράξε αναλόγως. Στα εύκολα και ειδικά στα δύσκολα να γελάς δυνατά και να δημιουργείς τη ζωή που κάνει πρώτα από όλα εσένα ευτυχισμένη.

2. Να φροντίζεις τους αγαπημένους σου. Αυτούς που έχεις ξεχωρίσει και που σας έδεσε η ζωή ή το ίδιο νούμερο παπούτσια και το ίδιο γούστο. Να έχεις πάντα μια μεγάλη αγκαλιά και πρόθυμα αυτιά και να τους βοηθάς να βρουν τον δρόμο τους όταν είναι στα χαμένα.

3. Να πας εκεί που αγαπάει η καρδιά σου. Το project που σε κάνει να θέλεις να ασχοληθείς, το χόμπι που κάνει την καρδιά σου να χτυπά, εκεί ανήκεις. Να μάθεις να διαλέγεις και σε ό,τι επιλέγεις να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

4. Να αναγνωρίζεις τον φόβο αλλά αυτό να μη σε σταματά. Το να φοβάσαι είναι ένδειξη λογικής. Κατανόησε αυτό που σε φοβίζει, μάθε το για να μπορέσεις να προετοιμαστείς σωστά. Εκπαίδευσε τον εαυτό σου, εξόπλισε τον με γνώσεις, με εμπειρίες, με προσομοιώσεις. Και όταν έρθει η στιγμή, χρησιμοποίησε όσα όπλα κατέκτησες για να πετύχεις.

5. Αν δε βλέπεις αποτέλεσμα άλλαξε τον τρόπο, όχι τον στόχο. Μάθε να ελίσσεσαι, να προσαρμόζεσαι και να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα. Όταν μια κατάσταση δεν αλλάζει πρέπει να αλλάξεις την οπτική γωνία που τη βλέπεις. Και αν νιώθεις μικρή απέναντι της, πάρε το χρόνο σου να μεγαλώσεις, να εξελιχθείς και να την αντιμετωπίσεις στα ίσια.

6. Όπου κοιτάς εκεί θα πας. Βάλε στόχους. Οι επιτυχίες σχεδόν ποτέ δεν είναι τυχαίες, αντίθετα είναι αποτέλεσμα σκληρής, εστιασμένης δουλειάς. Μην αφήσεις τη ζωή να σε πάει και “όπου καταλήξει”. Πάρε το τιμόνι και χάραξε τον δρόμο σου…

7. Όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Και όλα μαζί, εξίσου καλά, δεν γίνονται. Αποφάσισε τι έχει την πρώτη θέση στη ζωή σου, αυτή την χρονική περίοδο τουλάχιστον, και αποδέξου ότι ίσως θα πρέπει να θυσιάσεις κάποια πράγματα για φτάσεις εκεί που θέλεις. Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, ίσα ίσα είναι ένδειξη ωριμότητας και θάρρους.

8. Μην συμβιβάζεσαι σε μια μέτρια σχέση. Ο έρωτας πρέπει να είναι φως, αγάπη, λαχτάρα και εξέλιξη. Αν δεν τα νιώθεις, μην εγκλωβιστείς σε μια σχέση για να μην είσαι μόνη. Αγάπησε τον εαυτό σου πρώτα και διάλεξε έναν σύντροφο τόσο φωτεινό όσο η καρδιά σου.

9. Δεν είσαι μόνη. Ποτέ δεν είσαι μόνη. Ακόμη και αν δεν έχεις φίλους, υπάρχει κόσμος εκεί έξω που σε νιώθει και σκέφτεται όπως εσύ. Αναζήτησε τους, στα μέρη που νιώθεις σαν το σπίτι σου, στα social media και σε events. Βρες τη δική σου “φυλή”.

10. Τα χρήματα είναι εφόδιο. Είναι ευθύνη σου να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητη, να διαχειρίζεσαι τα δικά σου χρήματα και να μη νιώθεις ένοχη αν θέλεις να βάλεις τον πήχη ψηλότερα. Και είναι δικαίωμα σου να ξοδεύεις τα δικά σου χρήματα όπως και όπου θέλεις εσύ.

Δες ακόμα:

Quotes από 20 διάσημες γυναίκες που θα ξυπνήσουν το girl boss μέσα σου


featured image: Thought Catalog